1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.167
    Допаѓања:
    21.122
    Прашањево лебами, не е за тука, ама тема не видов некоја шо би се викала мајките по породувањето,..., а тука активни сте, па ако некоја од вас драги мои, знае , сака и памети, ме интересираат неколку работи да ми одговори :?:
    1. После породување со царски рез, после колку време и дали воопшто ставивте мидер?
    2. При породување со царски рез , после колку време, или во каква состојба беше резот, кога започнавте да го мачкате резот со контратубекс?
    3. Дали раната/резот ја миете со сапун (обичен, специјален, еуцерин, бебешки, купка, и сл.)
    4. Кога престанавте со преврски на раната?

Знам дека би ме упатиле да консултирам патронажната или матичниот, но едната воопшто нема дојдено и после еден месец од раѓањето, а матичниот е на одмор.
    Извинете за оф топик и благодарам однапред.(ама бебето сепак ми е од 0-6 месеци ;) )

2. bile1986

bile1986 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2009
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    186
    Е вака јас се породив пред 8 месеци со царски рез. Мидер почнав да носам по 1 месец.раната не ја мачкав со ништо.лепенката што ми ја ставија по пораѓањето ми стоеше 4 дена(по толку ме пуштија дома) дома веднаш ја извадов и се избањав со гел за туширање што пред тоа го користев. Мојот рез беше лепен со 2 кончиња на краевите кои сами паднаа по околу 10 тина дена

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  3. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Mider ne staviv voopsto.Ako e za edna rabota dobro za druga ne cini i ne ni pomisliv da stavam.
    Rezot ne go mackav so nisto.Jas lezev vo bolnica 8 dena i dur bev tamu mi pravea prevrski.Doma samo miev so bekutan sapunce i stavav bivacin sprej.Ako sakas za pobrzo zazdravuvanje na rana ti go preporacuvam malku poskapiot sprej so srebro nitrat,no daleku poefikasen.Mene od nego mi zazdravi slednata rana od operacijata sto ja pravev posle dva meseci a bese otvorena.Inace ako e vo red ranata definitivno od sapun i voda nema podobro.Ako mozes mij barem dva tri pati dnevno.
    Znaci ranata od carski mi bese lepena a drugata siena.Ti pisav
    za dvete.

4. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Не ставив мидер. Некако не се чувствував убаво во тесни алишта, не па мидер даставев, ќе полудев.

Резот ми беше покриен после операција. Уште во болница ми го извадија фластерот и ми кажаа да го мијам само со вода таму. Лепена ми беше раната. Имаше две кончиња на страните кои ми ги сецнаа таму. Дома ништо не ми падна, и раната беше супер од одма. Кобтрактубекс имам ама не мачкам, некако грдо ми мириса.

На почетокот раната ја миев само со вода, а веќе откога престана да боли многу ја мијам со гелот со кој што се капам.

Никогаш немав преврски, ама тоа зависи од тоа кај си работена и како си работена.

5. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    1.Се породив во јуни, мнооогу крварев па неможев со мидер да функционирам на почетокот, после месец дена ставив, но беше пеколно жешко па пак го извадив, и сега после два месеци еве го носам, ама мислам касно е некако.
    2.Резот ми е многу мал, со ништо не го мачкав.
    3.Баш на раната не ставам купка, туку околу, и денес после два месеци местото околу раната ми е некако утрнато и преосетливо, неможам ни гаќи да трпам под и над раната.
    4. Јас во болница после царскиот бев два и пол дена, кога ме отпуштија ми ја извадија лепенката. Дома една недела внимавав да не ја воденам раната (иако други ми рекоа дека немало врска).

6. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.167
    Допаѓања:
    21.122
    prevrski pravea i vo bolnica a prodolziv i doma, tusiranje ( na rezot bez sapun bez nisto) i oxicort sprej.ponekogas pravev i po 3-4 prevrski dnevno oti mi bese iskrvarena gazata.Ne kuj znae kolko ama dovolno da napravi fleka na garderobata.Toa se stabilizira a taman i sprejot go pottosiv i prekinav.Tusiranjeto mi e uste bez nisto na rezot ama nekako zolto mi izgleda okolu, bas kako od sprejot.Valjda moze i malku sapun po vasite iskustva.A mider staviv zadvcera..... i tolku.Ne mislam pak da stavam- puknav od zesko i s'klet.
    kontratubex....od narednata nedela bi zapocnala.
    Lejdis....vi blagodaram za spodelenite iskustva

7. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Мене не ми беше дозатвоρена ρаната κога излегов од болница. По пρепоρаκа од хиρуρг се миев со бебешκо сапунче и κантаρионово масло мачκав и сеκаκо затвоρена додеκа не ми ги извадија κонците и не затвоρи целосно. Κонтρатубеκс се става 3 недели после зафатот. Не се пρепоρачува поρано. Да бидам исκρена нема неκој ефеκт... (или очеκувањата ми беа пρеголеми)... Мидеρ ставам уште! На почетоκот подобρо се чувствував со мидеρ. Инаκу гρдо ми беше κога ми допиρаше маичκата на ρаната...

8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Jas staviv mider posle pregledot na 40 dena, ama malku go nosam (iako planirav redovno |(). Lepenkata sto bese vrz ranata I koncite mi gi izvadija posle nedela dena, a samo ednas prsnav sprej. Nemase doduse nikakvo krvarenje otkako me pustija doma (bev 5 dena vo bolnica). Za banjanje nisto ne mi ni rekoa, pa so ogled na toa sto I tamu se tusirav od tretiot den, koga se vrativ normalno prodolziv...
    Za zal stomakot uste ne e bas skroz povlecen :( (sega sme skoro 6 I pol meseci)

На Espadrila и pilenka им се допаѓа ова.
  9. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.341
    Допаѓања:
    28.355

Јас сум породена со царски пред скоро 9 месеци.Мидер ставив уште 2 ден само што ме станаа од кревет,на почетокот ми беше мачно ама после го навикнав и ми беше чудно без него а стомакот релативни брзо ми се врати во првобитна состојба.Бев 5 дена во болница,раната ми ја преврзаа 3 ден и дента кога си одев.За дома ми рекоа соо ништо да не се мачкам и кога се капам само со вода,бидејќи од сретствата за капење ако дошло во допир со конецот ќе ме пецкала раната,после една недела бев да ми го извадат конецот,имав како две кончиња од страните,од едната го пресекоа а од другата го истргаа.(еден бил)Кога дојдов дома си се капев со гел за туширање и ништо не ми беше,местото кај раната едно 3-4 месеци го чуствував како туѓо,како отрпнато,ама после осетот се врати.Нормално не скроз.Еве после 9 месеци раната ми е бела,не е више розева и не се познава мн само една линија.

На Espadrila, pilenka и espana им се допаѓа ова.
  10. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Jas otkako otidov na pregled po 40 dena, doktorot mi rece da stavam mider da ne mi visi delot nad ranata,zasto veke bev oslabnata 12 kg....ama nemozam da trpam tesno i zatoa kupiv mider gakicki sto stegaat i ubavo mi dojdoa, si gi nosam a ne gi osekam....
    Ranata vo bolnica dodeka sedev 5 dena mi izvadija lepenka, tretiot den se banjav i doma prodolziv taka, samo so voda i ubavo brisenje so peskir, so tapkanje da ne ostane voda, vo tek na denot sedev razgolena toj del da si se susi,taka mi preporaca sestrata.
    Sega po 4 meseci pak se mijam samo so voda, a ne ja mackam so nisto.

