Pa korpata vsusnost i e od 0-6 meseci, ama ti kje si vidis po nea, ako i odgovara da si lezi, neka lezi Doma vo relaksator kje ja dignes.
Мила секоја кожа си е различна,моето бебе е чисто како солза а и ние користеме памперс и влажни и пелени памперс ама и камилица обавезно,ама ако сакаш можеш да пробаш со pufis пелените сум ги видела и вака ок делуваат,а и многу луѓе се задоволни.Менувај пробај различно.Позз
Јас влажни марамчиња користам само кога сме надвор од дома. Дома на секое вадење на пелената одма газот под чешма со млака водичка. Инаку сакав да ве прашам мамички со машки деца, како во пелената му го местите курето. Некој ми рече нагоре.Јас до сега никако. Но денес како зарежано да му беше на едно место.
@eatpraylove90 probaj so drugi peleni, ne znaci deka ako Pampers se najdobri za nekogo, deka za site ke bidat. Licno koristam vlazni maramici (razlicni, sum imala I becutan, pampers, od dm babylove mislam bea, sega cherubin), ama posle niv go susam so peskirce. Kozata mu e super, ne sme imale maka. @irena.1 , jas najcesto go stavam nagore, taka na pocetok drugarka so dva sina mi preporaca. I pedijatarot I patronaznata sestra rekoa deka ic ne bilo bitno (majka mi vika deka praviloto se vlece od vremeto koga nemalo pampers pa cvrsto gi povivale), pa veruvam deka e seedno...
@galapce te procitav i vo druga tema. Ako prasuvas za pernice poradi slajmovi, jas bi ti kazala da go stavis sinceto slobodno na povisoko da spie, za da mu se slivat mrsuli na dolu, da ne se gusi. Ne go stsvaj na ramno da spie vo ovoj slucaj. @irena.1 jas na sin mi ne go digav vo pelenata. Mislam koja e poenta koga vednas kje se izmesti, sepak pelenata ne go stega do tolku. A i inaku ne ja znam pricinata zosto nekoj go kreva nagore? :/ Majki, mene me interesira dali moze da go mesam majcino mleko so ad vo isto sise?
Sky, pogolemoto bese na doenje i ad mleko do nekoi 10mes, ne sum mesala vo isto sise. Potoa piese samo.ad mleko do.kaj 18 mes i demek da prodolzime so.kravjo nikako ne go prifakase vkusot. E togas sme mesale vo isto sise kravjo so ad mleko i postepeno go namaluvavne soodnosot za da duri posle 3-4 mes dojdeme do kravjo mleko. Za vakvoto mesanje na mleka imav citano na poveke mesta i kaj nas bese ok, se bese vo red. E sega moeto togas bese pogolemo od tvoeto bebule, a i plus mesav so.kravjo mleko, ne znam ako ima nekoj dr vakvo iskustvo da pise dali davale taka kaj malo bebe.
Мила јас на неколку места имам прочитано да не се мешаат тие две млека,може еднаш да цица па после со ад да се дохрани,но во исто шише мислам не,ама немам искуство со тоа,само имам прочитано
mozi nekoj da mi kazi kako odi ad, ml po nedeli. nie sme 10 dena pie po 60ml na 3sati ama kako malku da i e.
@Sky-butterfly сега читнав на гермнски форуми. И други мајки поради најразлични проблеми пробале со мешање на мајчино и ад млеко во една флаша. Како негативно го посочуваат фактот дека доколку не се допие млекото и мајчиното млеко треба да биде фрлено. Па највеќе поради тоа препорачуваат првен мајчино колку се може, па после ад за да се дојаде. Друга негативност барем јас не најдов. @stefi23m како статистика стои дека по кг. на ден 160-180 мл. Доколку детето е 4кг на пример 170x4 испаѓа 680 мл на ден. А за во пракса нека се јави некоја мамичка која има искуство со ад.
