Sokcinja nikogas ne sum dala, smetam deka ne se potrebni voopsto vo prvite meseci od zivotot, pogotovo sto vo sokot odat generalno sekeri, voda i del od vitaminite, a se ostanato se frla. Kaj pogolemite bebinja sekerite od sokot da ne zborime sto im pravat na zapcinjata. Kaloriska vrednost nikakva, uste pa razredeni so voda... Vkus moze da se proba i so kasicka zosto bas so sok nikogas ne mi bilo jasno. Kasicka kupecka proizvedena pred godina dena (najgolem del od kasickite imaat rok 2 god) sto stoela po raftovi, pa dali bila propisno cuvana deka e podobra od domasno napravena pogotovo vo ovie meseci koga se ima od ovosje i zelencuk malo sutra. Ne sum protiv niv, taman rabota, i moeto dete gi jadelo, ama sepak 90% ishranata i bila domasno prigotvena na parea ili svezo izblendirana. Jas za moeto dete i den denes gotvam oddelno vo smisol da jade sto poveke zelencuk na parea ili bez mnogu zacini. Tradicionalna makedonska hrana koja podrazbira przeno pa vareno pa peceno, od tipot sarmi i sl i den denes ne i davam na 5 god, ili pa samo da proba. Blagodarenie na nejze nie pocnavme da se hranime pozdravo, isklucivme zaprski, mnogu sol, mnogu vegeta i sl, a ako veke sme napravile takvo jadenje i davame kolku da proba, a za nejze gotvime nesto drugo. Da se hrani so nasi jadenja mi e kompletno nesvatlivo za vozrast od 7 mes iako mnogu roditeli go pravat toa. Jas isto mnogu pazev gluten da vovedam sto pokasno, znaci leb sto e mozno pokasno.
@joy1 И јас сум повеке за домашни кашички само што сега почнувам да се усовршувам во подготовката,на пример еве кажете ми како да подготвам од оној бебешкиот ориз ситно мелен дали треба да се вари и колку е доволно и со секоја идеја за подготовка само се мислам дали дали ке биде добро за бебушот дали е доволно сварено и слично ..ох леле ме фака срам! Исто сакам да и дадам сокче од праски значи домашно мелено на соковник и незнам дали е подобро пресно(па да неја фати пролив) или да го сварам и нормално без шекери и такви работи! И мене овие купечките ми се сомнителни и за секоја една работа имам милион прашања па како ке биде па што ако ова ,она се случи Леле само јас ли сум со вакви мисли
Од кој ручек од седми? Од нејзиниот или вашиот? Сок од банана?Сериозна си? Мислам дај употребете логика малце.Купена каша била прилагодена за бебе.Неможе да е прилагодена кога дозволува јагода,пилешко,болоњезе сос уште на 4 месеци.Полни се со вештачки бои,конзерванси(затоа може 3 дена отворени да седат),ароми. Како тоа е поздраво од јаболче сварено на пареа?Поедноставно здравје Сок купен= боја+ вода @Dreams11 како може да не знаеш дали е доволно сварено Доволно е само кратко да обариш на пареа,ке омекне и после или пасирај или блендирај. Бананата знаеш не се обработува ,изгмечи и дај му да папа. Ориз бебешки има на хип или сончева долина.Свари го со вода.Околу 100 гр вода кога ке почне да врие ке додадеш голема лажица ориз и мешај.Ке се згусне но не превише.Ако е ептен ретко додај уште пола лажица.И помешај со овошје.Инаку е блуткаво. Со праската припази она е 6+ кај нас даде алергија.
Iskusni majkicki,ne bidete tolku strogi so nas neiskusnite,barem taka mi izgleda po izrazite. Dodusa ponekogas i kaj nas neiskusnite izgleda deka se pravime deka se znaeme,po izrazite. Nikoj ne e rodil znaejki se.Site sme pocnale bez nisto da znaeme i od negde sme se educirale. Jas iskreno skoro za se se ucam od vas tuka poiskisnite.Ako me veruvate,poveke vi veruvam vam otkolku na doktorite.Samo ponekogas se nema vreme za uklucuvanje,pa dur da pisam,dur da dobijam odgovor.. I pokraj toa sto ovde mozebi zanesto pokasno se informiram,poverodostojno e otkolku doktorite. Ete cis primer koga imavme temp.Ni dadoa ampicilin sirup bez da mi kazat deka moram da dadam nesto protiv prolivce.Arno Joy ovde bese pisala a pred toa go nosev i na vtor lekar pa duri toj mi kaza.Istata taa doktorka sto rece da davam i mnesto protiv dijarea,sega ni prepisa cefaleksin sirupce i od nego nema takov efekt.Zarem nemozese prvata isto da ni dade i togas? Aman sto se slucuva so zdravstvovo i obrazovanieto? Ponekogas nekoi raboti i da znam kako treba,dur ne ve preprasam ne se cuvstvuvam sigurna. Od raznorazni iskustva na bliski,iskreno ponekogas gledam primeri na pozdravi luge od onie koi ne se pritresuvaat tolku za zdrava hrana,za niv i za nivnite deca,ponekogas se si zavisi i od organiznot ama neli nie site sakame od nas najdobbroto dago napravime,a toa sto ne e vo nasa mok da se nadevsame deka ke bide dobro. Mora li za kasicki ovosjeto i zelencukotda bide na parea obareno?Nemoze li vo voda vareno? Na primer domasnite slivi sto gi imam se mnogu kiseli.Niv jas nemozam da gi jadam,kakoda varam kompotce na sinko od takvi slivi?Da ja davam samo vodickata ili da pasiram i del od plodot?
