Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.232
    Допаѓања:
    1.231
    Вака кога те читам, ми текнува на деновите кога бев иста како тебе.
    Плачев по цели денови оти не можев крајот да му го најдам. Нонстоп плачеше, се виткаше од грчевите. За излегување надвор да не ни спомнувам. Сум темпирала кога е заспан да скокнам до аптека набрзина, сум се капела додека спиел. Исто и јас не јадев, кога ќе стигнев тогаш. Хаос ми беше тој период, плус сето ново, и поголем дел од времето сама со него.
    Да ти кажам само дека е пролазен период, дела ќе се среди бебе. Само треба трпение.
    Ќе му поминат грчевите и ќе видиш како друго бебе да имаш дома. Ќе почне и да си спие, ќе почне и да се заигрува, ќе видиш се ќе помине. Пеј му, нишкај го, гушкај го. Пробај и со White noise и со термофор на мешето.
    Издржи, слатки маки се. Пребрзо растат, уживај во секој момент :l:

На Зеленоокатаа, Stone и QweenSM им се допаѓа ова.
  2. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.733
    Допаѓања:
    1.412
    И моето така кога ќе се разбудеше одма плачеше за цицање, период е првите 2,3 месеци. Чувај си вода во термос и дозерка со млеко одма ќе му направиш. На голела молитва и јас едвај отидов не бев ич спиена немав сила да се спремам
    Пробај инфакол за грчеви, биогаја давај исто ќе помогне некое. Термофорче земи

На Зеленоокатаа и Stone им се допаѓа ова.
  3. Be-yO-nCe

Be-yO-nCe Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2013
    Пораки:
    1.428
    Допаѓања:
    6.954
    Ете последниве неколку дена појача некако и со цицање и со кашичките, и има кренато 200 гр. плус.
    Јас се загрижив, имав заборавено со големата како креваше овај период..
    Ама кога е така, добри сме :D
    Инаку да, така ги осеќам и јас градите, како ништо да нема 90% не паметам да ми биле тешки како пред некој месец. Сепак и на вакви издишани балони мастит фатив ко почна една кашичка денот да јади (facepalm)

4. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    800
    Баш исто ко тебе...станува кај 8ч. Јади спие и од кај 19ч. Е разбуден а претходно е како поспан или ако е разбуден е 1 час и толку

На NadjaJo му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    59
    Чајчето го спремам 100мл па му давам 30мл.ама еднаш на ден зошто не знам кога од витамини капки во меѓувреме.Другото го фрлам.

6. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    59
    Се осеќам лошо што одвај чекам да помине перидов и не уживам не сум среќна

7. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    59
    Термофор не помага останаа уште тие капки што не знам дали уопште да ги зимам.
    Ни саб симплекс не помогнаа

8. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.733
    Допаѓања:
    1.412
    Ne se skapi infakol 400den nekade posle mleko davaj gi

9. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.541
    Допаѓања:
    1.226
    Ако добро те разбрав, до сега воопшто го немаш извадено надвор? Инаку на почетокот е баш како што кажа, преживување, скоро сите сме поминале низ истото. Моево нејќеше да цица, па беше борба со измолзување, стимулација и слично немав сон ни саат ипол, од подој до подој. Не личев на себе од премор, после па почнаа грчеви и скокови па од тоа беше неспиењето. Со првото дете па беше борба два месеци, пореметен биоритам, преку ден спие, навечер цела вечер вриштење. Али сѐ поминува за брзо и сега од тоа време ми се останати само убави спомени, навечер сите спијат само јас и бебе будни и гушнати, како да сме сами на овој свет :l: Така да само трпение, лета времето

На FarfallaBlu, Stone и Зеленоокатаа им се допаѓа ова.
  10. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.397
    Допаѓања:
    3.062
    Стоун, еспумисан на секое адаптирано по 25 капки, симетикон е, не се апсорбира од гастрорезистентен тракт само ги собира гасовите, ќе испушта повеќе гасови бебето и нема да има проблем. Биди редовна ќе се смени бебе за 360 степени. Плус можеш да дадеш пробаланс бабу капки за пробиотик мн се добри, хрватски бренд, имаат друга бактерија за разлика од биогаја, ваја итн.

Провери интолеранција на лактоза мн битна ствар.

