Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Vitamin K se dava na site deca, vo bolnica odma posle raganje. Toj e povrzan nesto so krvarenjeto. Sin mi tretiot den otkako se rodi, taman da ne pustat povratil I isplukal I krv, pa ne ne pustija doma za da primi uste edna doza na vitamin K I da mu ja sledat krvnata slika uste 24 casa. Fala Bogu posle toa nema nisto. Ama toa go pisuva I na kartonot sto ne ispustija I za prvata vakcina za zoltica doktorkata be sakase da mu stavi bez krvna slika I proverka za vremeto na krvarenje. I sekoj pat sega koga ne bockaat cekame uste edno 5min go sledat da ne slucajno mestoto mu krvari podolgo I poveke. No, kako sto kazav toa bese samo togas I tolku. I maticniot pedijatar mi kaza deka na nekoi deca edna doza ne im w dovolna I zatoa plukaat krv no deka ne e toa nesto strasno ili zagrizuvacko. Na bratuced na maz mi istoto mu se slucilo koga se rodil, pa eve go sega zdrav, prav I tolkav maz.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    Auu me potsetivte. Pa i jas vigantol i davam vekje dva meseci od isto sisence :/

На Kiflicka05 и Maceto123 им се допаѓа ова.
  3. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Мила најпрво честитки за синчето,да ти е живо и здраво и големо да расте..Ние од раѓање примаме само по една Вигантол капка,мене така ми рекоа...Позз

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Леле и јас исто еве втори месец од исто шишенце ауууу фала на информација одма купувам ново :*

5. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Ајде, и ти и @Sky-butterfly, веднаш фрлајте тоа стариот во канта ;)

На Maceto123 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Ќе бидам малку оф топик ама да Ви кажам...
    Оние кои користите Д3 капки на ПЛИВА, нели само 14 дена од денот на отварањето на шишето се добри за употреба...па остатокот го фрлате (најверојатно)
    Е сега...остатокот ставете го во шампонот со кој ја миете косата, па за два месеци видете ефект...
    Сум заборавила да пишам за ова а верувајте дека нема да згрешите...

На Lizi, Kiflicka05, galapce и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Нас после прва недела ни препорачаа
    И тоа 3 педијатри и еден ортопед ни рекоа дека се нови капки и се препорачуваат до 3 месеци а после тоа да се продолжи со Д3.

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  8. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    па може и вигантол κапκите да се κоρистат за κоса, тоа е витамин д... добаρ пρедлог, наместо да се фρлат... само незнам дали да ги ставам во шампонот или диρеκтно на κосата, да отстојат па после да ја мијам... што мислите вие

9. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.453
    Допаѓања:
    61.059
    ^
    A mozebi deka e Vigantol maslen rastvor, pokoncentriran, a plivit d3 voden rastvor, pa vigantolot kje ja pravi kosata pomrsna i nema da se plakne ubavo?

10. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    Има поделени мислења околу рокот на траење на капките. Нас никој до сега не ни рекол да ги фрлиме после незнам колку време од отварањето. Ги користевме од почетокот (јуни 2014) до почетокот на ова лето, едно исто шишенце, па од октомври почнуваме ново (ова не важи за помали од година). Но сакав да кажам дека и на упатството на Вигантолот никаде не пишува дека треба после еден месец да се фрли, за разлика од капките за очи на пример каде што убаво си е потенцирано. На амбалажата си стои испечатен рокот на траење. Незнам дали ова на некои доктори им е маркетиншки трик, зашто знаеме и дека потпишуваат со одредени компании за продажба на одредени нивни лекови, како што е на пример и ова кутивчево погоре што ви го нуделе како ново и подобро. Сметам дека се' е маркетинг.

На Maceto123, joy1 и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  11. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.784
    Допаѓања:
    323.669
    Бидејќи се собираат 2 шишиенца месечно а пампонот се троши побавно, јас едно шишенце си оставив па пред да ја мијам косата онака на суво ке ставам на врвовите и на коренот по малку, па да видиш навистина има реакција,ама со 4 месечна употреба.
    Косата ми е јака и далеку посјајна и по жива од порано.

Извинете за офф топиков, уште еднаш, ама реков да споделиме и да рационализираме малку , па и мајките да имаме корист од Д3

12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    I nie sme vo pettiot mesec pa seuste go trosime istoto sisence Vigantol.Sega od sibe ijas bi go zamenila so novo.Tolku znaci e bezveza zdravstvovo,po stoti pat go pisuvam veke ova.Bez niv ne se moze ama komplikacii se pravat od nisto nesto.
    Za ova D3 prv pat slusam.
    Denes ni pocnuva tret den posle vakcina.Sabaljelo pak imase temperatura 3 so 4.Obicno cekam ako kace 38 pa stavam cepce a utrovo staviv pak.Neznam dali da se javime na lekar i do koga ke se macime so temperaturava?Ni si da go pokries navecer ni si da ne go pokries.Inace go pokrivam so edni carsavcinja potenki i od peleno.
    Prasav i vo temata za vakcini.Slednata e na 2ri i ni rekoa so lazicka.Za sto e taa?Ima li reakcii i od nea.
    Ako moze nekoj da mi dade link od informacii za redosledot na site vakcini i koja za sto e.Davale i brosuricki ama kaj nas nisto.

13. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.289
    Допаѓања:
    261.003
    Имаш во книшките здравствени на првите неколку страници распоред со сите вакцини до 18год ми се чини. Сеа може на е најапдејтуван ама мислам ќе ти врши работа.
    А за чепчињата, мислам дека 37,4 ако толку имал е многу ниска температура за чепче. Од колку мг е? Подобро далерон помала мл ако ти е за болката.

14. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Prviot den davav daleron no sega deksa kacuva dur spie.Samo ovoj pat dadov na 37 so 4,znam deka e mala no ovie prethodni dva dena a pocne da kacuva,obavezno odi do 38 pa stavam cepce od 80mg,deka e 4 polni i baska pod 8 kg.Normalno li e veke tret den da ima reakcija od vakcinava?
    Fala ti za ona na knisklata,ne sum primetila.:*

15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Галапче, ако не се лажам, таа со лажиче е полио - детска парализа.

Еве сликица од памфлетот што го даваа во ремедика кога си одевме дома со бебуш - календар за имунизација:

IMG_20150820_094357.JPG

16. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    И зошто чепче? Да не е јако? Јас од вирус кога се разболе малата давав парацетамол сирупче, а за 39 и над давав блок макс. А 37.4 не е воопшто висока температура... Да не направиш контра ефект...

17. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.201
    @galapce единствена вакцина која оди со лажичка е Полио. Нема реакција од неа. Одете најадени, незнаете колку ќе чекате, зашто откако ќе ја прими не смее да јаде барем пола саат.
    До 38.5 најдобро да не даваш чепчиња, треба малку и организмот да се "бори".

На galapce, joy1 и Kiflicka05 им се допаѓа ова.
  18. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Не е баш така... И вчера @volsebna напиша дека на упатството на Вигантолот пишува да се користи макс 21 ден. Значи сепак пишува. И мене ми го нагласија тоа на ортопед. Ти предолго си користела едно шишенце, но тоа е, здравје ;)
    @galapce мила, за температурата од вакцина нагласуваат да не се дава ништо до 38.5. И јас еднаш направив како тебе, ставив чепче на 37.2 :D, ама гледај друг пат да избегнуваш...

19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Koga go prasav zavcera lekarot tamu,mi rece nad 38 moze da stavam.
    Me nervira sto nisto ne objasnuvaat,ako ne e fooorumov,na tie sto ni se prvi decinja ne znaeme ni sto da si prasame.Uste za vreme na bremenost citav deka podobro e da ne se dava nisto za tt od vakcinite ama pusto deka sum skros sama i me faka panika.Drugo e da mi e mm barev vo gradov.
    Kakov moze da bide kontraefektot?
    Ke se potrudam da bidam pohrabra i da ja smiram panikava.Fala vi mamicki.

Inace vo bolnicata te tretitaat kako da nosis ovci na vakcina.Prvo doktorot te naslusuva,usta ne otvara da te prasa nesto,ako prasas odgovara otsecno,sijalicata ne zapalena,mrtva temnica vo ordinacija,mu gleda grlo.Jas nemozam da vidam nisto a kamoli toj minimum 30 god povozrasen od mene.
    Potoa odis go merat.
    Pa neli treba da viidi doktorot kako ti naprednuva deteto?
    Da odis na maticna redici,pa i nema non stop lekar na raspolaganje radi rabotenje dvokratno.Ako ti treba odi na prva pomos.
    Zanikade sistemov na zdravstvoto.A i nemas izbor bas kaj da go nosis.Za vakcinite koja zosto e ne smees ni da se osudis da prasas.Se si velam,ovoj pat se ke si prasam ic ne mi e gajle.I se ke pocnat da vikaat da se krijat po kosevi i ke te pominat radi red.

20. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Немај гајле, ништо не е ;). Те разбирам потполно, затоа и ти кажав дека и јас така на 37.2 ставив чепче... денес се смеам :D, ама кога си сам навистина е тешко.. Плус прво, се плашиш буквално за се. Храбро! А за нашево здравство да не ни спомнуваме...
    Да редактирам... Ме изнасмеа со она за докторот и темницата ххаха. И нас така ни направи еднаш матичната. Стара, не догледува, грлото го виде за дел од секунда и ми вика - црвено е...туп, одма антибиотик. Страшно...