Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. NadjaJo

NadjaJo Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2024
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    23
    Сигурно месец дена го користевме ама мислам нема временски период колку може да се пие од 0-36 месеци е така да кога ке сметате дека нема потреба може да го смените инаку нутритивната вредност му е исто како на другите освен што е адаптирано специјално за грчеви.

На Lady Maria му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Gummy bear

Gummy bear Активен член

Се зачлени на:
    9 октомври 2024
    Пораки:
    245
    Допаѓања:
    148
    Следи пелени дали мокри ако се полни значи си пие. Трева неделно еднаш да го мериш ако качува килажа значи добро е. Дневно треба 20 до 50 гр килажа

На xxx-ba му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    206
    Допаѓања:
    118
    Може да ми кажеш колку мл измолзено млеко му се доволни на бебе ако е само на молзено млеко? Кај мене ако само цица пак е гладна но ако и дадам и после тоа молзено млеко ќе си испие околу 30 40 мл и се најадува...

4. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.543
    Допаѓања:
    1.226
    Одлично си напредува, не качуваат толку сега, треба на 6 месеци да ја имаат удвоено родилната тежина, а твоето одамна ја има веќе. Мене педијатарот ми рече и 300 грама да качи за еден месец, супер е. Така да не се оптоварувај толку со грамови, гледај да си јаде колку сака и да цица, важно да качува колку толку. Твоето исто е колку моето, 6 месеци сме родено 2890, сега на контрола беше 7900, ми рекоа ок си е. Инаку не е дека немаш млеко, него сила имаат повеќе и за кратко ги празнат градите и такво чувство имаш. Моите ко издишани ми се цело време, ама кога цица гледам голтљ, значи нешто и тече

На Be-yO-nCe му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.543
    Допаѓања:
    1.226
    Кажете ми банани и авокадо, бидејќи нема органски тука сигурно, од локални маркети им земате? Исто треба компир и батат да дадам, дали да се замарам да барам органски или се е маркетинг, па да купам од некој локал супермаркет?

6. NadjaJo

NadjaJo Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2024
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    23
    Па јас на почетокот се молзев и гледав да и давам преку ден повеќе молзено ама мајчиното помалку држи и по кратко време пак беше гладна обично од сабајле имав најмногу млеко и по 100,120 молзев а и давав по 60 мл на оброк како и од адаптираното. После малку ми се намали млекото и повеќе адаптирано пие. Ама како што знам од мајчиното можат да пијат колку сакаат и кога сакаат. И мене ме нервираше тоа што немам прегледност колку и е доста. Сега сме на АД 90% а цица обично за заспивање и повеќе само ја држи него што цица. Ако сакаш да биде само на мајчиното тогаш може и по цел ден да си цица колку што ќе бара толку ама не верувам дека некој точно знае колку исцицало бебето. Освен ако не е цело време на шише па да знаеш колку. Секако почесто цицаат тие што на мајчино зашто нема ограничување а АД мора да се чека.

На Butterfly009 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    8.865
    Од маркет. Еднаш на маж ми кажале за авокадо дека е био, имало и обично и тој го земал био.
    Компир домашен, батат од маркет.
    Не можам за се да гледам органско, не ни знам каде има. Овошјето ни е домашно, не е прскано.
    А зеленчук од маркет е се, освен компир.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.543
    Допаѓања:
    1.226
    А во кој маркет нашол био авокадо? Па затоа, секако јас сѐ киснам во сода, и не знам дали да се замарам органско да барам. Ај нешто ќе најдам, ама нема секогаш сѐ на залиха.

9. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    477
    не ми е малтретирање молзењето ама така ми излагаат 40-60мл а педијатарот ми вика кога цица директно си влече повеќе и си викам тогаш подобро нека цица:drunk: за 5 дена правиме месец.