Јас сум од тие строгите знам Таков ми е тонот на пишување кога нечие мислење ке ме изиритира.И птиците на гранките знаат колку често запагав овде во конфликт на тема здрава храна. Немора да е на пареа,обари го обично но не на прејака Т.Со тек на време овошјето ке престанеш да го вариш. Само лупи го бидејки често е прскано овошјето. Немој да имаш предрасуда дека кисело овошје нема да сака.Мојата обожава кисели овошја а мене устата ми се собира. Понуди му прво чиста сварена слива еднаш два пати.Потоа мешај со банана ако сакаш поблаг вкус.
Аучччч, @joy1 прочитав пиша бебешки ориз, обичен не го бива?? Јас дадов обичен, појма немав дека има посебно за бебиња Шо беља може да биде? Да мењам под итно или ок е и со ваков?
Среќа моето дете досега никакви посериозни проблеми немало, јас како што сум своеглава мајка, си терам по свое иако сите можни информации за бебиња и мали деца ги собрав. На интернет денови и ноќи сум седела, и на крај како сакав така го хранев. Гледав нормално да е здраво и лесно и се држев до некои основни правила, ама она од овој месец се почнува со крушка, па неколку дена подоцна можеш да дадеш лажичка или две каша од јаболка, аха секако, ти ќе ми кажеш. Си го пратам детето, гледам што сака, што му годи а што не, и толку цепидлачење според мене не е потребно. Ги разбирам тие што не размислуваат исто, ама да се креваат паники зошто некоја водичка дала, еден месец порано со овошје или зеленчук почнала, и зошто од ручекот дава, нема потреба.
Ние сме веќе 5 полни месеци и почнавме со воведување на храна,иако сме само на цицање. Не претеруваме тука само да пробаме различни вкусови. Почнавме со јаболко блендирано,па сокче од морковче.Сокови не сака,а и не му навалувам многу. Продолживме со круша,банана и денес слива. Сите кашички му ги приготвувам и му се допаѓаат,дури испушта и звуци додека си јаде и убаво голта. Имаме друг проблем,мака мачиме со преспивањето преку ден. Денес спиеше три пати по половина час,ама јас да сум до него,да биде на града.Демек цица.Штом се тргнам се буди. Вечерва го заспав на раце со нишкање,по три неуспешни обиди да го спуштам во креветче заспа.Се плашам ова нишањево да не му прејде во навика па да си имам мака. Вие како ги заспивате вашите малечки?
Галапче душо, јас на пример не варев речиси ништо од овошје. Еднаш сварив слива, и еднаш јаболко, тоа на почетокот. Сѐ што имам воведено досега од овошје го давам како што кажа џој, малце поубаво излупено заради прскањето и директно во блендер. Читав дека некои мајки не варат, па си реков ај да пробам така. Нормално, тоа беше кога почнувавме со дохрана, и кога ѝ давав по неколку лажички за проба. Сокови не давав, си почнав одма со кашички. Поважно ми е да стекне навика за јадење со лажичка отколку да проба вкус преку сок. Еднаш исцедив јаболко го помешав со вода, и кога го пробав беше безвезе. Поарно неколку лажички кашиче од јаболко отколку тоа разводенетата течност. Ќе видиш према детето... И ќе се опуштиш.
