Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    923
    На 7 би дала, сега сме 5ипол. Нешто бендиса, нешто му е гадно и така :rofl: Смешки е

На Abc baby му/ѝ се допаѓа ова.
  2. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.820
    Допаѓања:
    24.100
    Тоа што ноќе се буди за млеко, не знам дали и колку има врска со формулата.
    Син ми до пред 5-ти скок, стануваше едвај еднаш (некогаш ниту еднаш за млеко), сега пие двапати (да не зборувам колку седи буден и не спие дополнително).
    Ама па, одлично напредува со килажа, ние и уште сме на ПРЕ формула, а како што читав може и цело време со иста да се тера, само да се зголеми внес на железо преку тврда храна.
    Инаку, ако си решена да смениш, наеднаш се менува.

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    847
    Допаѓања:
    507
    Ova go najdov vo drugata grupa na forumov 6-12 mes. Mislam deka ke ni posluzi na mnogu od tuka. Vaka odorilika voveduvav kaj pogolemoto kako sto e opisano.
    ISHRANA BEBA OD 6 DO 8 MESECA

Najbolje za vasu bebu bilo bi da sisa do 5-6 meseca. Posle ovog perioda rast vase bebe zahtevace unos hrane koja ce joj obezbediti dovoljne nutritivne sastojke za razvoj. Od tog doba trebalo bi uvoditi polako ne mlecne namirnice (povrce i voce ). Prvo se bebi daje jedna vrsta voca, jabuka, banana, breskva, sangarepa, bundeva u vidu soka i to nedelju dana postepeno povecavajuci kolicinu. Na primer: prvi dan sok od iscedjene jabuke dati ujutru ili u periodu uzine, posle sisanja, dve kasikice, sledeci dan dozu povecati na 4 kasike, pa 8 ,16 i 32 kasikice. Kasnije kada uvedete dve namirnice po istom principu mozete i njihovu mesavinu davati. Svaku novu namirnicu dajte u prepodnevnim casovima da bi se do kraja dana mogle uociti alergijske reakcije, ako ih vasa beba bude imala. Navikavanje na jedan ukus treba da traje nedelju dana. U slucaju odbijanja treba tog dana prekinuti davanje i sutradan poceti sa istom namirnicom. Namirnice pogodne za ovaj uzrast su:

• Voce- jabuka, kruska, breskva, banana, bundeva: uobliku kasice ili iscedjenog soka bez dodatnog secera.
    • Povrce- krompir, sangarepa, brokoli i kasa od pirinca: prvo pocinjete sa sangarepom u vidu kase ili soka, zatim krompirom i onda brokoli i pirinac
    • Supa od ne masnog mesa ili piletine
    • Posle obroka i izmedju obroka se moze bebi ponuditi prokuvana voda
    Zbog pojave mogucih alergijskih reakcija ne davate sledece:

• svez paradajz
    • jagodicasto voce (jagoda, malina, kupina)
    • citrusno voce (narandza, limun, kivi, mandarina, grejp)
    • kostunjavo voce (orah, lesnik, badem)
    • cokolada, eurokrem, med i kvasac
    • kukuruz, psenica
    • riba, skoljke, belance jajeta, kravlje mleko, hranu sa konzervansima
    ISHRANA BEBA IZMEDJU 8 I 9 MESECA

Dojenje se i dalje odrzava ali obrnutim redosledom. Prvo se daje cvrsta hrana a na kraju obroka se ponudi podoj koliko vasa beba zeli. Uvodi se postepeno nova hrana:

• Povrce- spanat, tikvice, karfiol
    • Mlecni proizvodi -jogurt, sir, kiselo mleko, kefir i pavlaka
    • Meso – kuvano meso, teletina, jagnetina, dzigerica i piletina. Svinjsko meso se ne daje do godinu dana.
    • Tvrdo kuvano zumance se uvodi postepeno po cetvrtinu vise svake nedelje. Kada se uvede celo treba ga davati 3 puta nedeljno i taj dan se izostavlja meso.
    Hrana se soli ali ne mnogo zbog opasnosti od pojeve hipertenzije u srednjim godinama zivota.

U ovom periodu trebali biste vec formirati obroke (dorucak, uzina, rucak, uzina i vecera) koji ce biti osnova za dalji zivot vaseg deteta. Polako mozete umesto miksanja gnjeciti hranu vasoj bebi. Ako je moguce jedite zajedno sa vasom bebom da bi se ucila socijalizaciji i ponasanju. Najlepse price i vreme provodi se tokom zajednickih obroka, zato nemojte vasoj bebi to uskracivati.

