Исти сме. И да го завртам, сам се врте кога седе, а кога е на меше ќе ротира и пак зјапа. Тв гледање еве ова време, после 7 кога заспиванќе пуштам телевизор.
Два месеци и некој ден сме, не е искакан веќе 4-5дена има гасови во текот на денот се витка и плаче дур не испушти гас. Да се искака верувам ќе му олесни повеќе. Само на доење сме. Немам сменето ништо во исхраната од старт, има ли нешто што би можела да јадам/пијам повеќе за да му олеснам некако на бебе
Moeto bese takvo. 3 meseci maka so grcevi, gasovi i kakanje. Probaj so malku cajce becutan ili hipp. Davaj 2-3 lazicki prevriena mlaka voda posle doenje i vidi sto drugo davas? Probiotik? Koj probiotik? I omega 3 dali davas?
Уф многу им е тешко кога имаат запек, ги боли стомачето. За доени деца нормално е запек да имаат некогаш, викаат до 7 дена е нормално. Пробај јади што и тебе би ти помогнало, ќе дојде и до млекцето, земи сливи, кива многу помага, овес и чај од сладок анасон од Бекутан за тебе но можеш и на бебче неколку лажички да му дадеш. Одма ќе се искака, помага за подобра перисталтика.
@Laura7 mislam deka Ti pisuvase Laura. Dali vi objasnija zosto ne treba da se vnesuvaat novi vkusovi 3 dena pred i 3 dena posle rota?
Не давај чај на бебе, особено не чистиов шеќер на бекутан. Штом сте само на доење, земи лактамикс, ти пиј го, во него има и ким и анасон и црно семе мислам ќе му помогне на бебе. Прекрасно искуство имам со чајов еве и со второво. Ако ептен гледаш гасови дека има и се мачи дај му еспумисан, 3 до 5 пати на ден можеш. Нормално е до 9 дена да не какаат бебиња на ексклузивно доење, така да ако се само грчеви и напрегања пробај со ова погоре.
Нас многу ни помага за какање чајче од 3 зрна ким во 100мл зовриена вода, но не му го даваш целиот чај туку 3-4 лажички. Кога и да има запек му правам од ова чајче и во рок од 2 часа е искакан.
Оваа може и за двомесечно бебе? Оваа втор или трет пат така се случува ама до три или четири дена и се олеснуваше на неколку пати полнеше пелена, ама сега еве денес петти ден. Му правам вежби редовно по повеќе пати во денот, испушта некогаш гасови.
Земи покисни суви сливи, да отстојат цела вечер, па сабајлето испиј ја водата. Чај од ким, бекутам, напиј се ти, преку млекцето што цица, ќе му олесни. Мојата на молзено беше, па кога имаше запек, јас пиев јадев за олеснување и преку млекото што пиеше се искакуваше убаво.
+1 За лактамикс има ким и анасон во него до 1 литар можеш да пиеш 1 кесичка е за 250мл. Лактил исто имаат многу анасон. Јас приметувам разлика кога не ги внесувам. Педијатар ми кажа до 7 дена дека е нормално да не кака, битно да полни мочани памперси. На темата за давање вода и чај со шеќер имам многу мислења ама не ми се расправа па ќе си преќутам. Не знам како по други држави растат бебиња без бекутан чај кај нас за добар ден сите го препорачуваат.
100 pati e diskutirano. Sekoj so svoeto mislenje i iskustvo. Jas go kazav toa niz sto pominav pred 3 meseci. Voda rekov 2-3 lazicki a caj sigurno nema da ispie bebe 200ml. A i da ispie. Nemam slusnato deka nekoj umrel od voda i od caj. Po samo godina do dve koga ke vidite sto se ke jadat vasite deca. Nemozeme da se sporeduvame so nadvor vo nisto. Ako e za taka tamu potencijalno “alergenite” kako riba, jajce i berries sto nie gi ostavame po nasite preporaki za voveduvanje na kraj tie pocnuvaat megju prvite namirnici da gi vnesuvaat. Da ne zboram za mnogu drugi raboti i iskustva koi se razlikuvaar od stranstvo I ovde. Ete hipp e bez seker moe i toj. Ete i domasen od zrna kim
Колку и да дискутираме, џабе. Сметам дека секоја мајка си знае што е најдоброто за своето дете. Поделени се мислењата околу чајчињата , како и за сѐ во врска со мајчинство/бебе/дете. Еве јас давам од пред некој ден чајче, а не сакав да давам само ради тоа што знам дека има шеќери. Ама ќе му давам барем додека му прекинат грчевите оти видов дека му го смирува мешето многу. И подобро ми спие. Според некоја мајка може не е правилно ова, и тоа е во ред. Ама ког ти плаче детето, сѐ ќе пробаш, само да се смири и да не го боли.
Не знам точно но предпоставувам бидеќи има реакции од вакцините па ако дадеш нов вкус нема да знаеш дали е на храната или од вакцината реакцијата.
За да се знае дали ако не дај боже има некаква реакција, дали е од храна или нешто од вакцините. И ова важи за сѐ ново што внесуваш. Сакав на втората доза гелче да и ставам гингигел на непцата, ми рече неколку дена после вакцина да го пробам.
Мене ми е 24 пуштен тв, се врти по него ама ако го занимавам со нешто не е до толку само ако го оставам сам па си гледа. Па му пуштам некојпатни цртани или песни сега многу е среќен.
Јас и во сушара и пеглам. 4 м е ќерка ми . Не знам, мене ми е поубаво така. Не сакам и јас ич да пеглам, ама сѐ пеглам. Нема шанси да ставам нешто наше или на бебе во плакарите непеглано. Кога ќе си ги ставам на закачалка или под конец здиплено ми е многу убаво на душичката.
Тука имаше некои од вас кои баравте хранилка, кажете ми купивте и од каде да барам? Немам време да лутам по продавници, па би била благодарна препорака за некоја да ми дадете од искуство. Тнх