Majki mojata e uste mala,3mesevi,ni rekoa krajot na septemvti moze da pocneme so ovosni kasicki,no gledam na golemo zboruvate deka e rano za voveduvanje na hrana,deka se mali deka podobro e samo da cicaat,no me interesira koi se negativnite a koi pozitivnite raboti od toa ako se pocne porano ili pokasno..ako ne e dobro,zosto bi ne sovetuvale pediatrite na toa?eve proc itav vcera deka koga ortopedot ke ni kaxe deka kolkovite se dobri i deka bebeto moze da sedi,da ne go zemame toa zdravo za gotovo,toest ,nebilo spremno,nekako nemozam da si gi razjasnam rabotive
Воведувајки порано дохрана прво ризикуваш да ти се одбие од цицање,второ ризикот од алергии е поголем трето ризикуваш подоцна да развие проблеми со желудникот.Некои нус појави излегуваат на виделина тек мн покасно. Често мислиме дека алергија нам неможе да ни се деси.Но може и те како .Сметам дека петти месец е скоро па идеална возраст за пробување на вкусови.И од 4 ти ако се почне мн е битно да се запази редот на воведување продукти соодветни за возраста. Бебешкиот организам нема сила да ги преработи протеините од кравјо тетрапаК млеко(ова само пример е).Затоа е пожелно да се одложи бар до полна година за да не се создатат здравствени проблеми. Исто е и со солта.Ги преоптоварува бебешките бубрези. Има примери и примери зошто нешто треба да се одолжи
Za ortopedot ne znam, mene mi rece od 4 meseci da sedi na 45 stepeni, a od 6 I pod 90 potpren sekako, pa taka I pravam. Za hranata ete dva pedijatri imam so razlicen stav. Maticnata preporacuva porano pocnuvanje, tuka prednosta e sto imas povekje vreme za voveduvanje namirnici, pa koga ke treba dohrana imas pobogat izbor na menija, plus poleka bebeto ke si dojde do potrebnite kolicini. Drugiot pedijatar e na stavot deka doeno bebe sto dobro napreduva nema potreba od nisto drugo pred 6 meseci, taka I rizikot da se odbie e pomal, a sepak postepeno ke stasa do prehranata sto mu treba. Ako ti e bebeto na AD mislam deka mozes I na 4 I pol da pocnes, vodejki smetka sto odgovara za tolku malo bebe, ako samo cica, pocekaj nekolku nedeli.
Во врска со воведување цврста храна прерано сакав да споделам пример од мое секојдневие. Се работи за мој внук кој го исчував додека беше бебе, од 9 месеци откако снаа ми тргна на работа. На бебето му беше воведено храна од 4ти месец, на 6м се одби од цицање, и снаа ми го прешалта на кравјо тетрапак. Воопшто не се замараше дали е нешто прерано да се даде. Сега на 4 години се борат со алергии на глутен, лактоза, мед, сусам...Криво ми е што тогаш не сум го имала ова знаење за да пробам да влијаам.
Mojata ja dojam i super napreduva,i mene voopsto ne mi se brza za voveduvanje na hrana ,barem do 5ti da pocekam,no me cudi kako sto kazav ,pediatarot dava zeleno svetlo za vo krajot na 4ti,pa zarem tie kako lekari nese svesni za posledicite koi gi nabrojavte..cudna medicina
ako e samo na doenje,ic ne brzaj,jas cekav do polni 6 meseci i posle pocnav so dohrana,pa da ne go prerecam super si e,skoro 12 kg a ima 10 polni meseci
Ako so red se voveduva I se vnimava, verojatno I ke nema posledici (nieden pedijatar be dava pas za kravjo mleko, sol, seker, svinsko meso, citrusi I sl), no nema ni nekoja korist, pa zatoa I nema zosto da ne se poceka. Bar ke go nema rizikot od prerano odbivanje od doenje.
