Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    99
    Еве ја табелата . Ја прими сабаље , кај 12 и дадов чепче немаше тем. Ама имаше оток и црвено се смири одма ... сега е добра заспа па ќе видиме .. за големото дете ја немав ова во Мк и зато незнев што е како е некока нова е сигурно|(

Прикачени фајлови:

2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    8.952
    Мислам дека не е страшно, треба да качуваат 20-30 грама дневно, во твојов случај 18 грама на ден што е ок, ќе видиш на наредна контрола како ќе биде.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    216
    Допаѓања:
    99
    Обично 150 до 200 гр неделно. Ама не сите деца се исти , јас мислам дека ок е , па и на доење ако е само . Има некогаш и стагнира ако си цица нормално ништо не е. :$

4. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.671
    Допаѓања:
    11.437
    Луѓе ве молам за совет пошо јас се шекнав веќе. Бебето ми е 6 недели и НЕ СПИЕ значи воопшто не спие. Прееска ја изнесов надвор спиеше пола саат, тоа беше во 16:30, како влеговме дома стана и од тогаш никако не можам да ја заспијам. Нема што не пробав од количка, до аспиратор, бели и сиви звуци, фенови врагови, во раце, на гради на мене, нишкање, пеење, галење, држење за рака ништо живо не ја успива само вришти и ова не е денес само туку секој ден и ноќ е вака. Освен надвор во количка никако другачије не спие. Понекогаш ќе заспие на мене и таа дремка е максимум пола саат со сто пати презаспивање измеѓу. Веќе губам разум начисто. Најадена е доволно, од ова неспиење се преморува и уште толку станува неподнослива. Скок да беше ќе завршеше, ова трае од 10 дена кога беше бебето.

На sani99 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    1.332
    А има судокрем? Сега го имаш земено и од каде ако да? Зошто лани за мене барав, никаде немаше, ми рекоа одамна нема. Ќе го консултирам секако и педијатарот .

6. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    1.662
    Јас само што зедов од Зегин

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    1.332
    Дали даваш капки за грчевите? Пробај со колиеф капки и еспумисан, секако консултација со лекар прво. Очигледно има мака штом е најадена а плаче. Или се грчеви, но може и да има болка во увце, обично ради овие две работи волку мали бебиња плачат неутешно. Можеби не е лошо да ја види доктор.

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    1.332
    Супер штом има. Фала многу, утре ќе купам.

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    8.952
    Мајка а сепак на лекар да ја ѕирнат, мошне веројатно дека е од грчеви ама барем да сменат терапија нешто…

Со кенгур низ дома дали си пробала?

Ќерка ми беше баш плачка, не спиеше, и ако заспиеше се будеше на секој звук, на погласно дишење буквално. Со кенгур некако гуравме, пешачев повеќе, низ дома ја ставав и се смируваше.

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  10. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    423
    Само да ви кажам дека во судокремот што се продава на напиот пазар има состојка BHA, која е нарушувач на ендокриниот систем во организмот, може да влијае на хормоните и е забранета ссотојка во ЕУ. Подобро нарачајте од странство ако имате некој да ви ја донесе, со друг состав е. Јас поради оваа причина не ја користам.

На Laura7 и gwenst им се допаѓа ова.
  11. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.671
    Допаѓања:
    11.437
    Имаше грчеви ама од инфакол кога почнав да давам се смирија драстично. Плус колиеф користиме од раѓање. И го познавам точно какво и е плачењето од грчеви, се витка со нозете и црвенее, а сега не е така. Плаче од премореност бидејќи никако не можам со саати да ја заспијам. Пред една недела бевме на месечна контрола, ни кажаа дека физички е се супер, напредува како што треба. Во четврток имаме закажано да ја носам пак и уз пат ќе ја дискутирам оваа тема со педијатарот, мора да постои начин да спие детево. Ќе ќе ми стагнира со развој на овој начин, не е нормално 1 месец бебе од 10 сабајле да е спиено само 1 саат се на се. Инаку кенгур уште немам, во план ми е да земам бидејќи со нејзе ваква прво јадење во денот ми е маж ми кога ќе дојде од работа попладне.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    12.724
    На 6 месеци треба да ја дуплира родилната тежина. Вие на 2 месеци сте кило од дуплирана. Така да машала буцка и пол е бебушка. И повеќе од одлично напредува.

13. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.683
    Допаѓања:
    1.662
    Фала ти за инфо:hug:

На lala15 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.693
    Допаѓања:
    2.301
    Тоа ми го кажа и Татјана и плус 7 цм е порасната во должина, 3 цм последниве недели и таму "ја губи" тежината, така ми рече. Раст си е раст не мора да е само во тежина

15. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    587
    Sto e toa BHA?

16. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.811
    Допаѓања:
    12.724
    Исто. И кај нас е така, ко манекенка е хаха. Има образи само надоле ко штафетка е. Ко татко и е, генетика е во прашање. Овој месец кај нас во должина растот отишол повеќе. Затоа ништо не ни е точно во нозе.

17. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    423
    Вид на киселина е, докажано предизвикува рак кај животните, а и кај луѓето се поврзува со тоа, како и дека прави хормонални нарушувања. Побарај читну на гугл има доста инфо.

18. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.805
    Допаѓања:
    1.332
    Можеби затоа едно време никаде го немаше, барав, веројатно од тие причини. Е сега ако го донеле пак, да не има подобар состав. Како да проверам дали ја има таа состојка, како е наведена во составот?

19. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.716
    Допаѓања:
    9.797
    Јас имам кенгур, и само што направо месец шочнав да го користам. Секогаш заспива во кенгурот за 10 мин. Ако земам да смукам по дома со неа во кенгурот, за 3 мин се комира.
    Инаку може да плаче од грчеви, или ако нема редовна столица. Ставај и термофорче да ја стопли, може ќе и биде убаво и ќе заспие. Давај и чајче по малку. На релаксатор си пробала со музика? Мојава и така заспива.

20. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    8.952
    Beta hydroxy acids и BHA што ти го спомнуваш не е исто, првите се безбедни за користење, најчесто во козметика, а второто е butylated hydroxyanisole и не е киселина.

На Feniksgirl, Noemi и Abc baby им се допаѓа ова.