Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Леле мила уф уф јас викам ај период е,ај можеби и се спие по цел ден,можеби е скок во развој,а оно да ти е плачка,изгледа така и ќе остане оф леле :sweat:позз :*

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Imavme i nie takov period na vriskanje, si pomisliv lele nemirno placlivo bebe, ama pomina za dve nedeli. Koga vcera vecer i vikam na sestra mi ne place veke miren e pak i ona koga dojde sto da vi kazuvam... Cela naselba ne razbra :D Sega pocna da se vrti na stomace, ama loso gi mesti racinjata pa nemoze glavceto mnogu krenato da go drzi, i ja lize postelninata kenka. Go vrakam nazad mi rzi ke me istepa. Dva veceri dezuram od strav da ne se svrti i da ne se ugusi. Vie kako ste na taa tema, sinko mi e 4 meseci, @mariz, @galapce, @espana tuka negde ni se bebcinjata, kako postapuvate vie?

3. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Nie napravivme cetiri meseci i da ti kazam cel den e na stomak, ja drzi podolgo glavata ispravena, sekoj den se poveke i poveke ama koga ke pocne da mrda, da saka da lazi a nemoze kenka ili koga ja vrakam na grb,auuu,odma piska :) navecer bidejki cela nok saka na stomak i vo spienje se vrti i stavam dve pernici odstrana i normalno,pak ne spijam mirno :)
    Za placenje ,vriskanje isti sme taman ke pomislam se ok,ete dosol den na vriskanje ,bez pricina, si pusta nekoi zvuci, vika,,se kara,, xaxaxxa...ama sreka pominuva ;)

4. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Нема друго, мора да е и тој 0+ :)

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  5. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Нам за крвна слика ни рекоа за 2 месеци да правиме, пред вакцина.
    Имам прашање: на бебе му давам дохрана, дали после секое хранење стерилизирам шишиња? Педијатарот ми рече колку оброци толку шишиња, ама едно е што е премногу финансиски а друго што целам кон ексклузивно доење...

6. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Да мила и јас после секое јадење стерилизирам шишиња и пумпа и тоа и ден и ноќ,мачно е знам,но мислам дека е добро додека се ептен малечки.Јас имам 3 шишиња стаклени и со нив вртам ден и ноќ и нон стоп стерилизација.Позз

На galapce и awl им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Jas mu se plasev deka se vrti, ama ne se vrti vo spienje... A jas ne spijam cvrsto, malku glas da pusti se budam, no i nemam maka zaspiva nakaj 11, 12 i posle tera do 7 sabajle :) Inaku se vrti epten strucno, se vrti na strana ja kreva glavata i op na stomak e epten ispraven isprcen so glavata nagore, gazeto kako crvce go trti i se butka.. Bevme na ortoped i doktorot ni rece nemoj da se cudite ova bebe za mesec da pocne da lazi hahaha :D i koga e na 40 stepeni krenat, se tegne so glavata da stane... i da ti kazam skoro uspeva i mu se cudam kolku e jak :D a na grb vekje ne e ni minuta, a go stavam na krevet avtomatski se prevrtuva odma, saka od taa perspektiva da gleda :D

На Tanjusce, galapce и espana им се допаѓа ова.
  8. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Jas sum A- mm B+,bidejki sum negativna krvna grupa koga se rodi maliot morase da mu ispitaat zaradi stvaranje antitela morase da primam inekcija koga mu ispitaa ispadna dka e O+.
    se zacudiv ama mi rekoa si vlecelo od kolena.

На Tanjusce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Не е до колената, до имуноглобулините е :) Си има посебна генетичка шема/формула по која се пресметува која крвна група може да бидат децата, а во вашава комбинација мислам излегува по 25% шанси од секоја крвна група :)
    Само во комбимација 0 со 0 крвна група, детето е 100% нулта група.

И јас примав инекција, исто А- сум ;)

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  10. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Mojov ne spie mirno vo spienje saka da se svrti i uspeva, pa zatoa se plasam. Vecerva poladnicko mu staviv sirok povoj, ke bidam poraat, mislam so povojot ne moze da se vrti. I mojot saka da sedi se potkreva i go potsednuvam po nekolku sekundi, ziv sreken e :D Fala na sovetite, od ponedelnik pocnuvam na rabota, pa drugi maki ke si imame :'(

На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  11. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Nie seuste se obiduvame da sesvrtime.Uspevame ama mnogu retko,no raceto sami neznaeme da si go izvadime.

