Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    @irena.1 и јас давам едно огромно ЗА за аспираторчево...со пумпица не може ни да се спореди...баш кога го купував, аптекарката ми рече "без ваква работа не можеш бебе да растиш" и во право била :). Плус, допрва доаѓа зима ;). Јас лично и за второво бебенце ќе купам исто вакво :)

На irena.1 и galapce им се допаѓа ова.
  2. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    i јас го имам аспираторчето, супер е, веднаш излегува сектерот од носот

3. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Mamicki,sosem sum nadvor od temava,ama barav po net ne najdov nesto ubavo,a tuka ima mn.zenicki,aj ve molam bo privatna por.pisete mi recepti za posni kolaci ,bombici,lesni bez pecenje ? :) izvinete sto tuka pisuvam

4. Mandarinka

Mandarinka Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јули 2013
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    317
    Леле мамички морам да го пофалам син ми, синоќа заспа во 10 и дури во 8 сабајле се разбуди. Целиот успан си се напи млекце и си продолжи до 11 ипол. И јас дури си се изнаспав покрај него :lol: кога го видов саатот 11 ипол не ми се веруваше :D
    Ама па затоа цел ден е кенкав,неможе ништо да му се погоди и само се прозева за спиење.

На Sky-butterfly, awl и galapce им се допаѓа ова.
  5. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Majki,denes vo kakata na bebuska imase kako mali beli grutcinja,do sega nem zabelezano taka,sto moze da e?

6. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Бебе има 15 дена, на доктор ми рекоа да јаде на 3 часа, го почитувам тоа, прво цица 20 мин, млеко имам ептен слабо и после формула. Буден е околу 1,5 час и после заспива. Ваше искуство околу будење на бебе за да јаде... Ептен ми е мака кога го будам по тој 1,5 час.. Го соблакам, менувам пелена само за да се свести... Жален е.

На mami blue му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Сосем ноρмално. Тоа значи деκа бебето ја цица до κρај гρадата. Κога ќе ја испρазни, пρи κρајот млеκото е најполно со маснотии κои ги `гојат` бебињата и ги хρанат κаκо што тρеба. Тоа млеκо остава тρаги во κаκата на бебето. Κај моето има од самиот почетоκ.

На Tanjusce и bella.s им се допаѓа ова.
  8. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Зошто фоρмула мила??? Мислам деκа гρешиш туκа. Κолκу повеќе цица од тебе толκу повеќе млеκо ќе ти надоаѓа. Мое мислење е деκа не тρеба да се дρжиш толκу стρиκно до часовниκот. Κога ќе посаκа бебето тогаш да му дадеш. Јас на почетоκот го станував ноќе да цица на 2 сати, κаκо што ми ρеκоа. И таκа ми се научи, уште таκа баρа. Нема ноќ и ден, исто му е.
    Аκо му се цица само ќе си `κаже`... тоа е моето мислење и исκуство.

На Mandarinka, Tanjusce, Kaetana и 3 други им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.639
    Допаѓања:
    76.897
    Nie majki imame maka so palceto, osobeno navecer za zaspivanje, mu davam lazlivka ja vadi so rakata i op palecot pak. Gospodinot a se iznervira, op palecot vo usta i go cica... Po cel den sme vadi pikni palceto :/ Mnogu neubava navika e toa, a mislam nemam bas sto da prevzemam...

На mon4i91 и makedonkamak им се допаѓа ова.
  10. ♡BuBaLe♡

♡BuBaLe♡ Форумски идол

Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.207
    Допаѓања:
    106.318
    И јас со првото грешев со формулата, колку помаклу цица од тебе помалку млеко ќе имаш. А за будење за јадење никако, задпано бебе не се буди пак за јадење, си знае кога е гладно ќе се разбуди само!

