Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    @Mekuska neznam kolkavi ste,i ne sum sigurna dali ke sum ti od korist no ke ti pisam moe iskustvo.
    Sin mi koga napolni cetiri meseci,prethodno celo vreme jadese skros ramno legnato.Neznaev deka mozam i deka tyreba da go potkrevam veke,od pricina sto ne sakav da go zaucuvam vo race da jade,da ne go prepotuvam duplo na gorestinive.a se zapoti i prestanuvase i da jade.Eden den koga mu davav vodicka,se zalilna uste ne napieno siroto,valjda od plunkickite vo usta.Koga pocna da se davi a mesenceto da mu klokoti,siroto ni kasla ni glas psta.Isto kako tebe,vikam po mm,koj veke od prvi sprat me slusnal do prizemje.Tresev,vrtev nadolu mi se cini i mene i nemu zivotot ni zastana dvaesetina sekundi.Od sto se ispaniciv i mi se vide mnogu dolgo.Se vrati siroto,zaplaca i mm stigna.Se ubiv posle jas od placenje i posto nemame kade da go nosime sabota i nedela,a mm trebase d a zamine na pat,zavrsivme na brza pomos.Posle mi se desi pak ama bev po poribrana.Segaza sega mislam deka e podobro koga go hranam podpodignato.I so vodicka isto.

Inace nie sme pak na antibiotik,davam cefaleksin zaradi slajmovi.Od niv igrlceto mu se zacrveni.Isto mi "zajduva"i od slajmovi sega posle banjanje.Tri dena po red,po 15 minuti kasla,place,se gubi siroto.Denes dur toj kasla neznam kako mi tekna pak da vlecam so usnata pumpicka.Ima sto da vidam od izvadenoto.A desetina min pred toa vadev ne izleguvase,valjda ne bese pocnala da deluva pareata od banjanje i solenite kapki.
    Ne znam od sto fati slakmovi,dali od vremevo ili deka ja smeniv pumpicava a ovaa vtorava ja zemav od zegin i ispadna deka ne cini.Drugava bese pokruta ama imase valjda podobar vakum i se vadese.
    Vcera davav probaby bronhi ama denes nedavam oti mu se isfrli celo mesence i gradite.Mozebi od toa deka sodrzat propulis.
    Inace doktorka preporaca kapki stose nad dve godini.Doma preprocitav ipatstvo i ne dadov.
    Mamicki kako vie se spravuvate so slajmovi?

На Mekuska му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Mekuska

Mekuska Популарен член

Се зачлени на:
    21 март 2014
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    2.301
    галапце ,оето синче е 3 месеци,помали сме од вас, кај мене не се асркна од ништо, туку некако се научи кога нешто се исплаши јако цркне и му снема глас, се научив ке го свртам надоле и нагоре и почнува да плаче, е сега ми кажаа а жена што бае од зајдување и таму ке го носам, само да се научам кој ден, е сега ке кажете бајачките се глупости, ама од мака и страв секаде ке го носам ако треба...
    за шлајмови немам искуство со ова синче, со првиот син, тој се си бешпе затнат, со затнат нос, се со сирупи, има трет крајник, за шлајмови имаше ама не се секавам дека толку мал бебе имаше, знам дека ни даваа сируп за исфрлање на шлајмовите ама кога бевме поголемки, внимавај следи го синчето, не дај боже да ти фати бронхит, со лесно и побрзо да ти одрави малото..поздрав

3. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Majki, bebush mi e mesec dena star, go dojam.Kakva treba da mu e stolicata?Prasuvam od aspekt na "agregatna sostojba" dali tecna ili vo forma....( ne prasuvam za boja). Kaj bebus e celo vreme kako tecna.Koga go prasav pedijatarot mi kaza ok e, ne ocekuvaj formi ....
    Vase mislenje i iskustvo? Dali imam prostor za zagrizenost?
    Za prvoto dete ic ne se sekavam za stolicata, ama bese na ad....

4. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.437
    Tecna se dodeka ne vovedete cvrsta hrana.

