Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. silvana4

silvana4 Истакнат член

Еве ја табелата . Ја прими сабаље , кај 12 и дадов чепче немаше тем. Ама имаше оток и црвено се смири одма ... сега е добра заспа па ќе видиме .. за големото дете ја немав ова во Мк и зато незнев што е како е некока нова е сигурно|(

Attached Files:

2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Мислам дека не е страшно, треба да качуваат 20-30 грама дневно, во твојов случај 18 грама на ден што е ок, ќе видиш на наредна контрола како ќе биде.

Dodo1 likes this.
  3. silvana4

silvana4 Истакнат член

Обично 150 до 200 гр неделно. Ама не сите деца се исти , јас мислам дека ок е , па и на доење ако е само . Има некогаш и стагнира ако си цица нормално ништо не е. :$

Dodo1 likes this.
  4. baguf4e

baguf4e Популарен член

Луѓе ве молам за совет пошо јас се шекнав веќе. Бебето ми е 6 недели и НЕ СПИЕ значи воопшто не спие. Прееска ја изнесов надвор спиеше пола саат, тоа беше во 16:30, како влеговме дома стана и од тогаш никако не можам да ја заспијам. Нема што не пробав од количка, до аспиратор, бели и сиви звуци, фенови врагови, во раце, на гради на мене, нишкање, пеење, галење, држење за рака ништо живо не ја успива само вришти и ова не е денес само туку секој ден и ноќ е вака. Освен надвор во количка никако другачије не спие. Понекогаш ќе заспие на мене и таа дремка е максимум пола саат со сто пати презаспивање измеѓу. Веќе губам разум начисто. Најадена е доволно, од ова неспиење се преморува и уште толку станува неподнослива. Скок да беше ќе завршеше, ова трае од 10 дена кога беше бебето.

sani99 likes this.
  5. Laura7

Laura7 Истакнат член

А има судокрем? Сега го имаш земено и од каде ако да? Зошто лани за мене барав, никаде немаше, ми рекоа одамна нема. Ќе го консултирам секако и педијатарот .

6. gwenst

gwenst Популарен член

Јас само што зедов од Зегин

Laura7 likes this.
  7. Laura7

Laura7 Истакнат член

Дали даваш капки за грчевите? Пробај со колиеф капки и еспумисан, секако консултација со лекар прво. Очигледно има мака штом е најадена а плаче. Или се грчеви, но може и да има болка во увце, обично ради овие две работи волку мали бебиња плачат неутешно. Можеби не е лошо да ја види доктор.

baguf4e likes this.
  8. Laura7

Laura7 Истакнат член

Супер штом има. Фала многу, утре ќе купам.

gwenst likes this.
  9. Калатеа

Калатеа Популарен член

Мајка а сепак на лекар да ја ѕирнат, мошне веројатно дека е од грчеви ама барем да сменат терапија нешто…

Со кенгур низ дома дали си пробала?

Ќерка ми беше баш плачка, не спиеше, и ако заспиеше се будеше на секој звук, на погласно дишење буквално. Со кенгур некако гуравме, пешачев повеќе, низ дома ја ставав и се смируваше.

baguf4e likes this.
  10. lala15

lala15 Истакнат член

Само да ви кажам дека во судокремот што се продава на напиот пазар има состојка BHA, која е нарушувач на ендокриниот систем во организмот, може да влијае на хормоните и е забранета ссотојка во ЕУ. Подобро нарачајте од странство ако имате некој да ви ја донесе, со друг состав е. Јас поради оваа причина не ја користам.

Laura7 and gwenst like this.
  11. baguf4e

baguf4e Популарен член

Имаше грчеви ама од инфакол кога почнав да давам се смирија драстично. Плус колиеф користиме од раѓање. И го познавам точно какво и е плачењето од грчеви, се витка со нозете и црвенее, а сега не е така. Плаче од премореност бидејќи никако не можам со саати да ја заспијам. Пред една недела бевме на месечна контрола, ни кажаа дека физички е се супер, напредува како што треба. Во четврток имаме закажано да ја носам пак и уз пат ќе ја дискутирам оваа тема со педијатарот, мора да постои начин да спие детево. Ќе ќе ми стагнира со развој на овој начин, не е нормално 1 месец бебе од 10 сабајле да е спиено само 1 саат се на се. Инаку кенгур уште немам, во план ми е да земам бидејќи со нејзе ваква прво јадење во денот ми е маж ми кога ќе дојде од работа попладне.

Laura7 likes this.
  12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

На 6 месеци треба да ја дуплира родилната тежина. Вие на 2 месеци сте кило од дуплирана. Така да машала буцка и пол е бебушка. И повеќе од одлично напредува.

Dodo1 likes this.
  13. gwenst

gwenst Популарен член

Фала ти за инфо:hug:

lala15 likes this.
  14. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Тоа ми го кажа и Татјана и плус 7 цм е порасната во должина, 3 цм последниве недели и таму "ја губи" тежината, така ми рече. Раст си е раст не мора да е само во тежина

15. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Sto e toa BHA?

16. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Исто. И кај нас е така, ко манекенка е хаха. Има образи само надоле ко штафетка е. Ко татко и е, генетика е во прашање. Овој месец кај нас во должина растот отишол повеќе. Затоа ништо не ни е точно во нозе.

Dodo1 likes this.
  17. lala15

lala15 Истакнат член

Вид на киселина е, докажано предизвикува рак кај животните, а и кај луѓето се поврзува со тоа, како и дека прави хормонални нарушувања. Побарај читну на гугл има доста инфо.

18. Laura7

Laura7 Истакнат член

Можеби затоа едно време никаде го немаше, барав, веројатно од тие причини. Е сега ако го донеле пак, да не има подобар состав. Како да проверам дали ја има таа состојка, како е наведена во составот?

19. LadyR

LadyR Популарен член

Јас имам кенгур, и само што направо месец шочнав да го користам. Секогаш заспива во кенгурот за 10 мин. Ако земам да смукам по дома со неа во кенгурот, за 3 мин се комира.
    Инаку може да плаче од грчеви, или ако нема редовна столица. Ставај и термофорче да ја стопли, може ќе и биде убаво и ќе заспие. Давај и чајче по малку. На релаксатор си пробала со музика? Мојава и така заспива.

20. Калатеа

Калатеа Популарен член

Beta hydroxy acids и BHA што ти го спомнуваш не е исто, првите се безбедни за користење, најчесто во козметика, а второто е butylated hydroxyanisole и не е киселина.

Feniksgirl, Noemi and Abc baby like this.