Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Mamax2

Mamax2 Активен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2025
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    10
    Мајки како да им воведам ред на близнациве за спиење навечер? Цел ден го спијат, навечер се будни. Изместено им е ден и ноќ. Ноќеска и кога спијат, не спијат мирно, преку ден се кома, не мрдаат. Два и пол месеци се, си имаат супер килажа, матичниот рече да не ги будам навечер за јадење ако сами не се разбудат.

2. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    989
    Допаѓања:
    1.428
    На програма за деликатна облека, таа има мала центрифуга.

3. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.349
    Допаѓања:
    1.116
    Не ми е прво ни мене инаку, али голема разлика ми се и ко прво да ми е се осеќам, сѐ од ново :D Ако пиши си, ќе помине полесно хах.

На Abc baby му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    832
    Допаѓања:
    490
    Kako be ne ti e prvo?? Me zezas? Pa jas celo vreme mislev prv pr so bremena uste tamu koga se pisuvavme..

На blackdeath, Laura7 и merriel0 им се допаѓа ова.
  5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.349
    Допаѓања:
    1.116
    Не те зезам бе :D. Кажи ми ќе почнеш со класични кашички или со BLW исхрана? Ептен ми е страв мене од таков начин, а гледам се повеќе мајки така почнуваат. Ако има некоја мајка искуства на оваа тема, би била благодарна да сподели

6. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.042
    Допаѓања:
    8.589
    Леле и јас мислев дека ти е прво. Така и изгледа некако. :lol:

На baguf4e и Laura7 им се допаѓа ова.
  7. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.146
    Допаѓања:
    19.257
    Па ретко кој не поминал низ истото. Ама период е, кој ќе помине.
    Уште ми е тешко , што не го уживав првиот месец откако се роди. Се што наброја поминав.

8. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.146
    Допаѓања:
    19.257
    На мика опција како алиштата. И во сушара.

9. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    1.748
    Допаѓања:
    8.475
    Искрено да ти кажам и јас не уживав и не се израдував како треба.
    Само што јас не плачев, туку бев страшно нервозна. Сами со мм без помош, не знаеме ништо, пелена ставам- ќе протече, не какаше после болница, меше издувано, пази папок, гледај саат за ад, мака да успееме со доење- не бидна, грчеви почнаа... Лудило. Пробам да го смирам, не сака, вришти, се дерам божем ќе ме разбере, после си викам: добро, дали си нормална, што разбира тоа бебе?

Не спиев од грчеви, скокови, немаше ред со дремки, кога заспие, спиев и јас, куќа хаос, несредено, јас се нервирам, ама помина. Е помина и кога беше мало бебе.

Некој ред имаме сега после 6 месеци, веќе и тој разбира, се смешка, не бара нас, мало човече е. Ќе помине, ама мора трпение.
    Здравје за второ ќе знам и нема такви нервози да си правам. Е со прво се ни е ново, се што сме правеле претходно престанува, се се менува и врти околу бебето.
    Тешки се првите 3 месеци искрено, посебно ако си сама.

Не спијам уште оти такво ми е детето, ама веќе се навикнуваш и со малку сон да функционираш. Веќе можам и ручек да направам, тој во количка со мене во кујна, или кога има дремка фатам нешто, ама претежно кога заспие околу 7-8 па си терам работа навечер.

На FarfallaBlu му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    10.703
    Јас не почнав така. Си јадеше кашички, па со тек на време почна парчиња. На 4 5 месеци сами да пробуваат да јадат и одма парчиња, мене ми е избрзано, нема потреба кога до вчера само млеко пиеле. Јас си го следев детето и така си теравме.

На mariz и Laura7 им се допаѓа ова.
  11. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.976
    Допаѓања:
    90.412
    Здраво мајки и од мене, прв пат пишувам во темава а ве читам кога имам време.
    Прво бебе и буквално се ни е ново,мислам дека врска немам општо што како а и не истражувам или да се распрашувам.
    Едноставно тераме како што сака бебето. Пресоблакање, спиење, цицање се кога сака тој многу е мало за било каков ред.
    Помош немам од никого го гледаме сами со маж ми и од прв ден правиме се сами, менување пелени,капење, доење се сама се научив и по некој инстинкт дека така треба. Првите денови маж ми беше тука нон стоп ама веќе цел месец оди на работа па сама сум со синко тој период.

Не знам ни како да рачунам скок ни што да очекувам... би ви била благодарна доколку споделите нешто повеќе за оваа да бидам во тек и да знам што е следно.

Не знам дали уживам целосно ама колку и да ми е тешко прво гледам тој да е подмирен со се, жал ми е ако лежи долго па го кревам (facepalm) жал ми е што плаче а не знам што му е па си приплакувам и јас, не секогаш ама некогаш очајно се осеќам среќа ретки моменти се.
    Едно знам, го чекавме долго и колку и да е тешко ќе издржиме се... и подршката и споделеното искуство овде многу значи да се прочита и да знаеме дека не сме сами. :)

На Hygge-girl, merriel0 и blackdeath им се допаѓа ова.
  12. blackdeath

blackdeath Истакнат член

Се зачлени на:
    14 мај 2011
    Пораки:
    538
    Допаѓања:
    212
    Нема место за паника,чита. Дека е нормално. Инаку и ние сме исто колку вас сега кажува. Еј еј...

13. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    832
    Допаѓања:
    490
    Lele me pogodi. Razmislivav Za BLW… ama ne mi se zapocnuvase temata od sto nemam sila i kapacitet… za pocetok ke pocnam so vareno pa pasirano. Od koga ke sfati so se slucuva mozebi (citaj ako imam nervi) ke prodolzam so BLW

14. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    832
    Допаѓања:
    490
    100% nekoj ti go ima haknato profilot :D:D taa Laura sto na znaeme prvo i e.. taka izgledase celo vreme :inlove:

15. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.713
    Допаѓања:
    9.328
    Леле јас те памтам и од труднички жими све мислев дека прво ти е. Многу претпазлива и во бременост и сега со бебе, затоа така си мислев. Јас многу сум лабава со второво ама моиве се нецели 3 год разлика. Колку се твоите?