Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    259
    Тоа не е здраво качување килажа. Не е исто да качиш килажа ако јадеш секој ден по една торта или ако јадеш протеинска и здрава храна.

На Mamax2, nikja, flower55555 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.222
    Допаѓања:
    7.338
    @baguf4e мајка како се облакате за надвор? Бебчиња ни се блиску, морам да искачам веќе зашто ќе се мрднам, ама ич не знам како да го облечам (прво бебе летно:?:)
    На количката немам корпа.

3. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    866
    Допаѓања:
    894
    На ад сме ние. Со шише му давам.
    Шише Авент натурал пробај, скоро сите ги прифатиле тие. Се надевам нема да има проблем со цицањето

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.611
    Допаѓања:
    2.543
    Јас еднаш му намачкав на газето предходно

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.611
    Допаѓања:
    2.543
    Др.Филев миго кажа како замена за оброк ако имаат грчеви и ако им е рано за млеко да им дадам чај зошто они се родија мала килажа по 1940 грама и 2080 грама,може затоа ми кажал да дадам

6. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.611
    Допаѓања:
    2.543
    Ама јас не им давав секој ден чај,знаев да им дадам по 10мл на неколку дена например еднаш во неделата, некогаш и поретко.Исто му кажав на докторот ако јас им дадев чајче измеѓу беа бетер гладни и повеќе лошо им правев и затоа прекинав даго давам

7. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    8.904
    Мајка, јас сум секој ден надвор по 2-3 саати уште бебка 3 недели кога беше. И облекувам боди по рамки или кратки, одозгора подебели шпихозни или тренерчиња или подебелки хеланки со блузичка, врз низ скафандерот од зара тој мекиот белиот + капче (еднаш пробав зимски скафандер да и облечам од оние најдебелите за снег ама вриштеше и надвор и внатре и се вратив да ја променам). Ако е поладно ја покривам со ќебенце во количката, ако е потопло без ќебенце.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.938
    Допаѓања:
    10.705
    Филев ти рекол чај со шеќери да качат на килажа? Ме чуди советов негов...мене ми кажуваше до 2 год дали ќе дојам т.е да дојам до тогаш а ти чај со шеќер да даваш :o

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.611
    Допаѓања:
    2.543
    Да,Бекутан чај.Неми кажал стриктно за килажа туку ми препиша капки за грчеви и бекутан чај да им давам и ми кажа ке даваш измеѓу или како оброк да прескокнеш 50мл во текот на целиот ден смеам да дадам и таман има шеќери за нив добро ќе им дојде за килажа,ова се зборовите

10. lala15

lala15 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2014
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    259
    И јас давав на мојата од бекутанот по 30мл кога имаше јаки грчеви, само тоа и помагаше, ама сега прекина да го пие, ми го плука. Точно.. само го полни желудникот а не ги најадува и затоа така бараат одма и плачат.

11. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.938
    Допаѓања:
    10.705
    Не сум доктор, не би да се мешам, ама ако веќе даваш чај, гледај да е некој без шеќер. На другарка малата не и напредувала од цицање, и рекол Ад да вклучи, не чај со шеќер. Или види разговарајте за дозата на Ад, ако не ги доиш воопшто.

На Aschenputtel и nikja им се допаѓа ова.
  12. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.611
    Допаѓања:
    2.543
    Моите деца се само на адаптирано веќе сме 3 месеци и се супер напреднати.Ова за чајов го кажав уште на самиот почеток 1 месец кога беа и ми кажа и чај да им давам,сум давала веќе недавам одамна.Само го кажав муабетот дека педијатар доктор ми кажал да давам чај и тоа со шеќер,несум дала на своја рака никогаш .

13. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.753
    Допаѓања:
    8.904
    Само мене ли не ми помогна чајот од бекутан за грчевите? Пробав неколку пати дадов, никакво подобрување не видов и го баталив. Исто ко да не сум дала ништо. Нас ни помогна превриена вода со ким и инфакол капките. Не дека сега нема грчеви, ама каде-каде е подобра и помирна.

14. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.611
    Допаѓања:
    2.543
    Ни на нас нени помогна тоа неколку пати што имам дадено бетер шосле ќе беа децава.Кај нас нипто непомогна евеги 3 месеци уште имаат грчеви

15. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.938
    Допаѓања:
    10.705
    Уште побетер, на 1 месец чај со шеќер..те сфатив дека само пренесе муабет од педијатар. Не е битно, нека си напредуваат сега, тоа е по битно.

16. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.611
    Допаѓања:
    2.543
    Да првиот пат бевме 8 ден од раѓање и после 2 недели бевме пак и после тоа веќе го сменив

17. Cherry blossom89

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.938
    Допаѓања:
    10.705
    Каде одиш сега и како си задоволна?

18. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.251
    Допаѓања:
    2.545
    Давав Бејбитол коли, не му помагаа. Давав и чајче Бекутан понекогаш, сега веќе не давам. Кај нас супер се покажа сирупот Nurse Harvey. @nikja имаш ли пробано со сирупот?

19. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    1.128
    Ние пробавме за грчеви колиеф на почеток не помогна ама ич. Се мачеше два три дена додека не почнавме да го даваме лефакс германското и од тогаш ни г од грч нема бебево. На сите што можат да го набават преку некој им го препорачувам, како сируп е со пумпица се дозира.

На Aschenputtel и nikja им се допаѓа ова.
  20. Butterflyyellow

Butterflyyellow Нов член

Се зачлени на:
    2 февруари 2025
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Здраво мајки, сакам да прашам во врска со витамини за новороденче. 8ми ден сме и од денес треба да почнеме со витамини. Е сега бебето му даваме и дохрана и јас плус се измолзувам па му даваме и мајчино. Кои витамини треба да ги земам? Д3+К1 или само Д3? И исто така дали со омега треба од денес да почнеме или подоцна, во картончето баш за омега немаме наведено убаво.
    И од кои витамини сте задоволни да ми препорачате? Фала ви однапред.