11. Kiflicka05

Kiflicka05 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2015
    Пораки:
    310
    Допаѓања:
    670
    Лелеее, одвикнувај го... Неубава навика (од лично искуство кажувам). Залепи му го со нешто палчето, пробај така - да не му е вкусно... Дури е помало полесно, после тешка работа. Вилицата на многу деца е искривена од тоа цицање палче... :(

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.639
    Допаѓања:
    76.897
    Znam sestra mi palecot pocna da go deformira, a dzabe i bese vekje i mackanje ljuto, kiselo, gorclivo i na kraj i ja vrzuvaa rakata... I se odvikna, ama vekje 5 godini imase :/ a sin mi abe od son se voznemiruva koga ne mu e palecot vo usta i op ke go lapne, vaka preku den go zalazuvam so cuce, mu ja trgam... Ama pa sekoe sabajle pak so palce vo usta go naogjam :/

13. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Јадење на 3 часа само ако даваш ад. Инаку за цицање, бебето нека си цица колку сака и кога сака. Млекото сега се "средува" количински и тоа само преку често цицање од бебчето, а и не можеш да имаш осет колку имаш. Јас сѐ уште немам осет а детето ќе прави 8 месеци.

Се гледа према напредокот.

Истото важи и за спиење. Ако напредува добро, не го буди. Ако не напредува, буди го. Јас ѝ давав да цица и навечер без да ја будам за да зголемам количина на млеко преку побарувачка и почесто празнење на градите, и затоа што не напредуваше најубаво првиот месец.

Тоа ти е круг. Често цица - имаш повеќе млеко. Даваш ад, пропушташ подои, се намалува млекото... Овие се најстрашните моменти за една мајка на самиот почеток, ама за брзо ќе поминат.

Има финти за постепено намалување на ад и зголемување на мајчино...

И да не те чуди, нормално е дете да бара цицка нон стоп. Не е секогаш заради глад. Ти си му контакт со светот, со сѐ непознато, така што цицката и мирисот твој го смируваат...

На Mandarinka, Tanjusce, eatpraylove90 и 5 други им се допаѓа ова.
  14. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Isto i mojava so palceto, mislis cel den nisto ne cica. Vcera bevme izlezeni so kolicka so mm i taa celo vreme so prstetovo usta, koga dojdov doma duri rakavcetood bluzata i bese vodeno od cicanje. I nego go dofatila da go cica. Cccc, ne znam kako i jas da ja oducam. Ni rekoa limon da i stavam na palceto da se zgadi od kiselo. Ke probam bas...

15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Мила, не знам дали со лимон, цитрусно овошје е со лимонска киселина, да не ти направи осип или некаква реакција...

На makedonkamak, Maceto123 и joy1 им се допаѓа ова.
  16. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Za limonot da mi kazaa deka moze da predizvika reakcija, a jas i dadov nekolku pati po 1-2 kapki limon vo caj. Site mi go polnea pametot da sum istavala direktno vo usta malku limon koga ika. Mene nekako ne mi bese vo red toa i do sega ne sum i dala taka. Ama ovde mamive me iskaraa za lumonot vo cajceto i od togas nemam nisto dadeno.
    Ne znam kako so prstevo da se oducime?

17. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.996
    Допаѓања:
    327.800
    Па што има лошо во тоа што го цица прстето?Утре на ред ке дојде стапалото па играчките..така растат децата :)

На Mandarinka, Kaffe, Kaetana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.363
    Допаѓања:
    21.350
    Леле Мариз и ние исто, аман, многу се нервирам, јас несакам ни цуцла да му дадам. И сега треба да бирам помеѓу палчето и цуцлата. И сите ми зборат дај му цуцла, вака е полошо, но тоа не е гаранција дека нема пак палецот да ги го цица. Имаме ситуација кога цицето му е во уста и цица на големо, ама во исто време се мачи и палецот да го пикне. (facepalm)

19. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    mamicki sto da pravam so ikanjeto? moeto since po nekolku pati na den ika i limon znam deka ne treba, vodicka ne, zatoa sto go dojam i celo vreme na cice go stavam, a on mnogu cesto pocnuva da ika posle cicanje..A za muabetot za doenje da se nadovrzam deka i jas go stavam ba cice koga ke posaka posto cesto mi zaspiva i posle toa pak e gladno ali ubavo mi napreduva i samo navecer go budam na 2h t.s i sam si stanuva :)

На Mandarinka и mariz им се допаѓа ова.
  20. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.996
    Допаѓања:
    327.800
    Голта воздух затоа.Сосема нормално е новороденче до третиот месец често и да ика и да кива.

На Maceto123, Kaetana, espana и 2 други им се допаѓа ова.