Jas kako po obicaj son ne me faka pred vakcina.
    Tuku ve citam okolu placenjeto.Davate li vodicka na
    malite?Pa duri i na tie sto se na doenje.Mene sinko mi e kenkav koga saka vodicka.I sekogas dva pati odbiva pa na tretiot koga pocnuva mi se cini ako ne go prekinam celo sisence ke go ispie.Dali e do vozrasta,ne znam no poslednive nekolkudena posebno saka mnogu vodicka.Si go jade i mlekceto.Mnogu e toplo mamicki,mozno da se placlivi od zed.Ete i noseto ako im e polno.Moze gresam,so moevo malo iskustvo,no jas nose cistam na seoe banjanje.Vaka ne se poznava deka ima ama stavam kapkicki marisol pred toa,banjam so sol vo voda,i pred da go izbrisam vlecam so pumpicka i sekogas nesto izleguva.Odma mu se poznava kolku mu olesnilo.
    Drugo okolu placenjeto,primetuvam koga osven banjanje plus i ke go podmijam vo tekot na denot e pomiren.
    Obavezno ubavo podzdrignat.
    Sto znam,ova mise del od rabotite sto mi teknuvaat sto moze predizvikuvaat placenje.Mada veruvam deka site gi pravite.
    Isto sum primetila deka ako e premnogu oblecen,a go ostavam pretezno na bodi,corapcinja oblakam soblakam po potreba,no koga spie mu gi vadam,i toa mu predizvikuva kenkavost.
    Iznesuvanjeto na terasa nautro i privecer,osven ako ne go setame,nistana rutina a i negova potreba,koja ako ne ja dobie pak e kenkav.
    Baska po celi denovi ili samo peam ili zboram,ustata veke me boli.:D
    Znacis e samo da ne place.
    Duri i drzanjeto vo race go nervira ponekogas,ako go ostavam probuva da place ama malku peenje,malku faci pravenje pred nego,pa i cuckata,kolku da zaboravi na racete(oti vo race mu e toplo)pa se normalizirame.

Ova se del od "ritualite"koi gi pravam so moet siromasno iskustvo samo da ne se dojde do placenje.
    Vi posakuvam ne placlivi angelcinja.Da se citame samo kako sme veseli i razigrani.:inlove:

На Maceto123 и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    @galapce Teo ic ne mi saka voda, probuvam da mu dadam nesto kje goltne, povekjeto pluka... Dali deka caj mu davam blagicok mu e, a vodava bez vkus i ne ja saka :/
    inaku mamicki na ustata od vnatre bebe ima beli korupcinja i gorna i dolna usna, na jazikot nema nisto... Dali e soor ova? i sto da napravam?

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Zaboraviv inaku vcera imase samo na gornata usna, denes i na dolnata... Kako da se siri...

14. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

афти да не се? ако е соор би требало и на јазичето да има.

15. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.589
    Допаѓања:
    76.824
    Ne ne bas kako luspi beli, eve so gaza i soda malku uspeav da iscistam, vristese pa zal mi bese... Posle pak kje probam...

16. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Mislam deka ako pie vodicka ova se cisti.Barem kaj nas nema odkako pieme voda.
    Mariz i moevo sto i da mu dadam odbiva dva tri pati i potoa duri zema da pie.Jas zatoa ne dadov cajce voopsto.Voda si evoda.
    Inace probav so sokce od jabolko vo sise.Bliznuva i se mrsti,mi ja butka rakata.Probuvam nekolku pati.Nema da se otkazam.

Primivme vtora doza DTP.Se nadevam nema da kacime temperatura.I denes dve vakcini naednas.
    Ne merea,70sm i 7900..Za eden mesec mi naprednal edvaj 500 grama,dali e normalno.No od zeskoto skoro sekogas ne dojaduvase.Sega pred edna nedela so se vika pocna malku da se stabilizira.Me zagrizuva i sto sto seuste sme na 120 grama a pisuva deka treba 150.Setesam so toa sto e veselko,barem bese do pred vakcinava.Denes rencame celo vreme.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  17. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    galapce, колкаво е па напредна 500 гр за еден месец?Моите се полни 3 месеци, па едната за 25 дена напредна само 500 гр, а другата 700, а се на интензивно доенје, без дохрана. и се релативно леки за возраста, едната ми е 3700 а другата 4 кг, но со оглед на тоа што се родија мали 1850 и 2 кг е доволно. Педијатарот рече секое дете е индивидуално, штом цицаат и напредуваат во ред е. А таа со помала килажа ми е поцврста, малце е пониска може и затоа е полесна,а и повеке спие... Збор ми е како повеке растат помалку ке напредуваат, важно е да напредуват. И немам намера да давам било каква дохрана ниту вода ниту чај до крај на 5 месец... после тоа сокче. За вакцини ке ставиме во септември, се надевам поливалентни

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  18. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Uff i moevo se vrti..i toa i na spienje.
    Navecer ke se razbudi i odma saka na stomak.taa vekje mn dobro si se prevrtuva na stomace i ja jreva mnogu glavata nagore.mrda so nozete ko da pliva i go kreva gazeto.
    Ete preska si zaspa i za 10 min zakenka.odam vo spalna a taa isklocala carsavceto i si legnala na stomace:)
    Denovive na pedijatar ke ja nosam cisto na proverka pa i da vidam so vakcinava sto da pravime..
    Od ohrid se vrativme i ako nisto drugo se iznaspavme ama gledam i ovde zaladuva

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  19. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Majki vcera ja nosev na pediatar,i doktorkata ni spomna nesto kako ednas na den kakanje bilo normalno za taa vozrast,za 3 polni meseci,e sega nemie jasno ako kaka poveje znacili deka ne e vo red zosto mojata i po 3,4 pati kaka,nekogas da,i pomalku?

20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.932
    Допаѓања:
    326.941
    Значи дека има побрз метаболизам и се е во ред.

На Kaetana, galapce, bella.s и 1 друга личност им се допаѓа ова.