и јас исто... имам близначки од 3 ипол месеци и едната нон стоп блуцка... и тоа затоа што цица повеке од што и треба (само на цицанје сме) и подобро напредува, а другата цица само колку што и треба, и не блуцка, а некогаш за да напредне повеке и давам да цица и откако ке се тргне самата, и тоа што и е вишок го блуцка, некогаш и при самото цицанје, и е свежо млеко, додека ако блуцне малку покасно е преработено како урда. Не е страшно, прво ме нервираше ама сега веке не.... важно да напредуваат, тоа не е класично повраканје туку на желудникот не им е сеуште добро затворена капачката па затоа, така ми рече педијатарот. Е сега ме интересира од колкава возраст почнавте да ставете пернички? Моите се 3м и 15 дена па незнам дали да ставам или е уште рано и читав некаде за аквамарис капките за нос... и јас прочитав дека пишува за 3 дена да се фрлат, но не ма шанса толкаво шише да се искористи за 3 дена, дури ни за 3 месеца, сега е жешко и ретко се користат, само да омекне секретот во носот, доколку ја има, и не сум ги фрлила, стојат отворени 3 месеци тоа е физиолошки раствор, солена вода и нема од што да се расипе, јас мислам дека така пишува само за нон стоп да се купуваат нови. сепак мое мисленје е
јас секогаш нагоре како и на првото така и сега на ова бебе, само нагоре, незнам засто ама така ми кажале и така правам
Nas ortopedot ne sovetuvase pernica do 1 god nikakva, a potoa kakva saka deteto. Ako ima potreba da spie potkrenato se porkreva cel dusek, a ne se stava pernica. Aqua maris nema sansi da se iskoristi za 3 dena, medjutoa do stoenje otvoreno siseto moze da stane podloga za razvoj na mikroorganizmi i zatoa se preporacuva da se smeni. E sega 3 dena dali e malku ne znam.
мајки побарав ама не успеав да најдам тема, па да прашам тука, во саботата синко мој ми се зајде, јас испаничив не знаев што да правам, почнав да вриштам да го викам маж ми да дојде, што сум слушала го свртев надоле па нагоре и почнав да го тресам и почна да плаче, само колку се стресов се тресев пола саат и плачев, де шекер и вода, дури и апше за смирување испив, не можам да си ја вратам сликата колку беше страшна, дури и синко плачеше 10 мин, не можеше да се смири од тоа што викав,,и синоке спиеше и почна да плаче го зедов и пак го ставив на перница да му дадам да цица, и пак се зајде ама се без паника само го спуштив надоле па нагоре и почна да плаче, животот ми се скрати од тоа што испаничив во саботата, не се секавам мислам дека читав за зајдување на деца, дали може некако да им се помогне, ако има некој искуство нека пише, сега ми е страв и да го оставам сам, ниту пак да плаче, само на најлошото помислувам,,, совет?
Mekuska, bas skoro edna dr mi kaza deka toa zajduvanje e mit. Nema nisto da se sluci na bebe, ono ima refleks, nema da ostane bez vozduh, samo taka izgleda.
Mojava e dva i pol meseci a i pravam 90 ml, 3 lazicki prasok i sekogas ostava nesto. A majcino mleko duri i pomalku pie Ama bitno mi e da ima apetit, mnovu brzo ispie i tolku. Posle nekoe vreme i nudam pak ama ili se napie uste malku ili ne. Ako ti ispie celo sise togas napravi i povekje. Pravilo e da sekogas ostanuva malku vo siseto od mlekoto za da znaes deka mu e dovolno. Ne se vodi sprema tabelata, sepak nie ne jademe site isto taka ni bebinja. Tie si znaat kolku im e dovolno.
Срцка а почне да тера без воздух само дувни му во лице и ќе се врати, ќе земе воздух и ќе си продолжи да плаче. И јас на почеток паничев и се плашев ама докторката ми рече "ич не му се плаши, дувни и терај даље". Дури и си се навикнав, син ми нон стоп плачеше од грчеви па ми стана нормално и секојдневно да му дувнам, ќе се врати и си тера плачките.
Зајдување и плачење-вриштење не е исто.При зајдување може јазикот да го голтне или моментално да колабира.
знам за јазик дека може да си голтне, мајка ми ми кажа ако пак ми праве така, недај боже ако си голтне јазик, да сум вркнала во уста да го извлечам, недај боже така да ми направи, од паника нема да можам да бркам во уста,,,уфф,, со тоа јазикот голтање имам лошо искуство, маж ми еднаш си го поголтна јазикот му се слоши и јас наместо да давам помош почнав да вриштам, ама имаше човек до мене му бркна и му го извади,, не дај боже такво нешто, јас сум паничар голем