Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.887
    Допаѓања:
    2.748
    Е таков е мојот еден син на мајка,и според мене тотален инвалид :D:(

На Abc baby му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LadyR

LadyR Популарен член

Се зачлени на:
    27 јуни 2012
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    9.806
    Извини вака што се вмешуван, ама леле зборувај со него, на долга стаза каде ти е крајот... Деца ви се подеднакво и на двајцата, не е фер цел терет околу децата да е на тебе. Па и близнаци, две бебиња.
    Еден ли е на мајка, пеѕ ли се, галеник ли е на мајка - нека си биди со мајка му кога е. Со вас е сопруг и татко.
    Ти треба и тебе одмор, да здивнеш од обврски околу бебињата

На Viktorijaaa5, gwenst, Bella.alleB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.592
    Допаѓања:
    11.837
    Ако знае само да шмука, давај му. Бананче, праска итн, овошје на помали парчиња и ќе си гризе.

На gwenst и merriel0 им се допаѓа ова.
  4. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    1.333
    Леле секоја чест за тебе, браво за силата и храброста. Штеди се колку можеш, последиците од ова сега што си растрчана ќе ти се одразат подоцна, на децата им треба здрава мајка. Значи не прашувај дали можеш да ги причуваш, само кажи идам било што да се избањам и исфенирам, да ставам маска на лице или да прошетам еден саат низ населба и толку. Отсечена биди и викни помош кога ќе планираш време за себе. И мојов дома знае да промрчи, али многу ми е гајле, кога ќе дојде од работа ми вика ајде сега втора смена сум на работа, зошто а влезе од врата му го предавам бебево јас да седнам да јадам и да излезам саат време надвор правам чекори и да се релаксирам.

На emche05, baguf4e и gwenst им се допаѓа ова.
  5. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    1.665
    Иста сум и јас штом мојот си дојди од работа. Уште не преслечен му го тупнувам враце и набрзина да си завршам обврски. И малку me time нормално.
    Кафе на раат да се испие :|

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.197
    Eve jas da ti kazam od iskustvo kje pomine se mnogu brzo ke se cudis kako otislo vremeto, so prvo dete kolku I da ti zborat dodeka sama ne go iscuvas nema da znaes kako e, kako vcera da se porodiv so sin mi a nekni mu slavevme 2 rodenden, sega imam bebe od 3 ipol meseci I povekje uzivam znam se niz sto se pominuva so bebe, sega samo treba da si smirena I da se raduvas, so vtoro dete se e polesno barem za mene so prvoto se ucis od novo...

На merriel0 и emche05 им се допаѓа ова.
  7. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    777
    Исто скроз, потврдувам:D

Што се однесува до мажите, пресечете ги одма тие токсични заостанати сфаќања, жената дома со децата. Колку мои толку се и негови деца. На работа бил, па што ако бил, и ние сме на работа цел ден со децата, исто е. Мм кога ќе си дојде од работа си го презема или малото или големото, или и двете, да имам време да досредам нешто ако треба или да здивнам да одморам. Нема не можам и не сакам, мамино синче кај мајка му, ако си створил фамилија, ќе си ја гледаме заедно.

На baguf4e, Aschenputtel и gwenst им се допаѓа ова.
  8. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.671
    Допаѓања:
    11.437
    Детето е заедничко, заедно со свесна волја како сме го направиле така и ќе го чуваме. На ад е, татко и ја храни навечер во раните саати иако наредниот ден е на работа сабајле, кога доаѓа од работа како штафета му ја давам да си играат, да ја погушка, да и збори, да ја пресоблака. Заедно ја бањаме, тоа ни е рутина. Цел ден не е дома, сакам и тие неколку саати што ги има пред ноќното спиење да ги искористи да осети близина со него, а и фала богу и тој исто се чувствува и без да му кажам. Ако осетев нешто поинаку дефинитивно ќе разговарав со него. Да, мајка сум и бебето најлесно кај мене се смирува, тоа е неминовен факт. Ама сепак татковската фигура е исто многу важна.
    @nikja да одиш на преглед. Ако се сеќавам добро со царски си, треба да се види дали ти заздравила матката.
    И воопшто не го прашувај маж ти дали може да ги чува бебињата, само предај му ги.
    Тие одат на работа 8 часа во денот, а ние мајките сме 24/7 на работа.