ISHRANA BEBA PREKO 10 MESECI

Dojenje se i dalje odrzava. Uvode se nove namirnice:

• Povrce – grasak, kupus, boranija, luk, pasulj i socivo
    • Meso- mleveno junece
    • Voce- u svezem obliku jabuke, kruske, kajsije ibreskve
    ISHRANA BEBA POSLE 12 MESECI

Dojite po vasoj zelji i najvaznije po zelji vase bebe 2-3 putadnevno. Nemojte ogranicavati unos voca i povrca, unos hrane ce odrediti vasa beba, kolicina njenog apetita idnevnih aktivnosti. Ravnomerno ucestvujet u obrocima savasim partnerom. Nemojte davati bebi tecnost u toku obroka. Vise od 500-700ml kravljeg mleka na dan jenepotrebno za vasu bebu. Obavezno pocnite sa navikompranja zuba ujutru i uvece

На Лалина, Laura7 и gwenst им се допаѓа ова.
  4. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    847
    Допаѓања:
    507
    Zitaricive da ne gi zaboravime. Do 8mi mesec samo bezglutenskite se davaa mislam

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    923
    Ќе ја сменувам бидејќи нема веќе да има Новалак во Мк, а супер ни беше погодено млекцето :|
    Мислев дека не треба да е наеднаш, затоа си прашав:lol:

6. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    8.653
    До кој степен нормално? Пошо шаката и е цела изреметена.. прстите како ги грчи некако, не знам што да очекувам, стварно не знам кога треба нормално раката да и фаќа… 300 црно мисли превртев, мислам го полудев маж ми. Прати играчки ама не посегнува баш нешто многу по нив, ако ја ставам во релаксатор ги пипка со левата строго, десната само за тоа држачот се држи или е пикната во уста ја шмука. Малку страв ми е, кога бевме на ортопед ја прегледуваше и кажа дека нема ништо абнормално со рачињата и прстите. Не знам што да мислам.. палците не ги користи, се ко шипак ги држи.

7. Лалина

Лалина Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    680
    Скоро 3 месеци, сега пијат babytol една капсула омега+д3 и една капсула само д3.
    До сега дозата беше капсула омега+д3 и капсула д3+к1, к1 го тргнаа на прегледов на ортопед :)

На Abc baby му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Лалина

Лалина Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јануари 2024
    Пораки:
    414
    Допаѓања:
    680
    Навистина има разлика со едно и со две бебиња. Да секоја мајка е силна, ама имам поминато и со едно и со две и верувајте, да немав помош сега од сопругот не се издржува, па макар и да спие детето цело време. Ако не е свесен таткото дека е татко, ќе му се дадат обврски да си ги завршува, ако нејќе деца да нишка и да се станува преку ноќ е ок, нека завршува домашни работи, а дека ќе се освести и ќе стане полесно кога ќе пораснат дечињата тоа е сигурно :)

9. Tea SK

Tea SK Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    4.733
    Допаѓања:
    9.394
    Од одма мењајте.
    Јас на 3 мес му сменив од Бејвилав на Хип Комбиотик. Педијатар ми рече ако мењаш одма мењање, не да комбинираш стара, нова, да се види одма ако има реакција од новото млеко.

На baguf4e и gwenst им се допаѓа ова.
  10. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.177
    Допаѓања:
    19.344
    За бројка или фирма?
    Ние ќе треба за некој ден со 2 ка и ми рекоа одма да почнам.

11. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    923
    И фирма и бројка. И јас ќе одам дирек на 2ка, оти ако земам сега 1,па за 2 недели двојка, тешко на бебето

12. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.177
    Допаѓања:
    19.344
    Бебуш беше 3 месеци ако не се лажам?
    Они тек околу трети месец почнуваат да гледаат убаво и бистро.
    И кај мојава имаше со една рака играчка, а другата до лакт да можеше , ќе ја ставеше во уста.
    Мало е уште, ќе смени. Периоди кај секое бебе се.

13. Abc baby

Abc baby Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    847
    Допаѓања:
    507
    Ete razlicno. Na pocetokot nie bevme samo D3+K1 i cista omega

На Лалина му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.098
    Допаѓања:
    8.653
    Три и пол, ме загрижува што се ко згрчени прстите.

15. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    1.132
    А зошто со сок овде вика се почнува? Нели кашички треба прво?

16. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.364
    Допаѓања:
    1.132
    Кажи ми готови или ти правиш? Педијатарот ме советуваше со готови, демек за почеток по практично дека само по две лажички па да не спремам за толку кратко. Е сега ме интересира готовите кашички ако проба денес, до утре во фрижидер смее и пак од истата да и дадам?

17. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.177
    Допаѓања:
    19.344
    Јас сум оставала. Пример денес сум отворила кајсија и оставам за утре.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    1.963
    Допаѓања:
    10.733
    Ти како за второ дете, би требало веќе да знаеш како е редот :D

Твоја желба е дали ќе готвиш или готови. Јас почнав комбинирано, некогаш готови некогаш готвев. Може да се користи утредента само под услов да не јаде од таа каша со лажичката, ќе префрлиш во друга тегличка/тањирче, и остатокот од истата во фриж и утре користи ја пак(купечката).

19. gwenst

gwenst Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    893
    Допаѓања:
    923
    Правам. Готова дадов од брокула само.
    Ако ми остани поголема количина чувам во фрижидер. Ама не мора да значи дека ќе ја бива.
    Некни тиква ми остана и ја ставив во тегличка во фрижидер. Следното утро беше скисната :envy:
    Овошјето потрајно е.
    А не сум против и готовите, ќе дадам кога немам време дома да спремам, сум по гости или слично.
    Еве сега праска сакам да му дадам, ќе земам готова кашичка:nod:

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.029
    Допаѓања:
    33.891
    Од кога преминавте на цуцла со поголем проток и поголемо шише?
    3 недели ми е бебка