Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.541
    Допаѓања:
    1.226
    Баш и јас вечер ќе тркнам да ги побарам. Е сега претпоставувам секое парченце во посебно ќесе треба така? Ова на видеово погоре гледам заедно ги става во едно ќесе, ама проблем ќе биде после за одмрзнување

2. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    9.766
    На видеото посебно ги става, едно парченце месо во едно ќесенце. Не праќам линк од видеото оти го покажува мојот профил, ама username на девојката е prakticnamama.
    Ама сега баш бев во дм, не ги најдов ќесичкиве со оваа големина, може ги нема кај нас. Ќе ги барам на тему.

На Laura7 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    192
    Допаѓања:
    279
    ако си во можност и сакаш екстра совет, викни ја Јасна :) можеби ќе ти каже се исто да правиш како ние тука, ама бар ќе види бебка како фаќа, ќе му го види јазичето... :)

На mari30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.445
    Допаѓања:
    9.252
    Од прв ден дома бањање, лосионче, нови шпикозни, во спална на музика или бел шум, цицање ако не заспие јадејки нишкање и заспива во раце па ја спуштам на кревет за 15/20мин. Со исклучок на периодот кога имаше најсилни грчеви и не заспиваше без една серија од 2 саати плачење, вака заспива. Гледај вечерната рутина да е кратка и да не менувате многу простории. Не е мало за рутина, колку порано толку подобро ќе си фатите ред.

На baguf4e и Izzy_0504 им се допаѓа ова.
  5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.541
    Допаѓања:
    1.226
    Аа епа не се гледа убаво од скриншотот, фала ти

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  6. mari30

mari30 Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2025
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    37
    Ja viknav prviot den:D ama izglea saka pak

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.
  7. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    9.766
    Се согласувам, јас првиот месец бев општ хаос, а за тоа многу допринесуваа хормоните, непазењето на будни прозорци, грчевите, незаспивањето навечер во време предвидено за нејзината возраст.
    Од 5 недели кога наполни и малку се стабилизиравме, воведовме ноќна рутина што до ден денес ја практикуваме без исклучок секоја вечер. Од 5 недели до кај 6ипол беше пак мачење додека се научи на ред, ама после навистина стана песна. Еве скоро 17 недели е сега, ние имаме ред и рутина, особено ноќната дури и она си ја знае што како иде на ред и заспива за 3 минути после млекото.
    @Batterfly93

На mari30, Noemi, MariaBouli и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    1.784
    Za molzenje neznam. A za mleko vo 24h po 8 pati 90ml
    Na teska maka si :D
    Istoto i mene mi se deshavashe, gledam kaka, moca, vikam super cica. Toj Gospod znae sto pravel. Jas pocnav da se molzam, mu davam od shishe i posle go stavam na cicka ili megju obrok kolku da ne go izgubi osetot za cicka. Jas seuste nemam doverba vo nego da go ostavam samo na cicka, zatoa mu davam molzeno jas da sum sigurna deka jaden e I posle kako saka:D
    Dosadno e non stop so pumpata I navecer I preku cel den qma toa e
    Ti sega vise treba da mu davas po 60ml na 2h majcino, ne na 3
    Jas sve obratno:wasntme:
    So ladna mu gi mijam i so sjaj sto si koristam za doma(facepalm)
    I jas sum protiv cucla ama mm i svekrva mi mi go naucija, samo mu ja butkaja cuclata i sega ela ako mozes spravise bez cucla .
    Ama mislam epten so grcevite ni se naogja cuclata. Nego koga mu e se ramno, komiran e, nej mu teknuva na cucla
    Ma tri nedeli mislam deka ne mu e dovolno 40ml, kako sto ti rekov pogore vise treba da e na 60ml i majcino se dava na 2h ne na 3,4. Ne e lesno ama toa e. Formula koga davash togas se dava na 3,4h.
    Izdrzi uste malce, pa posle mesec ce pocnes so 90ml, ne se forsiraj, kolku imas mleko tolku. Dodavaj formula. Ako ti e maka da se odmolzuvas na 2h, odmolzuvajse na 4,5h. Ce napravis nekoja kombinacija na primer ce mu dades 30 tvoe 30 dohrana ili eden obrok majcino eden dohrana. Kolku imas tolku, ne se napinjaj. Jas gledam pojce da mi e na majcino, ama nekogas ako nemozam da postignam ili nemam dovolno davam i formula. Deneska i 5ml da se napie majcino od korist e. Ima zeni sto nemaat kapka mleko pa toa e. Ako si stvaras i pritisok i ako si pod stres moze da si go zapiras mlekoto. Opustise, ne se forsiraj, ce ti nadojde mleko. Posle mesec dena vishe bebe samo ce bara. Koga ce zaplace ce mu davas. Nie noceska 5 saati ne bevme jadeni ama zal mi bese da go budam edvaj zaspa, se namaci so grcevite, do skoro go budev na 2,3h. Preku den gledaj na 2h da mu davas majcino, noce mozes I na 3h

9. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    1.784
    Kakvo e toa vrzano jazice?

10. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.317
    Допаѓања:
    182.081
    Тоа е онаа тенка мембрана што го поврзува јазикот за долната вилица. Сите ја имаме. Ама некои имаат поголем врзан дел. Обично се прегледува при само раѓање и се сецнува. Некогаш не прави проблем ама некогаш прави проблем при доење, голтање, а понатака и при зборење. Ако не го прегледале, побарај на следна контрола да го ѕирне педијатар.

И јас цуцлите само ради грчевиве ги чувам.

11. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    94
    На колку време ги менувате цуцлите ? Имам ваква веќе 5 месеци ја користиме, дали треба да ги сменам.

Прикачени фајлови:

12. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    9.766
    Па треба да смениш, да. Јас на 2ипол месеци и ги менувам, приметувам кога се подуени и купувам нови. Ама ќерка ми не е некој зависник од цуцла, и ја ставам за заспивање 5-10 минути и после сама ја плука.

На Viktorijaaa5 и Зеленоокатаа им се допаѓа ова.
  13. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    1.784
    Vazi, ce im napomenam
    Koga sme kj grcevive, daj kazete lek. Ok si beshe, sho vikame nie si ima zhuta minuta vo denot. Ama nekako sega zacesti so placenje i maka macenje so zaspivanjeto. Imase period koga go facase nekade od 17h do kaj 22, 23. Sega skoro na sekoe jadenje i skoro na sekoe zaspivanje se macime.
    Mislenje kazete mi za Nurse Harvey's colex?
    Jas planiram na mesec, dva da menjam. Sega mi e vo plan da smenam i cucli za shishe i lazlivki

14. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Се зачлени на:
    19 март 2019
    Пораки:
    157
    Допаѓања:
    94
    А пишува на овие 0-6 месеци, не знам дали може после 6 да се користи, друга не ми прифаќа.

15. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.030
    Допаѓања:
    8.865
    Може. Јас користам 0-6, а е 10 месеци. Купив според возраст, ама големи се, дебели и не ги сакаше.

На Зеленоокатаа му/ѝ се допаѓа ова.
  16. ginger

ginger Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2010
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    631
    Здраво девојки.
    Нова сум на темава и тотално сум неупатена што се однесува на колички, седишта итн... Мислам дека колку повеќе читам, толку повеќе се бунам.

Од се она што видов, знам дека би сакала количка чија корпа ќе може да се пренамени и како седиште во кола (за првата година). Ставам слики во прилог од Joie модел, кој има таква намена, но немам видено кај нас ваков модел ни од друг бренд.
    Дали случајно знаете да ми посочите кај да барам, дали сте виделе, дали некоја порачала директно од Joie (според web страницата немаат достава сега кај нас)?

Од три месечна возраст натака ќе имаме подолги патувања (сигурно 15 часа во правец) , и некако ми се чини дека попријатно ќе му биде на бебето да си е легнато во корпа, отколку во седиште налик транспортер (слика 3 во прилог). Можеби грешам, но си мислам дека не е пријатно да е свиткано толку време.

Ве молам за мислења и предлози.

Прикачени фајлови:

17. mari30

mari30 Активен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2025
    Пораки:
    50
    Допаѓања:
    37
    Mu davam 70 ml odprilika prvo go stavam na grada, pa se molzam pa dodavam formula. Ili se odmolzuvam pa dohrana formula. ( so toa shto ako e na gradite 30 min veruvam deka 20-30 ml pie bidejki 2 pati go imam mereno i tolku pokazhalo deka pie) Ako povekje pati se izmolzam mu davam samo majchino 60 ml i plus toa shto cica. Pravam kombinacii se snaogam Pedijatarot mi kazha na 3 chasa ama jas davam koga kje pobara ako saka porano odma vadam cice.

18. ShtruMfeticka

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.679
    Допаѓања:
    1.784
    Jas po 4h go drzev, po 2h i na kraj ispadna deka nisto ne jadel

19. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.271
    Допаѓања:
    2.078
    Барај колички назначени со travel system 3 in 1. Тие имаат корпи што се врзуваат во кола. Јас ја имам chicco trio sprint. Малце е олдскул моделот ама корпата може да се врзе со каиши има специјални фабрички прегради.
    А имаш и посебни корпи што се користат како на првата слика што си ја прикачила. Некоја членка знам дека бараше таква корпа. Види во другите теми, за седиште и транспортер.

Последна измена: 2 мај 2025 во 19:36
    На ginger му/ѝ се допаѓа ова.
  20. confidential

confidential Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    34
    Здраво, предлог за седиште 0-36кг со изофикс а најбитно да му удобно на бебе да може да е и во лежечка положба и да е со океј цена, не прескапо