На nikja, Noemi, Aschenputtel и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    587
    Ne e sam ne se sekiraj

10. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    587
    Jas ponekogas.. ama ke treba da intenziviram celo vreme e nervozna i kenkava. Gi probav jas tie ni vkus ni ladat ni nisto ne praat neznam na koj nacin deluvaat..

11. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    1.014
    Допаѓања:
    587
    Jas ne bi rizikuvala..

12. Karande

Karande Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2024
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    173
    Мајки, пред 6 дена примивме прва доза рота и освен тт до 38.1 немавме ништо. Денес после секој оброк ми повраќа, дали е можно да е некоја реакција од ротата?
    Бебе си е весело само малку повеќе ми спија.

13. Gummy bear

Gummy bear Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2024
    Пораки:
    272
    Допаѓања:
    163
    Од рота нема темп.

14. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.817
    Допаѓања:
    1.333
    На многу работи така пишува, на некои мои исто така вика рачно, но ниту сум перела ниту имам намера да тријам на раце. Едноставно ставам на програма за осетливи алишта или програма за волна, а имам и програм на машината рачно перење. Стави и на минимум вртежи и температура и мислам нема да имаш гајле. До сега не ми се случило нешто да уништам.

На P.S.love и emche05 им се допаѓа ова.
  15. Monas95

Monas95 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 ноември 2023
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    175
    Јас и гелчето го имам ама незнам дали можам да ги давам и двете заедно затоа сакав да прашам иначе по колку даваш на ден?

16. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.690
    Допаѓања:
    1.665
    Загрижувачки е што бебе 5 ипол месеци не сака да се врти? Од грб на стомаче и обратно. Пред 2 недели се вртеше сам, по неколку пати, од грб на стомаче само. Сега една недела не сака никако, само на грб си лежи...

На Abc baby му/ѝ се допаѓа ова.
  17. emche05

emche05 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 мај 2019
    Пораки:
    587
    Допаѓања:
    777
    Ќерка ми е 2 год и 9 месеци, не беше нешто ентузијаст за никакви активности тој период. Покасно кога веќе требаше да почнува да лази, она ќе си легнеше на меше и си фаќаше играчки што може да ги дофати околу неа, без многу напор, лазење никако:rofl: е затоа сега, 1 секунда не може мирно да седи.
    Ништо нема што да се грижиш, живо човече, што сака ќе си прави:D

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  18. adena

adena Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2023
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    70
    A koga pocnuvaat da si go krevaat glavceto za da se ispravat demek da sednat? Nie sme za edna nedela 5 meseci i sega probuva samo od grb na mese da se vrti no ne pokazuva zelba za sednuvanje. Neznam dali treba da prezemime nesto ili ok e?

На blackdeath му/ѝ се допаѓа ова.
  19. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    864
    Допаѓања:
    1.197
    Se e ok, koga ke si bide bebeto samo spremno samo ke si sedne bez vasa pomos. Ne treba da go forsirate bebeto za nisto. Ne se site deca isti.

На adena му/ѝ се допаѓа ова.
  20. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    7.533
    Допаѓања:
    23.441
    И мојава несака да се врти. Мрза е за тоа. Ако и помогнам малце , може да се сврти. Сама ја оставам несака. Сега е во некоја фаза се отфрла со газот, рипа целата. Кога треба да менувам пелена, ми се плаче. Се бркаме за да и сменам пелена. Ја оставам , кога ќе и дојде тогаш.

На Meddy и gwenst им се допаѓа ова.