Od moe iskustvo pocnav so niv i posle 2-3 nedela pocna da ne kaka po 4-5 dena. Potoa napraviv pauza, pa pocnav so waya nekade na 1,5 mesec. Na pocetok na 3 i se sredi da kaka barem ednas na den, odnosno otkako primi rota vakcina. Do den denes uste i davam waya sekoj den.
Okolu d3 kapkive kalo ve sovwtuvaa pedijatrite posle 3 meseci. Babytol omega do d3 plus edno d3? Da presmetam kolku ima tuka vkupno D3?
Моето после 2 месеци земаше Babytol D3 + Babytol D3 со Omega. Оваа доза ја одредува ортопедот. На 5 и пол месеци уште поголема доза ни даде бидејќе рече испакнати ребренца се знак дека недостасува Д3.
Мое мислење да не ставаш, и не дај боже да има проблем повојот неможи да го реши. Па и на три месеци да го стегаш нема потреба и мене ми рекоа за големио па не му ставив ниту еднаш, еве го не застанва по цел ден е на нога.
Да, син ми вака пиеше. Вкупно 800ие витамин Д. Нас ортопед ни дозираше витамин Д, педијатар не се мешаше, рече ортопед колку кажал - толку.
Кај нас е околу 20-22 ноќе, за спиење му облакам боди на кратки и пижами шпикозни и покриен е со подебелко ќебе, заприметив дека му е жешко со чорапчиња па знам да му ги соблечам ноќе.
Од Нанам е мојата, со мобилни ракави, моментално спие без ракавчиња. Дебелина 2 ТОГ. Таман му е. Не е ни испотен, ни па му е ладно.
Да се надоврзам и ја ги давам истиве но сега на мажми му дале Биогаја пробиотик ама со Д3 можам да го давам или да купам нови без Д3 иначе сме 3 месеци?
Зашто мислиш да не ставам ? Знам дека има многу поделени мислења за широкиот повој. Немам јас конкретен став, повеќе се водам по тоа дека и јас сум носела и порано исто сите носеле.. Али еве откога и го ставив приметив има проблем со какање, највреројатно од што ја стега повојот…
Ако толку сакаш да ги инкорпорираш неприкосовените бенефиции од широкиот повој, прави вежбички со бебе. Ние правевме вежбички и мислам дека е сто пати подобро.
Јас мислам дека не врши никаква функција, освен шо ете вака ќе е здрвено и стегнато бебе, нема да можи ноџињата да си ги мрда убаво, или па да кака. Пред 30години толку знаеле туку превентивно ставале,ни вежби праеле ни ехо туку стегнати во пелените ко фишек шо е полошо за развој, а сега затоа прајме ехо на колкчиња ако има нешто можи да се среди со вежби а со дупли пелени тешко, ова мислење е и на нашиот педијатар не само мое.