Moze malce soveti za voveduvanje vkusnovi? Se imam zaboraveno od prvoto.. kako voobicaeno prativite? Kako se pocnuvase? Kolku vreme e ednas na den? Koga se pocnuva so dva obroci a koga so tri? Po kolku dena probuvate od eden vkus? Sekoj sovet e dobrodojde
Давав еднаш на ден, 9-10ч секој ден во исто време. Прво 2-3, па 5-6 лажички, па пола тегличе. Ова за вкусови, пробувавме 16 дена. Прв оброк воведов на точно 6м и секогаш си јаде 120-140г, зависи колку направам. Втор оброк воведувам утре ( 4 дена пред 7м, трет планирам исто, ден два пред 8 или 8 полни). Вкус пробував 2-3 дена. 3тиот секогаш мешано со нешто пробано. Вкусови дадов: морков, тиква, јаболко, тиквичка, слива, круша. Се ми прифати, супер си јаде
И ние сме почетници. Уште сме само на неколку лажички на ден Почнав со зеленчук, давам 2 дена едно исто. Сега откако дадов повеќе вкусови, му ги комбинирам. Засега најмногу бендиса брокула и круша Му давам наутро или ако не стигнам давам околу 12-13h. Толку јас, за оброк некоја друга членка ќе те упати
5 сме и ние. Еве сега и 150 на 3 часа едвај издржува некогаш, денес 2 пати му дадов на 2ипол часа. Си плачеше за јадење, ми беше гревче да го гледам така.
Мајки искуство со рефлукс ? Утре првиме 1 месец , веќе 2 недели после секое доење повратува , некогаш во млазови некогаш помалку. Првенствено купивме перница антирефлукс ,помага малку тоа но за време на доењето и после тоа е многу нервозен и плаче како да има некој болка , можно да е од рефлуксот?
Изгледа нема чиста, тие што ги дадов беа мешавина и на Хип и на Дм. Со јаболко, банана, така нешто мислам, не памтам оти ретко давам купечки.
Кое време се дава дали пред млекце или после ,на колку време и тоа не ми е јасно. И дали ги мерите на грамажа на вага или одприлика
Како што разбрав третиот ден мешаш со нешто што е пробано, исто неколку лажички само? Мозе овошје и зеленчук да се меша? Или овошје со овошје само?
Се пресметува колку вкупно ад е потребно да пие дете во 24 часа според килажатa. Килажата х 150, поделено на број на оброци во 24 часа. Резултатот е колку мл би требало да пие дете за еден оброк.
Станува во 7-8, оброк давам 9ипол-10ипол зависи инаку да, на,кујнска вага мерам а отприлика можеш и во тегличките од каши Да..пример тиква, тиква, тиквица, тиквица, тиква тиквица. Ама не секогаш Од комбинација овошје зеленчук давам јаболко морков, и тиква јаболко. Мада тиквата овошје ја рачунаат Праам комбинации од нешто што и јас би јадела, што е убаво..ми нема логика да давам брокула јаболко или брокула круша, чудно ми е Најнеутрална е тиквицата, со неа се меша секој можен зеленчук
Epten fala za odgovorot. Kako prvo da mi isto.. znaci taka. Jas mislev tikva tikva pa tretiot den tikva (probanoto) plus tikvica (neprobano do togas). I taka cel mesec pravese? Koga se voveduvaa mlecni kasi? Ovie na Hip kako so zitarici sto se? Zitarki? Meso?? Palenta? Griz? Koga bea tie? Vkus sto ne naogjate kupuvate gotovi taka kako na pr prometov so praska vo zima..? Solot znam pokasno se voveduvase, riba i citrusi isto pokasno. Jajce posle 8m bese taka? Pa i so prvoto mnogu poveke citav. Go imav togas i bebi gotvacot ama posle go dadov na usluga i ne mi go vratija. Da vidam app dali ja imaat uste
Леле исто, скроз изгубена на темава, веќе ми е срам тука само прашувам нешто Исто треба да почнеме, и лутам што прво да проба, по колку, кога, од каде да купам смешки. Се тешам неделава сме на педијатар па рече он ќе ми објасни сѐ. Инаку читам дека за да се почне со вкусови требало и бебето да е спремно од аспект да седи само со минимална поддршка. Мојава ја седнувам, сака да седи 5 месеци е но се шантра напред иде скроз до нозете, лево десно паѓа и ја држам цело време. Искуства на темава?
На колку месеци се примаше рота? Јас забораааааавииив дека треба да ги вакцинирам, од што сме на центрифуга пуштени цело време ))
Синчето мое имаше рефлукс, дома се ни беше со млеко исповратено, мислев дека е нормално, плаче од грчеви од што му е ново, инаку рефлукс само враќаше млеко, барем кај нас, секогаш после цицање, па и потоа, он цело време плукаше млеко, а цело време цицаше, јас си мислев такво е секое бебе, после цицање подолго да е исправен во раце, само за да му олесни После 6 месеци веќе се губи. Сега сум со други две, еднаш не вратиле млеко, а си плачат од стомачето, па си мислам повеќе се грчеви после цицање машкото бебе сега ми се грчи, плаче и се стега, ептен се осеќа по пиење млеко, а возраста на твоето бебенце е таман за грчеви :/
Мајки еден совет ми треба. Моето бебе е скоро 5 месеци и веќе вежбаме вртење, поминавме и регресија и скок, но последниов период бебе многу малце гуга, претходно активно гугаше. Дали е тоа заради тоа што вежба нови вештини, сте имале ли искуство, дали има место за паника?
Мајки дали има некоја регреција во спиењево пред 5ти месец? Го заминавме скокот но неколку вечери поред станува на сат ипол до два жива ненаспана сум а што убаво спиеше 2 пати само се разбудуваше за цицање
Исто сме и ние, 5 месеци е. Веќе со денови наназад се буди на саат ипол до два. Кома сум но веќе се навикнав. Според термин ние сме биле во 4 скок овој период. Исто отечени непца има, ја мачи и тоа и се собра. Сега треба веќе да не сме во скок, ако се рачуна по термин кога требало да се роди, а ме од ден на раѓање. Па ќе видам дали ќе има промена во спиењето на подобро.
Ние за некој ден полниме 5 ама ова е страшно 4 скок го поминавме многу лесно веројатно штом и твоето е така значи има некоја регресија иначе од краен термин јас рачунам