Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 мај 2023
    Пораки:
    1.719
    Допаѓања:
    1.394
    Може да стои јас ја чувам 24 часа

На Orchidea и xxx-ba им се допаѓа ова.
  2. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    268
    За колку поголема количина станува збор?

3. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    2.436
    Бебе е 4м,кога беше 1м ми рекоа да давам biogaya 5капки секој ден и преку еден ден плус 1капка oleovit оти по крвта покажа дека има недостаток на витамин Д..
    Ама ни они ми спомнаа до кога да давам така,нити ја избезумена прашав
    За 2 недели сме на контрола кај матичната ќе прашам ама сега некако се замислив да не сум претерала..

4. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    268
    Не е многу, и ние даваме 800 единици (колку што даваш и ти со тоа што го даваш) по препорака на ортопед и тоа без да види дали има недостаток на вит. Д, тоа ни го препорача на 2ри месец а на контрола сме на 4ти, така да океј сте :)

Имав братучетка што даваше 1200 единици, што верувам не е препорачливо за секое бебе ама значи дека ни со таа доза не се "претерува"

На Bettina23 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. HappyAsItGets

HappyAsItGets Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    367
    Се мисли на синомарин капките?
    Ако се тие и мене ми стојат по цел месец на собна температура. Никој не кажал да се фрла, нз од кај ви е тоа

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.069
    Допаѓања:
    91.093
    Мајки да ве прашам како се справувате кога бебе ќе се расплаче во шетња,да вришти... сигурно ви се случило.
    Вчера излеговме со количка бебе толку плачеше што мислам дека ќе се онесвестев од паника:sweat:цуцла не сака, на сред пат дали да го кренам или не, дали ќе престане, да не му е жешко абе 100прашања во секунда ми се свртија.
    Глупо прашање и сега дур си седам дома си мислам дека не е ништо ама во момемтот не се снаоѓам, не знам како да опишам страв ми е срам ми е... (facepalm)

На PoisonIvyFatale и Зеленоокатаа им се допаѓа ова.
  7. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    5.932
    Допаѓања:
    9.824
    Имаше еден период, од количка ја вадев па во раце ја носев.. и така среќна беше, ама ја враќав на секое прекинување во количка и врти, сучи помина. Мојава од жешко така правеше…

На PoisonIvyFatale, merriel0 и Viktorijaaa5 им се допаѓа ова.
  8. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.016
    Не искачав нигде :D.
    Моево вриштеше и во количка и во седиште не сакаше да се вози, а да го возам во кола во раце држан нема теорија и така си се шетавме само околу зграда една година.
    Ти помогнав многу, знам :D.

На silvana4, Зеленоокатаа, PoisonIvyFatale и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2023
    Пораки:
    439
    Допаѓања:
    2.436
    @MariaBouli фала мајка :hug:

@Viktorijaaa5 некогаш бебе ми плаче ама онака повеќе како да кенка и тогаш ми заспива во количката и не ја зимам,ама кога ќе почне да плаче гласно не се смирува ако не ја земам..јас обавезно кенгурче си носам и бебе во кенгурче,количка натоварена со други ствари:wasntme:
    И кај мене нејќе цуцла,ни шише и нај проблем ми е кога сме по долго испаднати,па ќе огладни..ако ми е кола блиску право во нејзе да цица,ако не се тргам негде по на страна и ја дојам,оти кога е гладна плаче и нема смирување без цице..

На merriel0, MariaBouli и Viktorijaaa5 им се допаѓа ова.
  10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.157
    Допаѓања:
    6.530
    Знаеш колку паники имав да не ми плаче по пат, да вреска. Дали количка, дали дете, дали не знам што.
    Обавезно пазев да имам доволно пари во мене и ако не можам да ја смирам, а сме на поголема оддалеченост од дома, да викам такси и да се враќам.
    Гледав да носам и храна со мене и тоа некако ми даваше повеќе сигурност.
    Едит: со Ад беше моево

На Viktorijaaa5 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.069
    Допаѓања:
    91.093
    Оваа првпат се случи вчера да е толку хистерично инаку досега сме немале проблем, обично си разгледува и заспива. Сака во количка не е плачко...
    После плачките се смири и заспа па спиеше 1час таман да испиеме кафе и да се смирам:D од вакви сцени сама не ми се излага, не ни помислувам бар не дур е така мал:|

12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.157
    Допаѓања:
    6.530
    Еве ја 2 години и скоро 3 месеци, уште така се шетаме. Со опцијата за такси ако треба итно да ја вратам дома, тантруми или што и да е.

Макар што јас и немав опција со другарки многу да се шетам или маж. Сите додека бев на породилно си беа на работа. Требаше со свекрва под рака да одиме :rofl:
    Вака ризик, не ризик, сама си излегував.

13. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.031
    Допаѓања:
    9.739
    Да, тие ги имам. Исто и јас по цел месец ги чувам отворени, т.е додека не го потрошам. Досега контра ефект од ова не сум видела. Ако фрлам така за 5-6 капки, а секој ден чистам нос, кај ми е крајот.:D

На Feniksgirl му/ѝ се допаѓа ова.
  14. xxx-ba

xxx-ba Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    647
    Допаѓања:
    474
    Јас мислам на монодозите

15. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    268
    Јас си излагам со неа сама уште од бебе. Си носам кенгур секогаш па кога така ќе се раскенка си ја носам во кенгур. ИЧ ама баш ИЧ не се замарам за луѓето околу мене. Прв пат кога бевме во парк со мм кога имаше 1 месец никако не сакаше во количка. Па еден ја шеташе неа, другиот буткаше празна количка :D

16. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.031
    Допаѓања:
    9.739
    И јас на монодозите мислам. Овие:

IMG_4159.jpeg
    Нив ги чувам, не фрлам.

На xxx-ba и HappyAsItGets им се допаѓа ова.
  17. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    1.779
    Zdravo. Ve citam za kenguri. I mene mi e vo plan kengur da zemam zas vo zgrada bez lift sum a iskreno nemam uslovi da ja cuvam na dr mesto osven doma. Vo kola sega za sega ja cuvame samo za do na pedijatar, uste ne sme pocnale da izleguvame zasto ladno e a stari sme samo 2 nedeli :D
    Od koga moze da se nosi vo kengur i od koj ste zadovolni? Jas gi gledav ergobaby omni dream ama iskreno skapicki se, 12.200:D

Imace neznam sto se deshava so bebcevo, cel den si e ok, cica, spie ama nekako poslednive nekolku dena kako tempiran e, od 17 do 23 postojano kenka i potplacuva. Vcera ko se raspishti od 18 do 1 vecerta de kenkashe de vrishteshe. Na kraj se izmori izgleda i se predade:D

18. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.337
    Допаѓања:
    6.016
    Прочитај за the witching hour кај бебиња. Многу гушкање, држење во раце, нека цица тој период повеќе, ќе помине.

19. HappyAsItGets

HappyAsItGets Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    319
    Допаѓања:
    367
    Да, овие ги имам. Со истото капаче што го вадите прв пат ќе ја затворите ампулата. Матичната кажа да ги чувам на собна температура

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  20. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    1.779
    Jas pa se trudam kolku sto mozam maksimalno da ne e vo race za da ne go naucam taka ama mm si go razgaluva I si go drzi vo race.
    Inace placenjevo se desava mm koga se vraca od rabota