Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    8.999
    Па може, ама и не би требало. Иста е и мојава, не се заби. Орална фаза им е, се лигават премногу, раце бутаат до грклан, и се живо во уста пика и шмука. Нормално е. @nikja

На Aschenputtel му/ѝ се допаѓа ова.
  2. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.631
    Допаѓања:
    2.557
    Нас кога бев на педијатар пред недела или десет дена баш ја прашував и ги гледаше кажа дека им се заби и баш ми беше чудно толку рано и сестрата ми кажа да несе чудам нејзиното и извадило на 4 месеци забче.Секое дете различно им е процесот на вадење заб и колку кеги мачат

На silvana4 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    158
    Допаѓања:
    71
    Мојава не фајќа па цуцла никако и градава ми ја влечи ми се чини ќе ја искини :Dама па не гледам нешто како набабрени непца освен малце така од внатрешна страна бело ама сосем малце. Првото дете на 5 месеци му излезе забче. @Feniksgirl Можи да и орална фаза да му е али ова што се вцрвенува околу уста и тегнење на града поради тоа си помислив на заби. :)

4. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.348
    Допаѓања:
    8.999
    Абе може да, и маж ми извадил на 4 месеци. Ама и дека им е орална фаза, да не се чудите, затоа. Еве, иста е и мојата.

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    1.000
    Мојот откако почна од 3,5 месеци да се лигави не е прекинат уште еве, сега има 6. Се што постои од страна на играчка го врти низ уста

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.631
    Допаѓања:
    2.557
    Да тоа е факт дека им е орална фаза,ама и ова вадењево заби барем да неги мачат многу.

7. BellaBibi

BellaBibi Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.313
    Допаѓања:
    19.805
    За на клиника не успеавме да отидеме. Ремедика не вратија, дека била над 3 месеци. Се обидоа да измерат слух, ама неуспешно беше.

8. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.423
    Допаѓања:
    1.164
    Не да тупам, отров сум, за секоја работа по сто пати ја тумачам, али тоа е, посилно е од мене :) Инаку дадов сабајле малце морковче, се изначуди што и давам :D Здравје утре повеќе ќе и дадам, па ќе видиме како ќе тераме :) После на ред ми е јаболко.

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.
  9. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.817
    Допаѓања:
    9.090
    Мојата почна многу да се лигави и бута цели шаки во уста од вториот скок кога почна во 8ма недела па еве си продолжи. Не и тргам раце од уста, нека си го истражува телото, а и тоа брцање раце им е начин на себесмирување од плачење.

А скрининг за слух и направија уште во болница додека бевме. Дополнително и направија и ортопедски и кардио скрининг.

10. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.423
    Допаѓања:
    1.164
    Педијатарот ми рече сѐ да обработам тетмички освен банана и авокадо. Ги ставате така во блендер со малку вода или со вилушка ги испасирате?

11. Cherry blossom89

Cherry blossom89 Популарен член

Се зачлени на:
    5 април 2020
    Пораки:
    2.021
    Допаѓања:
    10.786
    Ако сум оставила каша за утредента во фрижидер, ја вадам на собна тт и после во нејзино тенџерче и притоплувам, не којзнае колку, да не е врело, ама сакам да е топличко. Јас така си сакам, ние си јадеме топол ручек, зошто да не и она, не ми е тешко за секунда да и пристоплам. Ете не си сама, и јас сум како тебе, мислам премислувам и така си решив. А она еве надвор каснувала и каша на сталажа што сум ја чувала, не прави проблем. Терај си како мислиш дека ти е по убаво.

Јас во блендер ставав и додавав од водичката каде се вареле, понатака пасирав.

Последна измена: 12 март 2025 во 12:47
    На Laura7 и gwenst им се допаѓа ова.
  12. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    1.000
    Банана така давав пасирана со вилушка, денес прв пат со рачен блендер заедно со јаболко ја изблендирав.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. adena

adena Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2023
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    49
    Дали е воред да дадам јаболче без да варам/печам? Само изблендирано со водичка?

14. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.423
    Допаѓања:
    1.164
    Мене ми кажа педијатарот јаболко да давам термички обработено, свежо само банани и авокадо.

На adena му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.423
    Допаѓања:
    1.164
    Прееска надвор кенкаше пак, изгледа жешко и беше. Гледам сега пак и се појавиле како црвенила на грбчето. Имаше и пред некој ден исто. Како да знам дека не и е од морковот туку и е од жешкото пак? Исто приметив сега сува испукана уста има, до сега не и било така.

16. adena

adena Активен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2023
    Пораки:
    67
    Допаѓања:
    49
    Леле и јас тоа се прашувам, како да знам дали топло му било или е од храна, ми се случи од тиквичка се нафрла цел буквално и на штрек сум.

17. ел1919

ел1919 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јули 2017
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    339
    Мајки качив температура 37,4. 37,6,само температура ништо друго немам
    Бебето ми е 2 месеци сали може да ја дојам додека ми врати докторката да не побара

18. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    1.000
    Мене патронажната ми рече дека реакција од некој вкус може да се појави околу устето само.. Така да најверојатно од топлото и е

19. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.423
    Допаѓања:
    1.164
    Слободно дои ја, така ќе и пренесеш и антитела ако нешто ти е. Течности многу сега пиј, зошто и самото доење дехидрира, плус температура имаш.

На ел1919 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.423
    Допаѓања:
    1.164
    Да и мене ми рече така, ама пуста паника. Значи така да разликувам, океј фала ти. :l:

На gwenst му/ѝ се допаѓа ова.