Кажи ми со кој вкус ќе почнеш и дали со готова кашичка или дома ќе и подготвиш? Треба и ние за некои две недели да почнеме па знам. Исто ме интересира дали една лажичка ќе дадеш на почетокот или ќе пробаш со неколку како оброк да и дојде?
Вчера зборевме со прдијатарката. Вика воглавном се почнува со овошје, јаболче како најлесно за желудникот. Ама повеќето мајки почнуваат со зеленчук, како сигурна опција дека ќе прифатат децата зеленчукот. Најубаво е наизменично да даваш, еден ден овошје, друг зеленчук, па после комбинирај. Дома ќе и правам. Иако имам две полни ќеси, тие нека стојат за кога ќе биде зорт или пример кајсија и слива, дека нема свежи, ќе давам од готовите. Се решив да почнам со јаболче.
Ние бевме, син ми кога беше 4 месеци. Не би ти препорачала, доста е и загушно таму. Плус гужва, галама, мислам на него му смета. Имаат и мал базен за дечиња, ама мислам над годинка бараме да се. Прво одев јас, маж ми со него во соба, после тој, така на смена. Заедно нема шанси.
Јас почнав со зеленчук, баш заради тоа дали ќе прифати. Морков ништо живо уста не отвори, а брокула си јади како да е најслатко нешто на светов
Со што козметика ги капите бебињата? Големата е 2 год и 8 месеци, цело време со мустела ја капам, малото ми е 3 недели исто почнав со мустела, но веќе ја претерале со цените. 1060 ден, 700мл или колку е. Што би ми препорачале друго?
Hipp 200 денари, топ му се погоди на синко. Големата е со атопија мораме со медицинска козметилка, малиов мука нема
Ова користам од раѓање. Само влажни претходно на Слипи, ама Виолета се најдобри. Веледа крема за лице, ја препорача педијатар, имаше како лушпи околу вегите како помал, веќе не. На ДМ козметиката за тие цени е супер. Од бебе го бањам и мачкам, никакви реакции немал.
Другарка ми кажа вака: Ден 1 јаболка Ден 2 јаболка Ден 3 јаболка со морков Ден 4 морков со тиквичка Итн Само првиот вкус го терав вика два дена, за да навикнам желудник на храна, после со веќе воведениот давав нов. Пробај морковче со јаболка, нема да промашиш мислам дека. А брокула па без ништо како е бљак хахахах
На Веледа од раѓање сме, како најприродна. Сега за сега фала богу супер е погодена. Со цена не се најефтини но не се ни најскапи, некоја средина. Топла препорака за таа колекција
Weleda користиме, последниов месец земав купка од Alverde baby исто природна и по економична во однос на цена
Толку ја купив Мустелата кога се роди бебе. 5 месеци е и до пола дали е. Трае. Хипп е убава и на Алверде во ДМ.
Едно не ми е јасно со исхраната, нутриционистите за возрасни не препорачуваат мешање на овошје со зеленчук никако, или едно или друго се јаде. Е сега за бебињава гледам рецепти еден куп со мешање на зеленчук и овошје. Правилно ли е?
Веледа од невен, пре убаво мириса и кожата и ја прави пренежничка. Само ја мирисам да дотрошам па си земав од ДМ на бејбилав, да ја пробам и таа козметика.
Бебињата се друго, прв пат се соочуваат со вкусови, мора сè да пробаат па некогаш и чудни комбинации. Ја нај веќе се чудев на тиква со пилешко, цвекло со јаболко итн ама па еве ја си јаде сè. Нормално е тоа, давај така.
Зошто го отежнуваат варењето и апсорпцијата на одредени хранливи материи доколку не се комбинирани како што треба. Цитат:"Овошјето и зеленчукот се разградуваат поинаку. Плодовите имаат побрзо темпо на варење и во реалноста според многу нутриционисти тие веќе делумно се апсорбираат од моментот во кој ќе стигнат до желудникот. Исто така овошјата имаат поголема содржина на шеќер, нешто што може да попречи на варењето на зеленчукот. Од истата причина човек не треба да меша портокал со моркови, бидејќи кога се земаат заедно, тие можат да предизвикаат киселини и непотребен жолчен сок."