Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    424
    Тоа не е здраво качување килажа. Не е исто да качиш килажа ако јадеш секој ден по една торта или ако јадеш протеинска и здрава храна.

На Mamax2, nikja, flower55555 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.675
    Допаѓања:
    8.956
    @baguf4e мајка како се облакате за надвор? Бебчиња ни се блиску, морам да искачам веќе зашто ќе се мрднам, ама ич не знам како да го облечам (прво бебе летно:?:)
    На количката немам корпа.

3. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.684
    Допаѓања:
    1.663
    На ад сме ние. Со шише му давам.
    Шише Авент натурал пробај, скоро сите ги прифатиле тие. Се надевам нема да има проблем со цицањето

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.887
    Допаѓања:
    2.748
    Јас еднаш му намачкав на газето предходно

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.887
    Допаѓања:
    2.748
    Др.Филев миго кажа како замена за оброк ако имаат грчеви и ако им е рано за млеко да им дадам чај зошто они се родија мала килажа по 1940 грама и 2080 грама,може затоа ми кажал да дадам

6. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.887
    Допаѓања:
    2.748
    Ама јас не им давав секој ден чај,знаев да им дадам по 10мл на неколку дена например еднаш во неделата, некогаш и поретко.Исто му кажав на докторот ако јас им дадев чајче измеѓу беа бетер гладни и повеќе лошо им правев и затоа прекинав даго давам

7. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.671
    Допаѓања:
    11.437
    Мајка, јас сум секој ден надвор по 2-3 саати уште бебка 3 недели кога беше. И облекувам боди по рамки или кратки, одозгора подебели шпихозни или тренерчиња или подебелки хеланки со блузичка, врз низ скафандерот од зара тој мекиот белиот + капче (еднаш пробав зимски скафандер да и облечам од оние најдебелите за снег ама вриштеше и надвор и внатре и се вратив да ја променам). Ако е поладно ја покривам со ќебенце во количката, ако е потопло без ќебенце.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.578
    Допаѓања:
    11.804
    Филев ти рекол чај со шеќери да качат на килажа? Ме чуди советов негов...мене ми кажуваше до 2 год дали ќе дојам т.е да дојам до тогаш а ти чај со шеќер да даваш :o

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.887
    Допаѓања:
    2.748
    Да,Бекутан чај.Неми кажал стриктно за килажа туку ми препиша капки за грчеви и бекутан чај да им давам и ми кажа ке даваш измеѓу или како оброк да прескокнеш 50мл во текот на целиот ден смеам да дадам и таман има шеќери за нив добро ќе им дојде за килажа,ова се зборовите

10. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    327
    Допаѓања:
    424
    И јас давав на мојата од бекутанот по 30мл кога имаше јаки грчеви, само тоа и помагаше, ама сега прекина да го пие, ми го плука. Точно.. само го полни желудникот а не ги најадува и затоа така бараат одма и плачат.

11. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.578
    Допаѓања:
    11.804
    Не сум доктор, не би да се мешам, ама ако веќе даваш чај, гледај да е некој без шеќер. На другарка малата не и напредувала од цицање, и рекол Ад да вклучи, не чај со шеќер. Или види разговарајте за дозата на Ад, ако не ги доиш воопшто.

На Aschenputtel и nikja им се допаѓа ова.
  12. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.887
    Допаѓања:
    2.748
    Моите деца се само на адаптирано веќе сме 3 месеци и се супер напреднати.Ова за чајов го кажав уште на самиот почеток 1 месец кога беа и ми кажа и чај да им давам,сум давала веќе недавам одамна.Само го кажав муабетот дека педијатар доктор ми кажал да давам чај и тоа со шеќер,несум дала на своја рака никогаш .

13. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.671
    Допаѓања:
    11.437
    Само мене ли не ми помогна чајот од бекутан за грчевите? Пробав неколку пати дадов, никакво подобрување не видов и го баталив. Исто ко да не сум дала ништо. Нас ни помогна превриена вода со ким и инфакол капките. Не дека сега нема грчеви, ама каде-каде е подобра и помирна.

14. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.887
    Допаѓања:
    2.748
    Ни на нас нени помогна тоа неколку пати што имам дадено бетер шосле ќе беа децава.Кај нас нипто непомогна евеги 3 месеци уште имаат грчеви

15. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.578
    Допаѓања:
    11.804
    Уште побетер, на 1 месец чај со шеќер..те сфатив дека само пренесе муабет од педијатар. Не е битно, нека си напредуваат сега, тоа е по битно.

16. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.887
    Допаѓања:
    2.748
    Да првиот пат бевме 8 ден од раѓање и после 2 недели бевме пак и после тоа веќе го сменив

17. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.578
    Допаѓања:
    11.804
    Каде одиш сега и како си задоволна?

18. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.544
    Допаѓања:
    2.795
    Давав Бејбитол коли, не му помагаа. Давав и чајче Бекутан понекогаш, сега веќе не давам. Кај нас супер се покажа сирупот Nurse Harvey. @nikja имаш ли пробано со сирупот?

19. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.696
    Допаѓања:
    2.336
    Ние пробавме за грчеви колиеф на почеток не помогна ама ич. Се мачеше два три дена додека не почнавме да го даваме лефакс германското и од тогаш ни г од грч нема бебево. На сите што можат да го набават преку некој им го препорачувам, како сируп е со пумпица се дозира.

На Aschenputtel и nikja им се допаѓа ова.
  20. Butterflyyellow

Butterflyyellow Нов член

Се зачлени на:
    2 февруари 2025
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    2
    Здраво мајки, сакам да прашам во врска со витамини за новороденче. 8ми ден сме и од денес треба да почнеме со витамини. Е сега бебето му даваме и дохрана и јас плус се измолзувам па му даваме и мајчино. Кои витамини треба да ги земам? Д3+К1 или само Д3? И исто така дали со омега треба од денес да почнеме или подоцна, во картончето баш за омега немаме наведено убаво.
    И од кои витамини сте задоволни да ми препорачате? Фала ви однапред.