Денеска чудни прашања ми се вртат низ глава . Можно ли е да го збунувам бебево оти сум некогаш со пуштена а некогаш со врзана коса. Кога им се појавуваат бемки и кога јасно се дефиренцира бојата на очите?
Ima lekari i lekari. Ako najdes dvajca so ist stav za ista rabota super, najcesto ne se naoga za zal. Pa citnete ja temata za vakcini kaj sto se obvinuvaat roditeli ako deteto ima reakcija na vakcina, a uste poveke ako ne se vaicinira. I aj sega. Ako ne mu e nisto so prerana dohrana ete super, ako mu stane nesto ke bide ne si razbrala, ti rekovme dohrana podocna, ti si majka, sama treba da znaes... Toa se muabetite sto sekogas se vrtat. Jas se rakovodam od praviloto ako e dilemata dali nesto da se vovede na 5 ili 6 mes ke go vovedam pokasno. Pa cel zivot ke jade, nisto nema da mu stane na deteto ako proba 1 mesec pokasno, a moze da ima problem ako pocne porano. Toa ne go praktikuvav so prvoto dete, sum pisuvala se drzev ko slep za stap na sovetite od pedijatarot i nisto ne postignav, nit bebe bese spremno da jade na 4,5 mes, nit jadese, a jas mu napraviv averzija da rika i place stom vidi lazica. Ima pedijatri sto ne evoluirale i si se drzat do toa sto ucele pred 30 god, sto uste za kivanje davaat antibiotici, ima bolnici vo koi bebe se povitkuva kako kifla vo 21 vek, ima ortopedi so skroz sprotivstaveni stavovi, se ima vo nasata cudesna zemja. Zatoa nie majkite ke se cudime i ke si debatirame, pa veruvajte deka taka i poveke ke se educirame za nekoi raboti. Okolu sedenjeto, nas ortopedot ne sovetuvase deka pod 45 stepeni moze da e od prv den (neli takvi se transporterite) normalno povremeno, ne cel den, a potpiranje pod 90 stepeni nikogas. Potocno, koga e bebeto potkrenato na 45 stepeni i koga dovolno ke zajakne toa samo se kreva do skroz sedecka polozba od 90 stepeni na pocetok po malku, a potoa si sedi vo taa polozba kolku sto koze da izdrzi, 5 sekundi, pa 10, pa minuti... So toa se uci da sedi i koga ke bide spremno i dovolno zajaknato ke si sedi samoto pod 90 stepeni bez nikakvo potpiranje. Spored nasiot ortoped duri togas moze da se kaze deka bebeto sedi. Taka postapuvav za pogolemoto, kolickata nikogas ne ni bese krenata na skroz sednata polozba na primer, tuku na 45 stepeni, a malovo si se ispravase i si sedese. Taka pravam i za malovo, se kreva, ama sesute samo po nekolku sekundi i se vraka nazad. I ova ne planiram da go sednuvam so potpora, nitu pak da koristam dubak ponataka.
Јас следам препораки од светска здравствена организација и си се раководам од мои инстинкти и према бебето што го гледам. Почнав со дохрана од 6 месеци. Логиката е - ако почнам порано, ризикот од алергија е поголем, цревцата не се доволно развиени, може да се одбие порано... Ако не почнам, ризикот е кој... Да е гладна?? А како е гладна кога напредува, весела е и среќна??? Што ќе добиев ако почнев на 4 или 5? Само ќе ги задоволев хировите на мајка ми, тетки и стринки. Согласно горе напишаното, немав никаква дилема. Едит: а за нашите педијатри, одамна имам пишано колку научив да не им верувам слепо. Препорака ок, ама сепак си правам јас како што мислам. Суетно, ама тоа е.
Ќе и бидеш чудна на кратко, па ќе се навикне, но биди сигурна дека неможе да утне дека си и мама Бемки некои имаат од раѓање, мојата има на газето, а очите негде после 4 месеци се знае каква е бојата, а до годинка може да се смени нијансата.
