Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    656
    Јас вака читам и гледам сите со бебушките со вас на кревет. Јас еднаш го пробав мојот до мене, збесна :rofl: си го научив да си спие во креветче, во гнездото. И си сум раат. Ако спие до мене мислам око нема да склопам.
    Само ќе му ја мислам кога ќе го одрасне гнездото:?:

На Abc baby, Lady Miami и BellaBibi им се допаѓа ова.
  2. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.610
    Допаѓања:
    7.850
    На Авент.

Прикачени фајлови:

• IMG_4515.jpeg
      IMG_4515.jpeg
      Големина на фајлот:
      988,1 KB
      Прегледи:
      13
  3. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.517
    Допаѓања:
    8.113
    Ама и подобро така.
    Е сега кога нејќе, што да му правам, еве го до мене, ама затоа тато го избркавме во дневна :)
    Ние креветчето си го користеме да ставаме врз него транспортер, торби, алишта, играчки...

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.249
    Допаѓања:
    7.531
    Мојава е во втор скок моментално. Ама да чукнам во дрво, спиењето воопшто не и е афектирано од скоковите. Последно хранење и е околу 11-11 ипол, спие 7 часа без воопшто да се разбуди уште од почеток на трета недела. Буквално ниту една вечер се нема разбудено сред ноќ да плаче или да и се јаде ...
    Веќе една недела сме си кај нашите, воздухот е пречист тука и сонце има преку ден. Во количка надвор ја оставам да спие преку ден, и си тера дремка од три часа надвор без воопшто да се разбуди. Мислам дека и секојдневно што е надвор на чист воздух премногу и помага. Тука спие по 8-9 часа обавезно без да се разбуди. Кома е. :D Ние ја будиме 8-8 ипол за да јаде и за чиста пелена. :D
    Некои ми викаат дека не може да се стави ред на дете кое е месец ипол. Ама барем за ноќно спиење мислам дека мојава си има предобар ред иако е мала. Се надевам така и ќе продолжи. Осеќам некогаш дека се буди во тек на ноќта, ќе почне да мрда, да крева нозе во воздух. Ама е рок темница. И ќе мрда, ќе мрда и ќе презаспие. Не пушта глас, а може да е и по пола саат и повеќе будна.

На WhiteCat33 и marrisa им се допаѓа ова.
  5. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    253
    Допаѓања:
    1.449

Кај мене последниве неколку дена првата дремка и е најдолга околу 5ч сврзува ама пред тоа е на цице околу 1ч,после секоја дремка и е на 2-3ч,ама цица по малку и заспива и за брзо пак е гладна.Спие во гнездо до мене,немам место да го ставам креветчето до спалната по настрана е и ми е страв да ја оставам во него,вака во гнездото до мене ми е супер

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Gummy bear

Gummy bear Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2024
    Пораки:
    74
    Допаѓања:
    44
    Прскај со спреј со морска вода па после влечи.

7. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.727
    Допаѓања:
    17.801
    Демек ја ставам, ама она додека се легне на грб , мрда цело време. Спие на грб со раширени рачиња.
    Сама си врти глава лево-десно.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.727
    Допаѓања:
    17.801
    Ќе видиш дека со навлажувачот ќе се среди и тоа. Го пуштам некој пола саат пред да идеме во спална и до сабајле со него сме.

9. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.727
    Допаѓања:
    17.801
    Мало е уште. Ама секој ден , без исклучок терај ја рутината. Постепено ќе ,,сфати” што е следно и ќе си фатите ред.
    Од прв ден сме со иста рутина и сега веќе самата , штом дојде 19ч , бара да спие , а знае и само да наведне глава и да заспие.
    И за креветчето биди упорна. Ставај ја секоја вечер. И да не спие, ако не плаче остави ја и легни на спална.
    Мм на почетокот знаеше да ја става помеѓу нас, ама пресеков и реков ако сега не ја ставаме во креветче, може да и се уарни меѓу нас. А и нас ни треба сон и да се свртам навечер, без да се будам да не ја повредам.
    Тешко е, ама период е , ќе помине.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    5.727
    Допаѓања:
    17.801
    Ќе си тера така. Само не бегај од рутината. Иста е и мојава. Што и да правам и кај и да сум, до 18ч сум дома, за да не ни избега рутина.
    Еднаш или двапати и се прекрши, е после тоа прашај ме како не се фрлив од тераса. Вриштење, плачење, нервозно бебе.