На Espadrila и tincemajmunce им се допаѓа ова.
  11. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Бебуш за 2 дена полни 5 месеци.Овие 3-4 дена нон стоп повраќа и тоа фонтани дури на далеку ги тера.И плус по малце пие млекце на ад сме,штом се напие веднаш го исфрла потоа пак му се јаде.Од што може да му е незнам.И нешто ми е кенкав плачлив само во раце цел ден.

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.550
    Да не е вирус стомачен?

13. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    I nie sme celo vreme so temp.pposle vakcinite.Sinoika zavrsivme na brza pomos oti neli modernovo zdravstvo nema dezuren pedijatar.
    Mu udrija antibiotik i od deneska sme na sirupce ampicilin.Dusata me boli,detevo se smeni skros.De od vakcinite,de zlebenca trie,sega od antibiotikot i na sekoe prtkanje ima prolivce.
    Navistina ke se podrazmislam dali ke prodolzime so vakcinite.MM ne me sfakase seriozno ni za vakcinite ni za gerdanceto za zabite.Za zal sega poinaku zboruva koga uvide,a prethodno se ne se pogoduvase doma.
    Od edna strana dusa me boli,odkako mu udrija antibiotik detevo mraz ladno,nisi da go iznaoblece da ne kaci temperatura,ni si da ne go obleces.More rendani kompiri na stapalcata,more ocet i voda.Nisto ne pomogna.

14. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.978
    Допаѓања:
    327.550
    Колку ви беа леукоцитите кога ви земаа крв за вакцина?
    И давај пробиотик .Од антибиотикот може дијареа да добие.

15. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Незнам па други симптоми ни нема ни температура ништо.утре го носам кај матичната.

16. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Сте го користеле ли НОСЕ ФРИДА аспираторчето за чистење на носе, го има во зегин 550 ден.
    како сте задоволни? на мислење сум да го купам. Имам онаква пумпица за чистење ама ме нервира, не ми се допаѓа, ми се чини дека многу вакум прави, се плашам служокожата во носето да не му ја надразнам. nosefrida1.jpg

17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.522
    Допаѓања:
    288.771
    Јас денес баш го благословував асппираторчево.
    Најпрво користам капки за носето и по кратко време влечам со него. Презадоволна сум и од мене чиста десетка.
    Ич не се мисли, многу е ефикасно.

На Kiflicka05, espana, galapce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    Го омавме ние ова каде при чистење на носето завршетокот ти е кај тебе во уста и ти трева да влечиш... дали да внимаваш на бебушот да не бега, дали да внимаваш колку јако влечиш, и некако и да успееш да дишиш.... јас ич не го сакав и само мм чистеше со него. Мене оние другите гумираните ми се полесни и поубави. Мада најчесто јас уста на нос сум им влечела и после плукај:P сестра ми кога го гледаше тоа излегуваше од соба, гадно и било...

На irena.1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Veke dobi,istovremeno davame i lineks.Toa po preporaka na doktorkata.Bidi pameten da odluci sto da pravis.
    Ako mislis na aspiratorceto za vlecenje so usta jas celo vreme go koristam i sum zadovolna.Skoro isto kako i Dani,prvo stavam kapki,pa go banjam vo voda so sol i posle lesno izleguvaat.Imav prvo plasticen no ovoj od zegin edaleku podobar.Em ima povekle dodatoci za vlecenje,em e dosta po gumiran.Taka da nema strasno deka moze da se povredi,odnosno daleku pomalku sansi od onoj drugiot.

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.615
    Допаѓања:
    76.846
    I jas go imam, ne go koristam epten cesto, zatoa sto ne e ubavo tolku... Ama koga cistam letaat mrsuli ogromni :D prvo kapnuvam soleni kapki nasogal i posle vlecam, epten efikasna rabota samo bebus uste malku mislam koga ke me vidi so toa traumi kje ima... Samo sto mu ja stavam cevkata na nos, nepovleceno seuste on mizi i se vrti levo desno, pisti, kasla, mava so racinjata :D