Денес полниме 5 месеци.Го носев на мерење синко тежи 7300 и 67цм.Мајки дали е добро за 5 месеци,инаку на ад е.
Pa zavisi od rodilnata tezina, a vaka za 5 mesecno bebe 7300 e odlicna tezina, baska i so visinata e taman.. nie na 3ipol bevme 7350, 67cm, ama i golem se rodi sinko
Нормално е.И син ми кога беше помал многу икаше. Како што кажа и @joy1 голтаат воздух затоа. И кога бев трудна во стомакот многу често икаше,го осеќав. Еве го 4 месеци е и уште некогаш ика, посебно кога гуга и кога се радува.Кога ќе почне тешко да престане, почнува да се нервира, ништо не може да му се погоди. Ама му давам чај или вода и тогаш престанува.
Мајки имаат ли вашите бебиња скокот? Син ми има на стомачето и на стапалата,абе се гази од смеење кога го скокоткам. Убаво ли е да го скокоткам?
Pa vikaat ne e ubavo, neznam zasto sin mi ima na stomaceto, stapalcata, ama ne se smee glasno mi gi trga nozete znaci ne mu e bas ubavo, a gore kaj vratceto i miskite se gazi od smeenje, ama i tamu sum primetila koga ne e bas vo forma kje go skokotnam i se nervira
Majki,kako ste so spienjeto preku den,mojata na nekolku pati ke dremne po 15min.i toa e se,a ima 3 meseci,pocna da me zagrizuva mislam dela toa e mn.malku son za bebe
ve citam dek imate maka so cicanjeto na palceto i sin mi eden period koga bese pomal go cicase non sto pa duri i g prstite na racete znaete onaka kako koga vikame "ti drzam sreka " e taka isto i po celi denovi e taka i koga bara nesto i koga kazuva cao prstinjata se prekrsteni i nz kako da go odviknam.
Не се секирај за икањето,ние сме 8 недели и неколку пати на ден ика и секаде прочитав дека не било ништо страшно и било вообичаено за малите бебиња.Позз
Ноρмално е мила. Имаше неκолκу дена јас умиρав за спиење, а бебе будно... Ау... Си му збоρував: Синче мое, κаκо вампиρче си. Јас умиρам за спиење. Ти си бебе мало тρеба повеќе да спиеш.... и таκа забоρавав наумоρот. Па има денови само спие. Баρем ноќе да спие. Моето понеκогаш и ноќе се буди. И си пееме си се тапκаме по газето за да пρодолжи. Цицето неибежно е!
Faza e ke pomine. Probaj i ti legnuvaj do bebceto,koga toj spie spij i ti.Koga ke isetis deka se budi podzaniskaj moze ke porodolzi.Ponekogas sakaat blizina i sigurnost za da prodolzat son.
Ноќеска син ми душата ми ја извади до четири му се спие му се плаче, во раце одма заспива, пробај да го легнеш одма се буди. Имавме преку сто обиди да го ставам во креветче. Абе само да се наведнам над креветчето одма се будеше. Е реков нема во раце и крај, ај да видиме кој поголем инает е, јас се збогував со спиењето. И на крај го спуштив во количката и таму заспа и така го оставив да го помине остатокот од ноќта. Незнам што му стана до сега вака нема направено. Се заспиваме во раце го спуштам во креветче и спие. И најнов проблем ни е со рацете лицето си го фаќа и чепка чепка и ќе се разбуди.
Јас мојата сеуште ја завиткувам навечер за спиење, да не може да претне ни со раце ни со нозе, инаку ниту она ниту јас спиење ќе видиме. Толку многу мрда, прета, што буквално рипа од кревет. Невечер колку поуморна толку е поактивна и доколку не ја завиткам нема шанси да заспие или и да го стори тоа по кратко ќе се разбуди. Морав да ги вратам и тие заштитните на креветчињата за да не си го повреди главчето. Ги имав извадено поради доток на воздух, демек поради оапсност од загушување али детево се мава од страните. Преку ден сум до нејзе ај не е страшно божем, ама за невечер веќе ме фати страв. И во малото креветче на тркалца и во големото за само пола минута успева да се изврти од вертикала во хоризонтала и нозете и висат меѓу просторот од дрвената ограда.
Незнам Дани мислам дека е веќе голем сега да почнам да го завиткувам, не е навикнат, уште полошо да не направам. Неколку пати му ги покривам рацете со ќебето и така малку ќе го подпикнам под него ќебето да не можа да ги извади и кога ќе почне да мрда се нервира, стенка, кенка, не се откажува и на крај ќе вресне да плаче. Инаку малку ми е чудно што кажувате дека толку многу ви мрдаат бебињата. Моево прета цело време, може и да се измести па да си ја пикне ногата во меѓу тие дрвените од креветчето, но далеку е од тоа скроз да се измрда. Инаку и јас ги извадив тие оградиците од иста причина, страв од задушување, и да не ее тоа, некако мислам дека кога има оградица бебето се еден исти воздух дише, како во дупка да е.
Преку ден и мојава не дава, вика колку ја држи глас. Ама навечер после бањање и цицање, кога е веќе капната и во полузаспана фаза успевам засега.
И ние сме исти со мрдањето,по цел ден и ноќ мрда и ги пика нозете во решетките,абе од памет ме вади, и исто како @danichap од вертикална положба ја наоѓам во хоризонтална,дури и кога јаде исто мрда ама и јас не ја повивам, а изгледа и јас ќе ставам оградици ама и мене страв ме фаќа и на секое мрдање нејзино во ноќ се штрекнувам.Си викам ај може кога ќе потпораснат нема да е така
Bas radi ovoj problem so resetkite ne zemav drveno krevetce so resetki a tolku mnogu sakav.Zemavme od onie stose stava duseceto na dva sprata,povisoko i ponisko,a sto se pravi i kako kos za igranje. Ne stavam nikakvi zastitni oti si ima mrezicka koja e taman dobra za protok na vozduh. Nie pocnavme so kasicka od jabolka i morkov,ne samo jabolko oti imase dijarea od antibiotikot.Pred toa pievme malku i soce od jabolko. Konecno se prevrtuvame na stomace i mnogu e radosno togas. Problem imame i so jadenje i so spienje ama lsamo dur se nakanime.Poslednive nekolku veceri mi zaspiva duri vo 12.
Eve i jas da kazam za vrtenjeto,mrdanjeto, znaci nacecer kako i da ja legnam,nema taka da ja najdam, od strana pernici,djabe ,nozete se na mesti na glava stim stane uste ne se rasonila odma na stomak,glavata ja drzi dosta dolgo krenata,pa posle na stomak mrda i se vrti cel krug so pomos na race kako da pliva Od utre ke picneme so sok od jabolce se dava prvo taka?I po kolku, pedijatarot mi rece tri dena po 10ml,ako ne se nafrla,posle po 40 ?Taka e ili sum se zbunila ? Osven jabolce ,posle so morkovce ?
Нема правило за тоа по колку мл сок се дава.Јас воопшто не давав сок па никому ништо Ти сама процени колку му е потребно.Со морковот внимавај може да пожолти кожата ако често го даваш.
Да мила јас имам и такво со мрежичка а и дрвено,дрвеното ми е во спална,ова другото во дневна,ама изгледа ќе треба да ги преместам оти по цела ноќ дежурам заради решетките, а во ова подвижното само дремнува по малку преку ден.Вие сте поголемки од нас па ќе слушаме ваши совети и за спиење и за се останато