Mamicki mozno li e sinceto da se isfrli na gazeto i na preponi od pampers pelenite? Vlazni maramici ne koristam cesto samo nekolku pati do sega go imam izbrisano isto so pampers maramici...Pedijaterot mi kaza so tecnosta eozin da go mackam ali mu se vlosi uste poveke pa neznam od sto e...Pomos od sto moze da bide i so sto da go namackam ili da smenam drugi peleni?
Nam koga ni izlegoa koristevme maramici pampers.Mnogu se kruti a toa gi pravi uste polosi. Jas gi smeniv i pampers pelenite i vlaznite za becutan.I postojano sme so niv.Toa kako osip,ili sparenko ni pomina so postojano podmivanje posle sekoe menuvanje peleni,i mackav Melem. A so sto brises ako ne so vlazni? @danichap bebcinjata ne poznavaaty po mirisot mila. Nie imame slajmovi,i cel den se maci siroto.Vasa preporaka? I isto sakam da ve prasam,gi stabate li na ovaa vozrast od cetiri ipol meseci na pernicka?Dali barem vo kolocka mozam da go stavam na 45 stepeni? Me zamisliuvate ova so dohranata.Istoto li vazi i za tie sto se na ad?
@galapce ne go brisam so nisto praktikuvam da go odmivam i onaka do 40 dena sme celo vreme doma. Pa jas mislev deka pampers se neli najdobri Za bekutan pelenite neli vikaat kruti bile...Ali ke moram da gi smenam da probam. Fala duso za sovetot
@eatpraylove90 peleni koristam canbebe,becutan mi se vlazite.Ako nemozes sekogas d aodmivas,probaj so pamukce i caj od kamoilica.I jas do 40 dena postojano odmivav,no za navecer kamilica i pamuk.Koga imase kaka koristev vlazni ama odma posle toa odmivanje.Pogotovo dur ne ni pomina ona isfrlenoto.
Jas so prvoto pocnav so dohrana na 4 meseci, ama ne zatoa sto sakav tuku zatoa sto morav bidejki maliot ne bese nekoj lubitel na mlekoto. Lazica odlicno ja prifati, ko cel zivot da jadel. Povekje forsirav mlecni kasi bidejki toj slabo piese. Sega so malava, kako se odviva situacija, izgleda i so nea kje pocnam porano. A planirav i sakav ekskluzivno doenje do 6 meseci, ama izgleda nisto od toa ni so nejze :/ Nam ortoped ni kaza na 4 polni meseci naslonot na 45 stepeni i od taa polozba taa sama kje se diga vo sedecka polozba od 90 stepeni, bas kako kaza Stefanija. @galapce inhalator e dobra stvar, da mu se razredat tie slajmovi.
За аголов од 45 значи планирате да престанете со употреба на корпата и да го воведете делот што е за седење, само поднавален?
Mene mi se korpa transformira vo sediste. Po potreba, ako spie, mozam da go spustam samo. Moja mala vekje sega se diga da sedne, saka da gleda, taka da ona edvaj kje doceka
Јас за сега имам среќа кога и да е она во корпата заспива. Иако претпоставуувам дека седиштето ми се намалува, ќе треба да си проверам. Ако ништо друго он лајн да ги прочитам спецификациите.
Se e mozno, i se e razlicno od dete do dete. Kaj mene prvoto mislam se isfrlase od sto ke ja dopres, gi pominavme site mozni osipi vo prvite dve godini, vtorovo e kade kade podobro, osetlivo e, ama ni oddaleku kako pogolemoto. Probajte za pelenskiot osip so pavloviceva na dr.Pavlovic (originalnata) ili pavloviceva so peru balzam na Galafarm. Vtorava krema mnogu ni pomaga za sekoe vcrvenuvanje vo pelenskata regija.