Значи јас до пред едно две недели се фалев на сите како имаме најумно бебе цела вечер си спииеше мирно и ние наспани и бебето. Си заспиваше сама,со некое мече да си гушка и понекогаш кога тешко се успиваше пуштавме приспивни мелодии на you tube и од кога ке се успие си спиеше цела вечер,ке стане кај 5 ч и пак си продолжуваше. Е сега ајде ке се успие како така,ама гледам некако сака да сум цело време до нејзе да ме држи за прст за рака да се вртка околу мене а сите чекаме на тоа спиење да завршиме некоја обврска дома ,е сега и јас сакам понекогаш да се гушкаме со срцката ама несакам пак такава навика да и створам да не може да се успие сама,и се трудиме- кога бива кога не! Друго навечер неспиеме мирно,не е ни приближно таа што беше ,цела вечер се првртува сака да спие на меше и си спие арно ама кога сака да смене положба или страна се буди ,кенка ,плаче...ајде ставај мести ја .....после некое време дека многу се врте на сите старни се преметнува и оп право во решетките на креветчето и раче и ноже...и опет плачки кенкање......Ох леле Значи стварно да се чудиш со овие малите како менуваат со времето и мислам дека на многу работи не влијаеме ние него такви си се децата си менуваат и си имаат различни потреби и така и ние нема да си спиеме мирно само се да му натамамие Друго сакав да прашам...сабајлево кога се разбудивме ја гледам малата две црвени тоцки на левото обравче и горе исто две три црвени точки на челото исто и само на левата страна.... незнам што може да биде...да не е од некој инсект нешто,не се чешка ,а не се ни брунчиња него само црвени точки ?!
Deneska go nosev maloto na pedijatar vo pennnzija.Bi sakala da spodelam so vas za nekolku soveti sto mi gi dade. Najprvo me rasprasa se ubavo za deteto(nikoj dosega ne prasal taka),posle kratok razgovor ne prasa dali sme primetile deka deteto si ja drzi glavickata poveke na ednata strana.Imavme primeteno ni site doktori duri i ortopedot rekoa deka ne e nisto.Ne bilo nisto.Mi objasni kako i napraviv nesto kako pernicka od vata i gaza koja ke moram damu ja stavam dur spie,za da ne mu se iskrivi vratceto. Prv doktor sto mu go naslusa stomaceto.Prasa dali ima gasovi.Rece deka ne bilo ubavo da ima gasovi.Da sum svarila kako caj od kulinarski kim i da mu ja davam taa vodicka da ja pie za da nema gasovi. Zdriganjeto posle jadenje da bilo na nacin na koj deteto ke e so stomace svrteno kon mene a ne so grb. Rece deka nema grlo i nema potreba radi slajmovite da davam sirup.Da ne pravam nitu inhalacii.Da ne vlecam slajmovi preku nos tolku cesto oti se nadraznuvala sluzokozata,za ova se soglasuvam,no ne mi se dopaga nacinot koj mi preporaca kako da gi vadam.Pamukce namoteno kako svrdel da go pikam vo nosot. Preporaca od sest meseci supicki.Toj veli supicki no po opisot tie se corbi.Pasirano mlado polesko ili teleskoi so mnogu zelencuk da e zelen i ne lut. Slobodno da davam pet raboti za dijarea.Orizova voda,limon(portokal),vareno jabolko,kiselo mleko(moze i limonot mi e cudno za ova vozrast ama kiselovo mleko ic ne mi faka oko) i morkov. Posto ima slajmovi da gpo stavam da spie na pernicka so debelina na dlankata. Od edna strana mi se dopadna deka za prv pat nekoj taka ubavo da se posveti so soveti ama nekoi raboti mi se mnogu nelogicni. Kako vas vi se cinat ovie raboti?
Jas da ti kazamza cistenje nose od pocetok so sterilizirana gaza vadam kako fishek svitkana i se cistu ubavo noseto.em meko ,ne se plasam da butkam vo nose....za kasite ,corbi cudno mi e za sovetot.... Jas da prasam vie sto davate sokcinja ,eve moeto bebe saka sok od kruvce,i davam vo11kako uzinka40ml.i sakauste,dali da davam ili ne?jas koga saka ustei davam vodicka,nezz kolku moze sokce
Mila jas davam sokce kolku sto saka,duri i kako zamena za obrok,mada posle dva casa pak bara mlekce.Samo koga pocnuvam so nesto novo prvite dva pati davam po pomalku za davidam da ne ima reakcija.
