Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Trudnica

Trudnica Активен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2023
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    40
    3 nedeli e. Recisi celo vreme sum so nego i celo vreme cica, ad bi mi trebalo ednas ili dva pati mesecno, treba da odam vo Skopje,a sum od drug grad, pa cel den nema da bidam doma. Ke zemam nekoe drugo,sto e najmalo pakuvanje.

На Abc baby му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    2.527
    А да пробаш да се измолзуваш? Јас планирам да замрзнувам. Пумпа земав, сега чекам ќеси да ми стигнат. Земав и јас едно кутивче за секој случај, ама неотворено си стои. Поисплатливо ми е да земам пумпа и ќеси. А и страв ми е да не се одбие.

3. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    629
    Ние сме 7 и исто бевме. И извадив дубак и раат. Тоооолку многу го сака дури кога ке го види се возбудува. Секако не е нон стоп во него ама за да измиам садови и слично е топ

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  4. LilSk

LilSk Истакнат член

Се зачлени на:
    26 октомври 2020
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    26
    Majkicki ajde pomos.. bebeto mi e 5 nedeli i eve veke dve nedeli kako se zacesti so kakanje.. kaka i po 8-9 pati na den.. mozam li da davam probiotik biogaia za reguliranje i namaluvanje na stolicata.. nemozam glava ds krenam, od tolku kakanje duri i pelenski isip dobi kojsto nemozam nikako da go sredam radi cestoto kakanje..

5. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    695
    Допаѓања:
    708
    Едвај чекам да стигне за во дубак. Едваааајј:rofl::rofl:
    На колку месеци го седна ти во дубак?

Последна измена: 27 јануари 2025
  6. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    10.574
    Дубак по нови препораки од ортопед не се користи. Ниту јас купив, од грб вртења па на стомак, седнување па лазење и еве сега си оди, се сама си правеше. Помагала не и купував никакви. Подобро бебето ако веќе седи да се стави во хранилка или игрална, па да си завршиш брза обврска. Баш читни зошто не се препорачува дубак, мене бар, ми има логика.

На WhiteCat33, FarfallaBlu, Aschenputtel и 4 други им се допаѓа ова.
  7. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    2.513
    400 IU има и од 1000 IU. Вториве јас ги користев пред да останам бремена.

8. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    2.513
    Ти можеш да даваш, ама толку мало бебе е само на млеко. Нормално е да какаат често.
    За осипот: Пери газе после какање и покриј го така голко да лежи почесто да се суши газето. Зошто влажно дали од вода или влажни марамици па покриено со пелената - замисли како му е.
    Добро е бебе да си кака.
    Пробај кога ке кака да го чекаш да доврши, обично на два три пати се празнат кога се така мали.

9. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    737
    Допаѓања:
    428
    Da ne e nekoja dijarea?? Ama pa dve nedeli? Jas na tvoe mesto bi konsultirala pedijatar. Na kakvo mleko e? Kakva e opstata sostojba. Javi se kaj pedijatarot prasaj. Prasaj i dali da davas probiotik. Moeto pa ic ne kakase. Ednas na 4-5 dena vo toj period. Od ovoj aspekt gledam deka mnogu me stedela so peleni menuvanje i perenje :inlove: drugite soveti kako podolu. Posle sekoe kakanje mienje. Obavezno susenje so tapkanje ubavo da se isusu mestoto. Krema zastitna so zink. Od moeto istustvo najdobra e sudokremata i stiti i namaluva osip i go drzi mestoto suvo a ubavo se razmackuva.

10. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    737
    Допаѓања:
    428
    A sega davas samo edno prskanje od 400? Vsusnost dozata koja ja prima bebeto e 400 ednas na den?

11. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    737
    Допаѓања:
    428
    Togas moras nesto da zemes ad ili da se izmolzuvas kako
    Sto ti pisa clenkata podolu. Imas matematika i pumpa da kupis

На Trudnica му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Flooora96

Flooora96 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2021
    Пораки:
    754
    Допаѓања:
    629
    Секој за себе. Според нови стандарди на детето парчиња уште одма почнуваат па и јагоди и све, и со тие нови стандарди се е наопаку. Јас, брат ми, братучедите, сите околу мене користеле дубак,па фала богу ништо не ни е. Секако дека не е нон стоп во него 2 пати по 20 минути , ама и секако дека ке ја ставам и она го обооожааава.
    Инаку од 6 + почнав.

