И јас мислам дека малку си ги помешала витаминиве Галапче... И пред негое време прочитав во еден твој пост "витамин К" за коските, ама помислив дека си погрешила во пишувањето. Значи, витамин Д е тој што е за коските. Тој е оној што го добиваме од сонцето, а не витаминот К. Исто и јас знам дека витамин К го даваат веднаш после раѓање (мислам макс 48 часа после раѓање на бебето) преку инекција. Јас на ќеркичката и' давав само Вигантол (Д витамин) капки, а К не... Туку сега за второво можи и мене ќе ми кажат таков некој новитет да давам... Како и да е, убаво провери си уште еднаш, бидејќи грешиш дека витаминот К е за коските и за затворање на фонтанелата на главчето...
I na moeto mu dadoa inekcija vitamin k a ne e predvreme rodeno. Pedijatar vo bolnica mi kazaa toa, i vo kartonot pisuva i plus mi preporaca novite kapki sto gi ima, znaci ne plivit ili vigantol dosega sto gi samo imase, tuku isto AD kapki samo plus so dodatok vit K. Taa vo bolnica mi duri zborese za nekoi ampuli vit K da sum davala i toa neli idat od soba vo soba i te informiraat za toj vit K zosto e dobar, i zosto treba da go davas, ama tolku ja slusnav :/ Mislam deka pak bese nekoja komercijala za toj proizvod pa ni gi preporacuvaa po sobite, bidejki istata reklama za tie kapki vidov i kaj mojot pedijatar. A i jas znam deka pogolemo kolicestvo na vit k ne e dobro, ama ete sega ispadna da trebase da go davam sekoj den. Ama jas ne poslusav nekoi ampuli da davam. :/
После раѓање прими мојата. При прегледот на 6 недели докторот заклучи дека и треба уште една капка и тоа беше се за сега.Колку што знам е поради опасноста/склоноста да искрвари бебето, посебно од уста, носе, газето или папочето.
Za kapkite,abe joy ovde pediatarot ni gi dava,zatoa prasuvam dali se obavezni ili se moze i bez niv..pa stom ni gi pripisuva taa sigurno znae sto pravi
Pa znam mene patronaznata isto koga ni se inficira papoceto i se javiv mi rece aj vidi vo kartonot kolku vitamin K ima primeno, najdov eden zbor tamu na K, doktorski napisano nemozev da procitam i mi rece epa toa e toa i bebe imase 3mg, toa bilo ustvari najvekje, dali po 1,2 mg stavale na bebeinja koga kje se rodat... Ama bidejki imavme pokaceni leukociti, krvarenje, miris los na papoceto dobivme antibiotik 3 dena i plus vitamin K, posle toa ne primavme vekje dopolnitelno vitamin K, samo Vigantolot si go davam... A mislam deka imam procitano druga mamicka od stranstvo deka i nea i dale da dava vitamin K, dali bese @danichap ? Dani sto davas ti na bebuska? Edit: Sega vidov deka si pisala pogore... Izvini
Па добро не викам дека педијатарот не разбира Во мојот картон не е заведено дека бебето примило К витамин. Може и требало да прими Од др страна скоро читав статија од Велков.Она тврди дека синтетичкиот витамин К е причина за леукемија кај децата и дека тоа е уште еден маркетиншки трик :/ И советува децата да не го примаат освен преку исхранат
Abe ne K so kalcium,tuku nacisto se sum ispomesala.Taka e @Kiflicka05 fala vi sto me ispravivte i ti i clenkite pogore. Ne namerno dadov pogresen sovet na @bella.s . Kapkite se vigantol da,i vitaminot e D kako sto objasni kiflicka ubavo. Ne e loso da odmoram malku stom pocnav osnovni raboti da gresam.
Devojki,i vitaminot k bil za koskite,bebeto nemozelo da go sozdava samo, a vo majcinoto mleko imalo sosema malku i zatoa se preporacuva dopolnitelen vnes,kao demek bil neophoden,jas imam uste za 3 dena pa kese konsultiram so pediatarot da vidam sto ke kaze,posto bebevo mi e potpolno zdravo,ako nese veke potrebni ke prodolzam do tie od mk,d vitaminot.vigantol taka nekako mislam bea..
Iskreno da ti kazam neznam sto e dobro sto ne,kaj 10 pediatri razlicni da ides razlicno ke te sovetuvaat,ete isto za vakcinite,od edna strana ni tvrdat pisuvaat statti govorat glasno za stetata od niv,a ostanatite tvrdat sprotivno i se taka vo krug...
Jas pa znam deka D3 kapkite se vitamini za koski, a ne vitamin K :/ da ne si se zbunila nesto? Vitaminot D vo ima samo vo kapkite sto go davame i prirodno se dobiva od sonceto...
Јас сега прочитав дека во комбинација со протеини, калциум и д може да има влијание врз коските За крварењето е примарната функција ова споредна.
Mariz,zboram vrz osnova na toa sto go procitav po gugl,i mislam deka ne gresam deka na nekolku mesta vo razlicni statii pisuva taka,pokraj drugite funkcii,ima uloga i vo zacvrstuvanje na koskite
Mamicki nie se prefrlame od temata trudnicki muabeti vo ovaa tema Denes si odime doma so sinceto i presrekna sum I sakam da ve prasam za ovie vigantol kapkite za koski po kolku im davate na maleckite? mene mi rekoa po edna kapka a eve citam nekoi od vas davaat po tri
Давај како што ти рекле. Остај не нас тука, ние не сме доктори . Послушај си, како ти пишале така. Не не прашувај мила
Во право е @Kiflicka05 за такви раб ке си прашувате педијатар и ортопед.Знам дека вигантол и д3 не се даваат исто иако се со мн сличен да не речам ист состав. Ние пиевме по 5,некој по 2,трет по 7.Зависи од фонтанелата,развитокот на коските и пред се во кој месец сте родени. Налето заради сонцето се пијат помалце или ич за разлика во зима.
ние сме по 3 месеци и давам по 2 κапκи вигантол, педијатаρот ρече давај неκогаш 1, неκогаш 2, тие се за κосκи и за затваρање на фонтанелата, тоа е витамин d и го има и во сонцето, наесен κе ми појачеле по повеќе, само κај вигантолот пρочитав деκа по отваρањето се κоρистат само 21 ден, и потоа ги фρлам, иаκо е полно шишенцето и отваρам ново, а дρуги κапκи κаκо κ вит не сум давала, давав пρотив гρчеви κолиеф, ама само пρвите 2 месеци и исκρено немаа неκој ефеκт, а се сκапи
Да, исто и мене ми имаа нагласено на ортопед...д-р ми рече максимум 1 месец и да ги фрлам. А јас па, првото шишенце си со давав 2 месеци (дека тогаш прв пат отидовме на ортопед) и баш си велев "аууу јас од едново шишенце имам за цела година"