Знам дека ќе бидам распната ама не стерилизирав на секое пиење јас ни кога беше 1 недела ќерка ми. Обично ги стерилизирав насабајле, а преку ден само ги миев со жешка вода. Сега е скоро 4 месеци, стерилизирам како ќе ми текне, почесто само мијам со жешка вода.
Да и јас жешка вода и фрош за бебиња сјајот. Мојава од ден 1 е со шише, на почеток малку молзено и ад, после само ад. За старт имавме 2 шишенца и тие ги менувавме цел ден, после докупив уште 1. Сакам да кажам никогаш религиозно не сум стерилизирала пред секое пиење. Може и грешка е еве не знам. На почеток не знаев кај се наоѓам, немав претстава ни дека така требало. Исто сум со цуцли лажливки. Паднала на земја? Мијам под чешма. Еднаш на ден ги вријам манџа во ѓезвето таму пред да и дојде време за ноќно спиење и толку.
Да ти кажам искрено , тој период и се до некаде почетокот на 2 месеци ни беше хаос. Немавме буквално никаков ред. Син ми денски никако не спиеше, освен ако лежи на мене па може така да врзи 40 мин, инаку јок. Секако пробав. Со масажи, со песнички, бањање накај 20ч, пресоблекување во нови алишта и демек спиење. Аха тикви. Не бре, ти нишај оно ококорило очите филџани. Дури наму кај 11:30ч се успиваше едваааај со триста маки и плачки. Секое бебенце различно, ама на толку мало бебе не ми се верува да воведеш некој ред. Има исклучоци секако. Ама зборот ми е дека како што сфатив според моето бебе , тој е период што мора да помине, како и со грчевите. Едноставно се многу мали за да пратат било што. Ама еве откако наполнивме 2 месеци да не подречам си фативме рутина и си ја прати. Не се откажувај, ќе биде. Иако на моменти може изгледа невозможно, дека верувај и јас мислев така.
Lele ne sum sama znachi! Bebe e 3 polni nedeli i ne me docicuva, posle podoj vadam ushte 20-30 ml i povekje i non stop e gladen. Bidejki vtorata nedela ne nakachi, a jas ne se domolzuvav mislejki deka se e ok poso super kaka, i plus mochka ama na kontrola ne nakachil nishto i sega imam 50tina ml mleko ako ne go dojam, a nego vekje toa ne mu e dovolno. Ne znam shto da pravam pochnav doenje pa molzenje i na kraj pola doza formula bidejki ne e najaden. Ova me istoshtuva bidejki na 3 saati se budime Ne znam zashto ne me docicuva, se zakachame, shtipkame izglea kako da cica, a sepak ne docicuva Nekoj sovet?
Епа уште тоа ми фалеше тогаш, да стерилизирам на секое пиење.. Жешка вода, сјај Фрош и готово. Кога ми текне и мене стерилизирам.
Шанса нема да ги стерилизирам на секое пиење. Ги мијам исто и јас со жешка вода и сјај Фрош, а на крајот од денот кога ќе заспие стерилизирам. Ама некогаш ако сум многу уморна прескокнувам.
Не. Воопшто не се замарај. Топла вода и сјај е доволно. Правилно стерилизирање значи и чување потоа во стерилизирана просторија или во фрижидер. Ниту живееме во такви услови ниту додека пренесеш во фрижидер нема да се “контаминира” од воздухот во кој сите дишеме ниту сме облечени во астронаутски комбилизони. За првото дете купив стерилизатор, а ни цуцла ни шише давав, ме уби маркетингот. Уште го имам, не го користам само место ми фаќа. Не сум фан на цуцли, ниту има некој бенефит од нив ниту па ми изгледа убаво, а долгорочно можат да остават последици по вилицата. Имам 5 моментално сите се различни и сите се подароци, немам купено. Еднаш на ден ги мијам и попарувам со зовриена вода од бокал. Толку. Не ги ни користи, одма ги плука. Ама ептен е со грчеви па ај ги чувам и мијам колку за мој раат овие денови. Едвај чекам да ги шитнам вканта.
Јас стерилизирам еднаш во денот, 4 шишиња имаме и од нив си пие преку ден. Тоа прашував, значи да си ги мијам само со жешка вода и доста е
Со самата жешка вода што ги миеме е доволно. Еве да бидам искрена и често заборавам на крајот од денот, дека само туш и кревет гледам.
Мајки 5 ипол месеци сме до кога дававте пробиотик на бебиња.Почнавме со вкусови матичната ми кажа прво со овошје па може и зеленчук да пробаме па пак може да се вратиме на овошје.Неми даде никаква листа како да им давам ни колку дена да пробувам нити кога формално да вклучиме оброк.Јас си почнав со јаболко пробуваме едњн вкус 3 дена па крушка и така натаму,ваљда не грешам нешто,за зеленчук незнам прво што да им пробам од вкус.Како правите вие?
Еве да ги кажам пак Оче наш 1. Количината што ја измолзуваш не е репер за тоа колку млеко имаш во градите. 2. Најадено бебе ќе јаде од шише се дури има во него, и ќе се прејаде Супер си правиш што се молзиш после цицање, ама ако си извадила 50, а бебе треба да јаде 60, не значи дека исцицало 10 Мене ако ме прашуваш, јас би заменила 2-3 цели подои со молзено за да си сигурна колку бебе има изедено, нормално ова значи конзистентен баланс меѓу цицање и доење
Da toa go napraviv vcera vecher na podoite vo 1 am i vo 4am bidejki sum premorena da dojam 30 min pa ushte 20 da molzam on saka da go zaspivam .. togash izvadiv po 40-50 ml. Vcera cel den beshe nervozen i ne mozese da zaspie se macheshe, kenkav beshe, race vo usta pa zatoa mu dodov ushte 30 ml formula i super si zaspa celev na 70 ml. Problemot e deka nemam vaga da znam kolku ispil samo na kontrola se merevme i za pola saat doenje na dvete gradi on ispil 30 ml. Maka mi e shto ne me docicuva epten. Vikam da nema vrzano jaziche ..