Да изгледаќе морам да чекам денес да видам како ќе го пројдеме денот повеќе на цицање. Ќе видам баш за капките, фала:)

10. NadjaJo

NadjaJo Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2024
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    23

11. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    8.865
    Не, во пиљара било.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    59
    Мислам дека здодеав на темава со жалење но ете мислам ќе пукнам веќе.Сите ги гледам со бебуши шетаат функционираат само јас од ден на ден преживувам.Не знам веќе што правам погрешно.За 1 недела ќе направиме 40 дена а мене тоа искачање ми личи дека никогаш нема да е за нас.
    Преку ден бебе не спие мака мачиме за 15 минути.Најадено прво се доиме па адаптирано,пред јадење и цицање менувам пелена.Грчеви по цел ден од капки до промена на адаптирано во аптамил комфорт и пак ништо.Бебе заспива на кратко и одма се буди.Квичи плаче.Немам нерви не знам ни масажи ни вежби не помагаат.Што правам погрешно.Бебе се нема разбудено весело се буди со плачење.И јас да го разбудам пак плаче.Тогаш трчај спремај млеко за да не плаче,давај капки пусти низ цел ден

На Bebe moe му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    9.865
    Ништо не правиш погрешно, едноставно е фаза која треба да помине. Бебињата сакаат надвор, ќе видиш кога ќе излезете дека ќе се изнаспие. Опушти се. Од грчевите му е така.

На FarfallaBlu и merriel0 им се допаѓа ова.
  14. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.738
    Допаѓања:
    1.416
    Majka i jas ne izleguvav do 40 dena so bebe osven sama nabrzina da kupam nesto sto treba za bebeto. Nemav sila, ne spiev ic, nemozev ni da se spremam..seto toa izleguvanje mi izgledase komlicirano i tesko. Ke pomine daj si vreme posle ke uzivas da izleguvas da shetas..ke fatish red za spienje, hranenje. Probaj bebe da spie na tebe moze podolgo ke spie ke osekja toplina

На Gummy bear и merriel0 им се допаѓа ова.
  15. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.965
    Допаѓања:
    9.865
    Дај утешете ме дека заспивање строго само со мене е од скоков… значи дури пола саат бев на мекици… не можам да излезам никаде навечер… преку ден нема гајле… навечер е проблемот.. плачење со зајдување и снемување воздух, тресење мислиш ја коле некој… ве молам кажете ми дека ќе пројде за брзо, не можам уште и од ова да се откажам…

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  16. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    1.859
    Пробај да го повиваш,јас од кога почнав да го повивам почна да врзува повеќе сон,предходно 10 мин и станат беше,а и плус дома воопшто не е тивко преку ден имам уште едно дете од 2 години само тропа,зборува,вика итн.
    За грчеви масажа и вежби со ножињата кај нас многу помогна.

17. NadjaJo

NadjaJo Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2024
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    23
    Пробајте со Novalac AC тоа е anticolic против грчеви. Во комбинација со Colief тие барем можат на секое јадење да се ставаат во млеко. Си има мака бебуш затоа така а знам дека и тебе ти е тешко. Не значи дека правиш нешто погрешно така сега ти се чини еден ден трае како година кога бебето плаче.

18. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    91
    Па мислам дека не е до скокот. Јас со првото така бев година дена не излегов , мислам излегов ама си се врајќав одма за пола сат. И два три пати и се откажав . Само моето такво беше и преку ден. Сега еве и ова освен на цицка не заспиват поинаку и морат да сум тука :D

19. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    91
    Не си само ти.... сите сме биле во таква ситуација кога гледаш и мислиш само моево плачи или само ние за никаде сме . Јас пр. Почетокот немав мака , но од кога и почнаа грчевите јачаш некако нерви,тоа плачи и мислиш готово за ништо не си способна . Но еве ме помина тој период , после дојде во количка со скафандер па тоа нејќи а надвор ладно , сега еве мака за вкола сите сакаат вкола моево пишти ако влези вкола....и уште ред др работи ќе има сигирно . Сега пример спие бебуш зато вака пишам . Ко ке стани или ко ќе ни е нешто непогодено и јас така си мислам дека нешто не правам како што треба .

20. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    800
    Пробај и топло на меше чајче бекутан ...Јас се помирив дека мака си имаме и не можам да се нервирам ако сака в раце в раце го земам,не меше го легнувам а кога многу плачи чајче му давам ама цел ден ако испија 30 40 мл.