Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

@ShtruMfeticka да не се почнати грчевите на бебе?
    Обично попладне и навечер највеќе имаат мака

2. Noemi

Noemi Популарен член

Дете на 2 недели не се "научува" на раце, уште не разбрало дека е посебна единка од мајката, бара мирис и топлина и цица за да се смири, многу е ладнокрвно 2 недели бебе да го оставаш максимално да лежи само.

3. Bettina23

Bettina23 Истакнат член

Ја не го прочитав тоа дека го оставаш бебе во креветче,мислев и во раце плаче па помислив дека има грчеви .
    Немој @ShtruMfeticka зимај бебе..срце ме боли кога слушам,читам дека се остава бебе да плаче само да не било во раце.
    Прееска на тикток ми испадна едно видео од бебе што починало откако плачело 2 часа,а мајката не го земала оти требало да се научи само да се смири.
    Пред 2 саати се бањав,беба 4м се разбуди и почна да плаче,со трчање и со скама цела испаднав од вц,неможам да слушам исплашено и само да плаче никако,се вратив во вц она во релаксатор се измив,исчистив..
    Зимај бебе во раце и да се научи на раце ќе биде многу краток период,после они нејќат кај нас..

silvana4 likes this.
  4. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Pa ima grcevi. Ama I pred toa imase ama spiese bes problem :D
    Aaaa ne, ne sum nesovesna, taman rabota. Sakam da kazam koga e miren ili koga spie ne go cepkam. Maka macev prvite denovi so zolva mi i svekrva mi. Toj spiese tie vo race, samo se raspravav :D
    Inace kaj me drzi srce on da place jas da si sedam ladnokrvna i da pijam kafe. Dodeka cica si cica i go stavam vo krevetce, se desava odma da ne zaspie i ako e miren go ostavam i ce si zaspie...
    Ne se razbravme, a moze I pogresno se izraziv. Ako place I sl normalno deka ce go zemam ama 24/7 nemalo potreba. Barem jas taka mislam

Bettina23 likes this.
  5. Mimka123

Mimka123 Активен член

Исти сме и ние.. мојата е многу радознала и ја вратив пак во транспортер за да може да гледа сега само плаче кога и се спие

6. baguf4e

baguf4e Популарен член

Кај нас ова почна да се случува откако затопли и од вториот скок натаму. Жешко и е плус е љубопитна сака да гледа, не сака затворена во корпата да биде. Ама кога е ладно надвор ни е уживанција за шетање, тогаш е супер мирна дури и да не спие.
    Јас се справувам со цуцла, висечки играчки со штипка над неа, ја отварам корпата речиси скроз да може да разгледува надвор. Така се смирува, ако гледа наоколу. На пример често знам да пазарам во маркет со неа со отворена корпа, ужива пошо има гужва, разни бои, светла горе. Ги гледа и уста не отвара.:D
    Едвај чекам да можам со спортско седиште на 45 степени да ја шетам.
    Јас цело време сама шетам, ако плаче нека плаче. Порано се стресирав, сега веќе не. Ни прва ни последна што плаче.:)

7. Orchidea

Orchidea Популарен член

Какви користиш? Јас купувам вакви Corine de Farme, ама не се снајдов како да ја затворам па фрлам.

Attached Files:

8. снежана2023

снежана2023 Истакнат член

Синомарин, ги чувам исправено во фрижидер не ги затворам така во аптека ми кажаа

Orchidea likes this.
  9. Noemi

Noemi Популарен член

И кај нас успева финтата со отворена корпа, за сега. Иначе ич не се замарам ако плаче, прошлата недела се одра од парк до дома 10минути ама таков ветар дуваше немаше шанси да ја извадам, само цуцла и муабет и стигнавме. Вчера 15минути по искачање проба да плаче ама толку ми се искачаше не се откажав, знаев дека и е терминот за дремка, нахранете, пресоблечена и за 2минути прекина и заспа. Ако некои тетки немаат попаметна работа нека фаќаат сеир:^)

Viktorijaaa5 and baguf4e like this.
  10. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Пред некоја недела се шетавме со количката и помина еден многу гласен мотор и на тоа син ми срипа и почна да плаче.
    Една жена ме застана и првото што ме праша беше ,,го надои ли мајка?” :D
    Значи ако плачи мора да е за јадење, ама па и тоа со доењето да не коментирам. Да, јас гладно ќе си го оставам детето во количка ќе се шетам и нека плачи.
    Стварно не знам зошто луѓето толку накриво гледаат ако плаче бебе/дете, небаре они ќе го смируваат.

11. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Си требала да и речеш нема цицано од вчера попладне. Ненормални луѓе

Izzy_0504, silvana4, Noemi and 4 others like this.
  12. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Трагичното е што не се само рандом тетки што одма тоа им е првото. Свекорот и свекрвата доаѓаат на гости, ја дојам бебка колку што си сака нормално, и ја носам да ја видат нели, она почнува да става раце во уста зошто таа и е фазата, и двајцата ми се вртат и ми викаат "Ама она уште да не е гладна?".

Јас знам дека од домашните тоа е добронамерно и е грижа, ама луѓево мора да разберат дека неубаво ни прават да се чувствуваме, еве јас во тие моменти се чувствувам како всушност да ми кажуваат дека не знам да си го нахранам детето.

13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Мало е бебе и му треба гушкање и сигурност. Бебе појма нема каде се наоѓа. Гушкај, спијте заедно гушнати, времето пребзо лета.
    Да ми е сега кога во мене стуткано како ќофте спиеше…

ShtruMfeticka likes this.
  14. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Па ти па незнаеш дека само од глад плачат бебиња???
    Аааа имод уроци хахахахах

15. baguf4e

baguf4e Популарен член

Јас мислам дека роднините кога ќе речат да не е гладно е колку да се најдат нешто во муабет.:rofl:

16. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

И после да продолжат со други прашања и мудрувања…

gwenst, MariaBouli and baguf4e like this.
  17. baguf4e

baguf4e Популарен член

Да не заборавиме дека обавезно имаш констатација дека му е ладно без разлика на температурата и како е облечено.

Noemi, gwenst, QweenSM and 3 others like this.
  18. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Едно од најбитните работи…

baguf4e and MariaBouli like this.
  19. Orchidea

Orchidea Популарен член

Кога ќе ми текне како свекор ми го покриваше до вратче (facepalm) па му дуваше во раце и нозе да му ги згрее :@

baguf4e and MariaBouli like this.
  20. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Navecer nekogas spie so nas. Se buni ne saka vo krevetce :D a krevetceto mi e spoeno so spalnata, isto doagja kako da sme na eden krevet ama nego pojce mu e cejf da e izmegju nas vo nasa postela :D
    Inace preku den sakas nejces moras da si se gushkash, na 2h cica. Malce kako sto e mrza za cicanje, ni treba vreme dodeka da se rasonime pa da fatime cicka, ehee rituali :D