@Dodo1 можеш слободно кога сакаш да ми пишеш лп. Многу совети си добила, сигурно си и збунета, ако си решена да доиш, слободно пиши ми, нешто слично беше и ќерка ми на почетокот, ја дојам сеуште над годинка има, така да би ти дала совети од лично искуство.
Јас кога го носев моето пред година и некој месец,немаше термин ниту требаше упат. Само картончето од гак да се приложи.
Гледам дека на повеќето ви имаат пишано за скринингов мене ништо не ми пишува во картон а пак на цимерката ден пред мене породена и имаат пишано незнам да барам од педијатар упат ?
Мене ми пишува во картончето и на гак ки рекоа дека е задолжителен тој скрининг. Додека па на другарка во Чаир се породи, нит и пишува на картонче нит па и рекле да провери.
Каде си породена? Обично од ГАК се препорачува тој скрининг бидејќи кај нив не го реализираат. Не треба упат,со картончето од породилиште се оди. Да се јавиш кај што си се породила и да прашаш дали го реализирале кај твоето. Инаку до крајот на првиот месец треба да се однесе бебето
Како не го реализираат? Во Чаир го реализираат? Иначе ние сме два месеци и не сме ја однеле, покасно ни кажа матичната дека се носи. После трет месец.
Ова не знам од кога им е пракса, големата кога ја родив ништо не ми кажаа. Сега за бебево назначија во картончето и на испраќање уште еднаш повторија да направиме скрининг за слух. Матичниот рече од 3-6 месец се прави, не порано. Сега чекам да ми закажат, нема термини Иначе, и двете на ГАК родени, заборавив да напоменам.
Во Систина го прават уште додека си таму после породување. Во картончето баш има и за лево и десно увце дали поминал скринигот
Да не одговарам посебно. Тој скриниг се прави уште во болница, најкасно до 6 ти месец. Апаратот на Гак, не им работи 2-3 години и поради тоа не праќаат да го направиме.
Ова ми го кажа и патронажната кога дојде, а и педијатаркава. Цела Македонија иде раѓа таму, еден апарат неможат да набават.
Каков/кој гел се става на непцата на бебето? И дали имате ставано килибарно герданче и дали има ефект? Мои другарки се со поделени мислења околу герданчето.
Исто и Ремедика, само што се доплаќаше. Ние го направивме веднаш и тој за слух и скрининг за колкови. Имаме скрининг за срце во февруари.
Јас ставам Дентинокс. За момент му поминува. Се мислев за герданче, ама читав и киментари дека некои користеле па не им помогнало. А други не користеле ама децава немале мака. Па една пријателка ми донесе од Германија зрнца Осанит. Хомеопатски производ се. Му давам по 2 зрнца во уста кога е нервозен како деновиве и убав ефект имаат. Инаку вчера ни се покажа првото запче, бебето гризе што ке стигне и мнг е нервозен. Башка 5ти скок...
Да му се редат бели како бисерчиња Души мачни. Гревче ми е за гледање. Рацете си ги изеде, се лигави, плачи.. Има 2 бели точки долу, кај што треба да се кецовите. Ќе земам дентинокс. А овие Осанит кај нас не може да се најдат, освен да ти донесе некој?