Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. farahfarah

farahfarah Активен член

Се зачлени на:
    28 април 2024
    Пораки:
    320
    Допаѓања:
    145
    Cel den bara da cica bukvalno i neznam kako da postapam znam deka e prejadena ama sto da pravam koga bara a neli ad e na 3h doenje e slobodno koga sakat oni

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    12.722
    Па да ама колку пати даваш ад?

3. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    1.328
    Бебе е 5+++. Сеуште не се врти од грб на стомак и обратно. Вака цврст е, се поткрева за да седи, од премногу мал стабилно држеше главче и го креваше, баш и педијатар и ортопед искоментираа. Дали има причина за грижа заради вртењево или има време сеуште? Не знам дали да го носам некаде..
    Ми рекоа мрзелив е..:wasntme:
    Се мислам дали сум и јас крива што едвај 10мин е на под и тоа не секој ден..ама кога и да го ставам плаче и се нервира, на меше на под исто..стимулација со играчки едвај 10 минути издржува. И обавезно повраќа на под(facepalm)
    Вака на кревет вежбаме вртење со помош и лево десно со склопчени раче-ноџе..се врти со минимална помош од прекрстување на едната нога или ако со раче се придржува за мојот прст.
    Што мислите?

4. Кронди

Кронди Активен член

Се зачлени на:
    12 август 2024
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    170
    Na 2 meseca koj vakcini se primaat gledam spomnuvate poveke nas maticnava samo rota mi ja kaza sega vo 11 nedela:^)

5. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.523
    Допаѓања:
    2.774
    Вежбај го таа вежба со прекрстување ноџе за превртување, и ставај му играчки десно лево за да му поттикнееш стимул...

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.219
    Допаѓања:
    9.077
    Моето на 25 праве 7. Од меше на стомак не се врте. Од грб на меше само на десно. На лево морам јас да го насочам, како да не ја регистрира таа страна, само што го легнам, оде на десно.
    И мојот е мрзелив. Додека да почне да сака на меше, време мина, беше околу 4 месеци. Претходно ни 5 минути со плачки.

И сега кога ќе му скисне на подлога, вика да го земам. Не му текнува да се сврте на грб и да се одмара.

Јас купив играчки со светлечки и музички ефекти, се движат, пеат, па му е интересно да ги глеса и леже. Имаме и водена подлога, и на неа сака.

На angel4444 и sani99 им се допаѓа ова.
  7. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    4.170
    Баш го прашав ортопедот Тони Талески за вртење од меше на грбче дека и син ми не се вртеше, тој рече дека тоа не е битно и не го бараат тоа, битно е од грб на меше да се врти.

На Aschenputtel и Misskirova им се допаѓа ова.
  8. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.778
    Допаѓања:
    1.322
    Значи не можам со неспиењево, кажувај те чаре. Се будеше на два три саати, сега почна да прета на саат ипол, јас стварно не знам што и е. Цела вечер или ја нишкам или е на цицка. Ај скок викав ама скоков не трае толку долг, 4 месеци сега ќе полни поминат е. Почнав да мислам дека цицањево не и е доволно, што да правам кажете? Како да споиме сон, ќе скренам ид неспиење. Што убаво на почетокот и до 4 и пол саати си спојуваше. И градите веќе не ми се полни зошто она цела вечер по мслце цицнува и задремува па пак ќе стане и пак малце цицнува. Така цела вечер.

Последна измена: 21 јануари 2025
    На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. _budaletinka*

_budaletinka* Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.578
    Допаѓања:
    1.383
    Седи со него на подлога и занимавај до играчки и моето на почеток нејќеше да седи на подлога сега смр по цели денови на подлога

10. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.829
    Допаѓања:
    9.278
    Ич да не се секираш. Мојата никако неќеше на под да седи , на меше . Ама никако. Исто викаа мрзелива е:D такво е детето. Ама затоа сакаше да седи уште на 4 месеци . Уживање и беше во седечка положба.
    Јас го слушав Видоевски. Тој ми велеше "остај го детето мајка само ке ѕи каже што сака " Ако сака да седи на 5 месеци остај ја да седи.Не ја напнувај и притискај дека мора да седи на стомак или да лази. И така направив. Се го слушав
    И ја се секирав ко тебе па на крај од седење директ прооде . На една година веќе одеше.:inlove:

11. Aschenputtel

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.219
    Допаѓања:
    9.077
    А и јас што сум пишала, од меше на стомак. Ама, 4 сабајле, оправдано, битно сте ме разбрале :)
    Моето пак ич не покажува знаци за лазење. Знам дека не мора да лазе, може ќе прооде, ама некако не се исправа, да се подигне. Повеќе на стомакот се потпира и се влече по подлога.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Bella.alleB

Bella.alleB Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2019
    Пораки:
    1.163
    Допаѓања:
    4.170
    И син ми не лази, тој се ротира на подлогата во круг и се бутка со рацете наназад. Дига раце и нозе истовремено и “плива”. Пред една недела бевме на ортопед и супер е се, му ги провери точките кои покажуваат дали фали вит Д и ни рече нема потреба да прима плус да си останеме на babytol една капсула омега + вит Д. Рече можно е прво да се исправи па потоа да лази. Сега најново од седење се мести за лазење ама пак завршува на меше и многу е смешен:rofl:.

На Misskirova и Aschenputtel им се допаѓа ова.
  13. Aschenputtel

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.219
    Допаѓања:
    9.077
    Е исто. Се врте во круг, се бутка наназад и плива. Баш така.
    Бевме и ние пред некој ден, се е ок, исто вит.д со омега и чист д да продолжеме.

На sani99 и Bella.alleB им се допаѓа ова.
  14. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 декември 2023
    Пораки:
    1.202
    Допаѓања:
    667
    11та недела сме, му се спие овие три дена ама никако да дремне подолго денски. Мислам од вакцините е вознемирен, ќе дремне кратко и се буди со плачење. Плаче, црвенее и обично во раце се смирува.
    Во раце заспива, ама штом го ставам во креветче или на спална се буди одма. Дали сега има некој скок можеби?

15. Marsi*

Marsi* Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јуни 2023
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    1.158
    И мојата несака воопшто на меше да лежи на подлога.
    Сака вака на грбче и таа си оди само лево, десно на страна.
    Бабицата ми рече исто да ја вежбам барем 7 пати на ден.

Него дајте ми совет, имам спомнувано како се роди бебе дека премногу хрче.
    Прво беше ајде се чисти од плодова вода, ама сега бетер е.
    4 месеци имаме и премногу и се осеќа како да е полна со секрети.
    Не е настината и незнам колку пати во почетокот ја носевме на доктор, дури докторката почна со коментари многу често сме се гледале.
    И се велеше полошо звучи отколку што е.
    Надворешно и се различни дупчињата на носето и на еден месец ја водевме и со камера и бркаа во носето да видат дали има искривување и внатрешно.
    Ама ни рекоа дека само надворешно естетски е така.
    Посебно кога пие млеко премногу се слуша и и смета и на неа.
    Се буди неможе убаво да спие.
    Едно време се мислев дали да дадам лој од гуска, читав доста позитивни коментари, ама и читав дека на толку мало бебе не се дава.
    Т.е поделени се мислењата за тоа.
    Мене ми е страв кога ќе почне да ги чисти шлајмовите дали ќе може да се избори со нив.
    Чистиме носе прво со капки, па зедов спреј ама ништо не излегува, чистам со носко.
    Премногу ми е страв и веќе незнам што и како да постапам со моето бебе, а гледам дека се мачи.
    Ако некоја има некој совет или решение нека ми пише, ќе бидам благодарна.

16. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    12.722
    Исти сме, 10 недели сме. Исти и се дупчињата.. констатирано е дека е од сув воздух. Го чекам навлажнувачот. Па ќе според разлика.. не знам веќе што не пробав.

17. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.667
    Допаѓања:
    2.266
    Ставате ли широк повој? Во Ремедика ми рекоа еден месец да ставам по 12 саати дневно

Последна измена: 21 јануари 2025
  18. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.523
    Допаѓања:
    2.774
    Само вежби.. не мачи бебе со повој.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.930
    Допаѓања:
    1.550
    Нее каков широк повој во минатото е тоа. Моево не пушташе ни вежби никако и ми беше страв да не ја повредам на сила и не правевме вежби ама еве ја добра си е сега

На merriel0 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Lucky4

Lucky4 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2018
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    207
    Majki dali moze oriz nekoj dali daval obicen kako nie sto jademe ? Bebe e 7.5 meseci fala