На LadyR му/ѝ се допаѓа ова.
  11. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.249
    Допаѓања:
    7.531
    Не не, нема бегање од рутина. Ми е страв да не се промени нешто. :D Вака сум наспиена за мераци, и за преку ден имам енергија за се' да стасам.

На BellaBibi му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.610
    Допаѓања:
    7.850
    Добро кажете како… скренав овие две недели… скоков ли е што ли е не знам… си сврзуваше цела вечер од третата недела… наеднаш почна да не спие… ништо буквално не сменив… значи синоќа до 4 и пол не заспа… ова веќе ја прели чашава… пред 3 не спие.. прати прозори… прати дремки… не бе брате не спие макар и не спиела цел ден.. нема да заспие пред 3… не знам веќе што да измислам. Завчера од 5 и пол попладне немаше заспиено до 3 вечерта, не мрдна. Не знам што и стана.. ме плаши дека вака ќе продолжи. 2 месеци сме точно… не помага ни фенови, ни дождови, ни white noises.. ништо. 3 пати цицаше синоќа од што и е досадно.. заспи на цице, стај ја во кревет стани… заспа во 9 синоќа кома, ја ставив во креветче спиеше 40 минути, мислиш дремка имала и до 4 и пол уште два пати заспа ама по 10 мин… не знам што се деси со детево… еве ја спие не можам да ја разбудам.. мислиш копала.

13. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.041
    Во колку станува сабајле? Ние накај 8ипол почнуваме со бањање, да не е касно?

14. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    656
    И кај нас беше така на почетокот. Преспиваше до 1 навечер и после тоа цела ноќ не спиеше. Едвај преживеав тој период. Навечер треба да ти е заспиена најдоцна до 20часот. Пробајте вечер искапете ја околу 19:30 и дај и да јади и заспиј ја. Претходно нека не спие, барем од 18 часот да е будна. Кај нас ова успеа, со капењето. Претходно го капевме преку ден и секогаш после капење со врзуваше дремка од 2-3 часа.
    Пробајте, можи да успее.

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.154
    Допаѓања:
    2.411
    И ние сме од прв ден во креветче. Некогаш кога сакам да поспијам го земам до мене и давам цице, и само се укочувам, не можам да спијам така. :)

16. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    656
    Јака му душа на тие што спијат со бебуш до нив :nod:

На Lady Miami му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.610
    Допаѓања:
    7.850
    И тоа пробав… ќе спие 3 саати и после цела вечер се мачиме… не знам веќе што да измислам. На доење сме.. ако подобро спијат со адаптирано налет и доење одма ќе земам адаптирано… ја не знам веќе што да правам. А преку ден одма си заспива коа си има дремки, еве ја си заспа кома… не знам што е проблемот навечер. Колку дремки треба да има и колкави?

18. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    640
    Допаѓања:
    656
    Да не и е измешано ден/ноќ..
    Оти некои бебиња и тоа го прават.
    Со цуцла не презаспива?

На merriel0 и Lady Miami им се допаѓа ова.
  19. Feniksgirl

Feniksgirl Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.610
    Допаѓања:
    7.850
    Па три недели и беше измешано, ама тоа првите три. После три недели скоро четири си фати ред и си спојуваше цела вечер. Стануваше еднаш да цица и тоа со заспивање на цице и одма си презаспиваше. Некаде 7+ недели се смени наеднаш… и еве во вторник правиме 9 недели… пред три нема заспивање.. па макар и цел ден да е будна она не заспива.. не знам дали е до скокот. Си има дремки.. три дремки има, некогаш две. Ама не знам колкави треба да и бидат.. по 2-3 саати спие на дремка. Она ќе заспие во 3 по полноќ и сврзува едно 8 саати сигурно. Сврзува ама во погрешен дел од денот.

20. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    706
    Допаѓања:
    406
    Da prasam jas kolku vreme pominuvaat vasite bebinja na stomace? Mojata 4 meseci e ic ne sendiga na stomace go podiga gazot namesto gradite? Cudno.. kako e kaj vas