Galapce, starite generacii pedijatri najcesto potesko prifakaat novi stavovi, se rakovodat od ona sto go ucele na vremeto i toa go sovetuvaat. Ima i isklucoci, ama poveketo se vakvi. Jas pogolemoto go imam noseno isto taka kaj star pedijatar vo penzija, odlicen dijagnosticar i tuka stavam tocka. Za terapija sto da ti,kazam, seuste preporacuva preventivno davanje antibiotici, ishrana od 3-4 mes, sok od portokal na 4 mes, seuste im dava soveti na majkite koi ne dojat posle tretiot mes da davaat kravjo mleko razredeno so voda itn da ne nabrojuvam. A kapak na se, na deteto na drugarka mi mu preporaca da pie Befenicol sirup (hloramfenicol antibiotik ) koj poveke od 15 god e isfrlen od upotreba poradi nus pojavite koi gi dava i denes se koristi samo nadvoresno. Devojkava se skapa od baranje kakov e toj sirup.... Ama pred 30,god so nego lecele. Medjutoa, dijagnosticar odlicen pak ke povtoram. Zatoa si dobila takvi soveti za ishrana, ic ne mi e cudno.
И јас ти реков за шлајм антибиотик НЕ Ама не ме слушаш За исхраната и да не ти кажам го знаеш моето мисленје дека не се согласувам со него Зошто да се брза со цитронски овошја на пример? И прв пат слушам портокал да лечи дијареа Кисело млеко,пилешко само домашно и телешко јас би од 7 ми месец,порано не. И аман галапче не давај сок како оброк.Му го дуеш стомакот на празно.
Sovetite se standardni za starata skola na pedijatri Posebno za hranata, navistina mislam deka e prerano, ne za dzabe mnogu od preporakite se smeneti. Za meso pocekaj do 7, kiseloto mleko od 8 najarno. Citrusi porano davale mnogu rano, ama mozat problemi da napravat (moze I da se pomine dobro, ama zosto da reskiras?), podobro e da se poceka.
За гасовите, не се согласувам. Ако си ги испушта нормално, не гледам проблем. Цревцата си работат во ред, а воздухот што го голтнале бебињата од лакомост мора некако да се извади. За ждригањето исто не се согласувам. Бебето е веќе 5 месеци. Мојата на 5 месеци а и денес ждрига со самото тоа што ќе се исправи во вертикала. И кога беше бебе ждригнуваше со грбот према мене а јас со раката ја држев за стомачето. Навечер кога цицаше не ја будев, не ја ни ждригнував. За шлајмовите мислам дека додека не се види дали се алергиски или можеби бактериски не се дава антибиотик. Ама сепак треба да се испита. За аспирацијата се согласувам, затоа никогаш не користам домашен аспиратор. Чистам носе со бибо стапчиња. А за зголемен секрет и шлајмови на доктор. Со аспирацијата тргаат сѐ, и нема потреба да се прави често. Методот со памук ич нема да ти помогне, затоа што шлајмовите се формираат во синусните шуплини, а до таму не можеш а и не смееш да стигнеш. За јадењето го знаеш мојот став. Како што пиша Џој. Внимавање на соодветната возраст за намирниците. Може малце строго делувам, ама тоа што го пишав погоре не е рекла казала. Од искуство пишувам. Башка, и чистењето со памук и газа не чини ако одиме by the book затоа што можеш да навлечеш бактерија во носот. Ама ај сега, стаклено ѕвоно...
Син ми да пρостите пρдеше κоρнеше,но гρчеви немаше,пρоблем со мешето воопшто,значи цρевцата ρаботеле. И јас го дρжев со гρбчето свρтен за да ждρигне,ниκаκо поинаκу не ждρигаше. За диаρеја,во однос на месеците што ги има бебето,тоа ќе пρобате од намиρници што имате воведено,аκо не на доκтоρ. Се може да слушнеме κаκо совет,но не значи и деκа тρеба да пρимениме. Во однос на хρаната,моето дете на пρ.ништо суво не јаде(освен лепче)ни мачκано,ни маκано,јаде се со лажица,и κоментаρите од стρана κаκо е веќе големжѓа κаши,тρеба да јаде од нашето јадење бла бла,аκо ги пρифатам тρеба детето да ми гладува и повρаќа. Следете си ги децата,вρеме има за се,но сега κога ние можеме да му биρаме намиρници зошто да не бидат здρави,ќе јадат се κога ќе поρаснат.
Здраво мамички, денес се вративме од одмор, си поминавме супер. Во врска со исхраната. Имаме пет месеци и една недела и најпрво почнав со купени кашички и сокчиња. Кашичките ги јаде, а сокови не обожава. Кога видов колку кашички и сокови фрлам, а не се воопшто евтини, почнав да му варам овошје. Го варам со повеќе водичка на тивко, подолго време и овошјето се раскашавува и многу лесно се блендира потоа, а водичката ја прецедувам и му ја давам како сокче. Така на пример, од едно јаболко, ем правам каша, ем сокче. И ги обожава. Зеленчук сеуште не сме пробале. Тоа е следно.