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  5. stefanija70

stefanija70 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2014
    Пораки:
    488
    Допаѓања:
    971
    Kaj mene pogolemata stalno kako bebe, pa i pogolemka, koga silno ke se rasplace snemuva vozduh na po 5-10 sek koi mene mi izgledaa vecnost. Dali e toa zajduvanje ne znam, majka mi vika deka e, na pocetokot site dramevme koga ke snemase vozduh, sripuvavme, ja preevrtuvavme, dobivme sovet od pedijatar da i duvneme vo lice, ne sme go pravele toa. Potoa se naviknavme deka taka si place i zatoa ne znam dali e toa zajduvanje. Ne znam kako sme izgledale vo dr oci zasto nekolku pati koga taka pri placenje ke se vcrveni i ostane kratko bez vozduh, a sme so nekoj drug, nie ke ja iskulirame, samo ke ja kreneme i cekame da zeme vozduh, jezivo e, ama e kratko, a site okolu nas vikaat sripuvaat lele lele detevo...Kaj nea se slucuvase precesto i sto znam ne navikna deka taka place. Nisto strasno ne se slucilo fala Bogu, se proretci so tek na vreme i prestana takvoto placenje. Inaku za vristenje tuka seuste i nema ramna :) Za jadenje sekako deka treba da e potkrenato, jas ja ranev krenata pod 45 stepeni, nikogas legnata koga bese pomala, a posle normalno sednata. Od sto e nejadac i sve so nateganje i molenje i taka krenata mi se ima zadaveno nekolku pati, ja drzi hranata go usta nejke da ja goltne i tolku fali. Togas samo prevrtuvanje pomaga.

6. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.713
    Допаѓања:
    38.140
    И јас знам деκа снемувањето воздух пρи плачење е зајдување,не дај Боже да дојде до помодρување или голтање на јазиκ. Синκо плаче,но нашето плачење повеќе личи на κенκање,таκа се нема случено да плаче. И исто и јас знам деκа аκо "зајде" детето,тρеба да му се дувне во уста(од мајκа ми совет).

7. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    :)

8. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.064
    Допаѓања:
    328.422
    Во секоја аптека имаш бебешки ноктарки.
    На мојата пишува бебедор

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Jas koristam tommee tippee noktarka. Ja koristev za sin mi eve sega i za malata. Imam i nozicki Nuk, ama ne znam so niv, polesno mi e so noktarka.
    Mislam deka od Vero ja zemav ama toa mnoogu odamna :)

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  10. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Jas imam nozicka Tommee Tippee, super mi e (jas za mene ne znam nozicka da koristam, ama za nego mi e polesno)

11. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Nie gospod go vidovme so tie slajmovi celi dva meseci samo koga ke mi tekne mi se skratuva zivotot dva pati zavrsivme vo bolnica..neznam dali veruvas vo takvi raboti ama jas spasot go najdov kaj edna zena koja vadi slajmovi od deca 3 pati ja odnesov kaj nea izvadi edno cudo slajmovi od maloto od togas navaka srekja dobra e jas se cudev kako vo tolku malo bebe moze da ima tolku mnogu slajmovi

12. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.064
    Допаѓања:
    328.422
    Со пердув?
    А бактериите наталожени на пердув,а ако вдише од влакната?

На stefanija70 и mami blue им се допаѓа ова.
  13. Espadrila

Espadrila Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2013
    Пораки:
    1.170
    Допаѓања:
    21.159
    Ne znam za vas ama jas vo tri dena i tri noki tri saati vrzani son ne sum imala.. pusti grcevi koliki...a i bebus saka blizina, majka, koza, covecko telo...srce ubavo i malecko, a ne znae oti majka i ako zaspie vo takvi pozi, moze saglam da i nanese povredi....pu pu skraja da e....ocite mi se ko na vampir, ko na kojotot, ko na narkoman....od site ovie zemeno kaj mene staveno....sta cesh....Vikat demek od goltanje vozduh pri cicanje se javuvale, iako jas vo literatura so sum citala pedijatrite se ograduvaat za pricinitelot a se soglasni deka prestanuvaat 3-4 mesec.Jas imam druga teorija.Deka se javuvaat kaj doencinja( ne kaj bebinja na ad barem jas ne znam takvi, iako sigurno ima) kako rezultat od hormonite na majkata koi se uste "vrijat" vo nea, a preku mlekoto odat kaj bebenceto u mu stvarat grcevi....seto toa so hormonite i majkata se stabilizira okolu 3-4 mesec....grcevite prestanuvaat a bebeto sto cica uste znae da golta vozduh....
    i taka....jas se nadevam deka posle tretiot mesec nema da ima drugi pricini za nespienje....a? so mislite ...hmmmm....
    ova pogore e moja teorija ne bazirana na naucni istrazuvanja :*:D
    aj da vrzam nekoja dremka troa , bebus nanka...belki ke potrae;(

14. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    грчевите исчезнувааат во 3 месец во најголем број случаеви, јас користев капки колиеф, и колку толку имаа ефект, кај мене едното девојче ги имаше многу, едното не, ама во средина на 3 месец ги снема, а најисразени се втори месец. А за шлајмови уште фала богу не сме имале, имат некогаш од носот секрет, ама им го вадам со смукалка од зегин

15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Теоријата за хормоните во мајчино млеко не ми држи вода ич. Хормони кога е мајката бремена а дои одат во ситни неважни траги што ич не влијаат на детето, не па кога ќе е породена.

Башка, мислам дека поголеми се шансите децата на адаптирано да имаат повеќе грчеви од оние на мајчино.

Нема правила. Секое дете е различно. Некои деца лесно ги поминуваат грчевите, речиси ко да немаат, а некои деца ќе се изнарикаат пустите... Тоа е. Ако нешто сфатив, тоа е дека грчевите ги лечи времето.

@galapce душо, носи го бебето на ОРЛ доктор да му направи аспирација и да истрга шлајмови од синусите. Ќе ти олесни и тебе и на бебчо. Патем, не си играјте со пердуви и слични глуповштини.

На stefanija70, galapce, Espadrila и 3 други им се допаѓа ова.
  16. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    20.064
    Допаѓања:
    328.422
    @galapce пред антибиотик направи крвна слика и брис.Шлајмови се создаваат и на алергиска база .

На stefanija70, galapce и Kaetana им се допаѓа ова.
  17. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    Пред некое време коментиравме тука за чаевите, дека истите содржат шеќери.
    Е најдов еден, чај од коморача, на Хип, во филтер кесички, кои не содржи шеќер.
    Сега дека и давам на малава АД и давам и плус чајче.

Не знам за хормоните, до што ли е, ама ете моите деца, и двајцата, имале повеќе грчеви од мајчино.
    Не знам зошто е тоа така, и вероватно не е кај сите така, ама кај моите деца тоа приметив за жал.

На Espadrila му/ѝ се допаѓа ова.
  18. volsebna

volsebna Популарен член

Се зачлени на:
    11 јануари 2012
    Пораки:
    1.162
    Допаѓања:
    806
    а зошто и даваш чајче? колкава е? Ако веке и даваш АД, давај и само водичка плус превриена или специјална купена за доенчинја и капки колиеф, доколку има грчеви, а доколку и цица немора и вода

На galapce и joy1 им се допаѓа ова.
  19. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    А зошто да не и давам?

Има два и пол месеци. И давам коморача затоа што прочитав дека посебно е добра бидејќи ја регулира желудачна киселина. И ставам еспумисан капки во шишето, не за друго, туку да ги потрошам тие што ги имам, не дека гледав некоја посебна полза од нив.
    Бидејќи мала цица преку ноќ, обично после цицање има грчеви, плаче и се грчи.
    Многу се оддолжија овие...

А да... кога бебе ждригне и се врати такво полусварено млеко, јас сум за тоа да и се даде нешто да попие, барем устата и хранопроводникот да и се испере од тоа киселините.

20. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.002
    Majki, help...
    Od mnogu ligavenje i najvetojatno odtoplovo sto se poti i se pojavija na malava malecki crveni mozolcinja pod bradicka i vratceto.
    Nekoj sovet?