На silvana4 и gwenst им се допаѓа ова.
  13. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.519
    Допаѓања:
    8.752
    Помагала се користат за деца со проблеми, од ортопеди ми е кажано ова и апсолутно има логика.
    Јас ни големата ни бебе сега не сум ги ставала ни во дубак ни во џампер. Ни игрална немам затворена. Како што ми кажале ортопеди, растргани маси, столици и бебе на земја да се движи слободно каде сака, босо. Двајцата се од 2 месеци на земја. На 3 мес почнаа да се превртуваат, во двата правци, околу 6 почнаа да лазат, на 7 веќе стоеа на нозе. Бебе сега е 7 ипол, веќе почна и по некој чекор да прави дур се држи за гарнитура. Си паѓа сам на газ намерно, се учи како да се симне, прошла недела викаше јас да го спуштам.
    Со дубак се скока фазата на лазење, а со џампер може да дојде до деформитет на стапалата.
    Ама па не дека од пола саат дневно нешто лошо ќе се случи. Сепак јас си ги слушам ортопедите и супер ми се покажало кај двете деца.

На WhiteCat33, sani99, Johanna22 и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.864
    Допаѓања:
    10.574
    Така е, секој за себе, затоа кажав, мене ми има логика. И јас сум од времето кога ми ставале цуцла во мед, ме ставале во дубак итн ама знаењето на педијатрите тогаш и денес, а и на нашиве родители и баби, тоа не може да се спореди. Факт е дека денес и се претерува, ново модерно време, и јас како мајка не следам слепо сè што ќе чујам и прочитам, си го следам нај веќе детето ама општи препораки со издржан став зошто е тоа така, е тоа следам. Конкретно за дубакот, логично ми е зошто е така.

@Tea SK секако не зборам за проблеми за детето, тогаш ако е потребно, нормално ќе носи бебето помагала, зборевме за општо користење дубак. Кај блиски малата имаше проблем со колкчиња, носеше помагала. Фала богу дека во таков случај би слушала ортопед. Конкретно малава моја првите 2 3 недели држеше глава цврсто ко да е 3 месеци. Ја оставив сама во свое време да си совлада се. Точно, не може да се случи ништо од 20 30 минути во дубак не треба па да увеличуваме, ама лично јас послушав и избегнав да и купам да користи дубак. Јас сум за умереност, примерот како цуцла во мед на 2 недели бебе не, ама пак и ова модерново денес, претерано е некако.

На WhiteCat33, Tea SK и Flooora96 им се допаѓа ова.
  15. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    1.547

Кај мене големата беше во дубак,многу го сакаше..ама после до 2ипол год ми одеше на прсти(најверојатно од него),друго нешто не приметив.
    Почна да лази на 7месеци,а од 8 веќе стоеше..за второво се размислувам дали да купам..

На Tea SK и Flooora96 им се допаѓа ова.
  16. Lady Miami

Lady Miami Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2022
    Пораки:
    1.221
    Допаѓања:
    2.513
    Од ортопед ми е препорачано две прскања. Односно еднаш на ден 800 IU

На merriel0 и Abc baby им се допаѓа ова.
  17. flower55555

flower55555 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2017
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    4.739
    И јас големиот го ставав во дубак, проблем немаше со лазење, исправање, проодување ама не знаеше да паѓа, навикнат од дубакот слободен и директ на глава паѓаше после тоа не го ставив во дубак ич.
    Секој син знае за своето дете, ама еве јас од искуство второво не би го ставила во дубак, уствари го уназадуваше големото ништо не му помогна.

На WhiteCat33 и sani99 им се допаѓа ова.
  18. 123miccic123

123miccic123 Нов член

Се зачлени на:
    27 јануари 2025
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Dali e zadolzitelno da se odi na skriningot za sluh, bebe 6m? I dali so zakazan termin se ceka mnogu na orl?

19. Gummy bear

Gummy bear Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2024
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    75
    Ne se ceka. Pojdete majka.5 min rabota e a mnogu znaci

20. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    4.774
    Допаѓања:
    8.152
    На испис до 12 недели ни пишува д3 со к1. После к1 се прекинува?