На Stone му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.541
    Допаѓања:
    1.226
    Оф леле како така одма мастит, како го реши проблемот? Мојава по пола кашичка јаде сега само за доручек, и тоа едвај со буткање и после и давам малку да цицне, ама кај и да е треба веќе и по цела да почне и ќе рипнам подој. Кажи ми после доручекот, кога и даваш да цица? Да знам полека и јас да се припремам

12. NadjaJo

NadjaJo Активен член

Се зачлени на:
    18 јули 2024
    Пораки:
    49
    Допаѓања:
    23
    Нас м
    Ке менува. Ако можеш некој ред да фатиш пробај ние не успеавме сега на 3 месеци малку во ред дојдовме а до тогаш се менувавме со сопругот едниот да спие па другиот. Ама преку ден како и да е знаеше да не спие или многу кратко па од премор вечерта не може да заспие. Пробај да има една дремка околу 10,11 па околу 2,3 поручек до вечер да не спие до главното спиење. Тешко е со мали бебиња ред да се прави на крај ние се прилагодуваме на нив хаха

На Lady Maria му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    142
    Допаѓања:
    59
    Кога се проверува тоа најрано и каде?Еапимусан макс 3 пати на ден е дозволено нели.

14. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.397
    Допаѓања:
    3.062
    Не, правилна употреба е на секоја храна да се стават 25 капки, до 6 хранења дневно. И на самите капки пишува. Најтежок период е до 3месеци после бебето почнува да функционира со своја флора и да ги процесира гасовите. Така да не се плаши. Секое бебе е различно за грчевите ама грешка прават и затоа не им делува еспумисанот.

Можеш приватно ремедика систина, можеш на имунологија. Пре би приватно да не ја носиш во гужвите на клиника. Ако не грешам 1500 е Ремедика ама можеш да прашаш на телефон за цена, а на внуката само што се роди и проверија и беше интолерантна, после матичната др Емел искоментирала демек секое бебе во приватниве е интолерантно и повторија на клиника и исто испадна само ја измалтретираа. Ако е интолерантна дополнително има мака и болки :( да процесира адаптирано, ќе треба да земеш лактоз фрее аптамил или било кое млеко ама да е лактоз фрее и колиеф капки.

15. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    800
    Пробај да о дадеш АД без лактоза можи и од тоа да е ако не и поднесува организмот лактоза

16. FarfallaBlu

FarfallaBlu Истакнат член

Се зачлени на:
    2 март 2020
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    132
    Мајка, во иста ситуација бев. Грчеви на најјако, искрено му траеја до 4 месеци. Еве скоро поминуваат. И мене ми беше мнооогу страв за надвор, со мм до мене морав на почеток, не можев да се опуштам, мислев секој момент мене ќе ми заплаче и јас нема да знам што да правам.
    Имам пишувано и тука барав помош. Поради грчевите цел ден на града, спие со нас, неќеше цуцла за жива глава. 3 месеци не можев да мрднам од кревет зошто на мене заспиваше и еве сега така научен само мене ме бара и во 4 скок. Откако помина најлошото сега тек ќе почнам со учење да спие сам во креветче. Муабетот ми е да не должам, поминува, биди до него, биди му утеха, топло на меше помогна кај нас да заспие барем саат време, еспумисан и многу живци. И јас си прифатив дека такво си е бебето, има грчеви и се мачи, мислев дека никогаш нема да помине тој период и дека сум немајка што бебе ми спие во раце преку ден и со нас во кревет навечер. Сега да се вратам назад истото би го направила. Сите го поминавме тој период со децата што ни имаат грчеви, преживување и многу живци. Гледај како ти е најлесно за тебе и за него, пробувај се да си олесниш, ќе видиш нешто ќе успее, во мајчинството нема погрешно. На почеток е тешко, ќе почне да се буди со смеење, тогаш секоја грижа ќе исчезне верувај ми. :hug:

17. Mimka123

Mimka123 Активен член

Се зачлени на:
    21 март 2025
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    23
    На една града по 15 мин па после на друга па јас давав 30мл дохрана.
    За грчеви давав еспумисан па колињф на крај ми помогна шурупот Nurse Harvey’S

18. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    648
    Допаѓања:
    476
    Почнав и јас така исто, добро го пројдовме вчерашниот ден. За грчевите нема кој не ми го препорача сирупов така да дефинитивно ќе го пробам:)

На Mimka123 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Izzy_0504

Izzy_0504 Популарен член

Се зачлени на:
    2 јануари 2020
    Пораки:
    1.484
    Допаѓања:
    4.221
    Од каде го купувате сирупот? Како се дозира?

20. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    801
    Допаѓања:
    800
    https://24apteka.mk/product/nurse-harveys/
    Eve ivde go najdov ...vo zegin go nemase na stranana

На Izzy_0504 му/ѝ се допаѓа ова.