1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.365
    Допаѓања:
    10.466
    Од носко.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    3.251
    Квин, иди врати ги ако ги немаш отворено. Не давај дупло доза д3.

3. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    3.251
    Многу сум под стрес со хранењево... незнам внуката искуство што сум ја ранела јас вака не правела како мојава. Еднаш шмукни заспи.. задависе, па пак све на сила. А нервозна е пред да почнеме се врти како за на града мрда со рачиња све како едвај да чека да јаде и чим почне толку.. значи 45 мл... што ќе правиме повеќе кога ќе треба да ги пие. Незнам искрено каква цуцла треба да користам. Имаме S ама обликот влијае на нешто? ајде мајки со искуство дајте ми совет. Имам бибс таа е горе кружна, имам бејби лов таа е закосена, калмата не ја сака во никој случај, и на крај ми е медела да земам цуцли незнам какви се. :(:^):?: Скоро месец сме стари ама прематурче е во 32ра родено.

4. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    841
    Допаѓања:
    827
    Истото е и кај мене ...37ма е родено сега сме 2 месеци ...Ама и доење и 45мл или??

5. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.427
    Допаѓања:
    5.109
    Дали ставате пелени за широк повој? Кога почнувавте да им ставате, временски колки само ноќе или нон стоп?
    И кај се купуваат ако знае некој?

6. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    3.251
    Само АД млеко 45 мл 8 пати во денот толку според килажа. Јас млеко ич немам, се молзам на 3 часа и собирам 60 мл.. колку да не ми стои во гради а све повеќе се намалува.

7. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.716
    Допаѓања:
    2.588
    24 недела според раѓање,дали периодов има некој скок во развојот.Вчера а посебно денес се нервозни плачливи,вознемирени.Едвај да заспијат дневна дремка,еве пред малку прв пат да ми плачат ноќе.

8. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.691
    Допаѓања:
    1.791
    Jas se odmolzuvam uste i taka mu davam. Eve vcera pocnav samo na cicka da mu davam i vecerta zbesna, neznam kolku imase vo tekot na denot iscicano i deneska planiram pak so molzeno da prodolzam. Mi se smaci od pumpata iskreno mesec dena ama toa e, drugo care nema...
    Ne se otkazuvaj, mozno e da ti nadojde. Pi mnogu tecnosti. Leden caj, bistri sokovi. Isto jas piev sabajle I vecer po edna casa caj od hipp za mleko. 60 ml sobiras za cel den ili 60 ti e od edno molzenje?

9. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.452
    Баш во средина на големиот 4ти скок сте. Според календар уште две ипол недели да ви трае.

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.510
    Допаѓања:
    3.251
    цел ден, на доење по 20 мл вкупно од двете гради, па еднаш и помалку.. најмногу имам сабајле и вечер, попладне катастрофа.. имав замрзнато додека беше во болницата малата и тоа вадам одмрзнувам све е жолто колострум

На ShtruMfeticka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. senza.parole

senza.parole Форумски идол

Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    3.877
    Допаѓања:
    24.152
    5-ти скок е таа недела.
    Ужасен според мене, 4-ти споредено со овој беше бонбона, ама 6-ти беше најужасен досега.

12. Dreamer.

Dreamer. Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    62
    Мене Јасна ми препорача Hipp mama, Lactil и Lacta mix уште на почеток за да ми се зголеми млекото и уште ги пијам сите, можеш да пробаш со нив и што повеќе течности, три литри дневно..

13. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    223
    Мене ми рече педијатарот до прва контрола на ортопед било препорачливо да се става но сосема доволно е само навечер па така и правам. Потоа ортопедот ќе каже за понатаму дали треба и колку. Ги купив од аптека (од Виола но треба да ги има и во другите) - тие што се со лепенки и за повеќе употреби односно можат да се перат)

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Snegulka099

Snegulka099 Активен член

Се зачлени на:
    15 ноември 2024
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    33
    Лејди пробај со шишињата на мам. Ги има и во дм. И со dr. Browns ги има онлајн се нарачуваат од mamas.

15. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    223
    Да не има жолтица? Обично од таа се поспани многу, но и општо во тие недели тешко им оди влечењето. За на града ме советуваа да ја будам и да ја потсеќам ако заспие дур јаде па ваљда истото и со шишенце? Штипкање, голицкање и обавезно бебето да не е преоблечено дека дур им е топличко цело време сакаат да спијат. Мене педијатарот ми кажуваше дека дури некои бебиња кога се само по пелени успевале да јадат како што треба.

16. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    223
    Не мора до 8ма недела, тоа е препораката но мене ми рекоа дека во ред е и на 10та (јас тогаш најдов термин само па така закажав- требаше цел месец уназад да се јавам). Ако си во можност за приватно закажи кај Маја Каличанин во Систина, јас многу препораки добив за неа па таму и закажав но не сум била се уште за да ти споделам искуство.

На mari30 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.507
    Допаѓања:
    9.426
    Имам пишувано, се мачев не фаќаше града, од Авент натуралс 0 проток едвај јадеше заспиваше немаше сила. Авент soothie цуцли земав како најпрепорачани од ортодонти, не ја фаќаше претешка и беше стално и паѓаше. Го земав првото шише од аптека на Chicco почна да јаде побрзо и течеше, истовремено почна да цица,
    земав ultra air и ultra soft цуцли на Philips, немаме никаков проблем.
    Често заспива со цуцла, а шише измолзено давам од прилика еднаш неделно кога ја чува некој. Освен во скок, града не одбила и покрај овие цуцли.

18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.365
    Допаѓања:
    10.466
    А на града, не фаќа? Се уште е мала и нема сила, има да го пие за секунда, како растат добиваат повеќе сила и затоа не цицаат како на почеток, мојава сега за 5 минути градата мушмула ја прави, колку повеќе е на града и влече, толку повеќе ќе стимулира млеко. Пробај со лаевите за лактација, исто премногу спијат тој период, околку 17-18 саати дневно им доаѓа, така да нормално е да е поспана.

19. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.007
    Допаѓања:
    1.283
    Лејди моето беше 36+1 родено, 2620 грама, цели време заспиваше, што од жолтица што дека помала родена. Ние од почеток бевме со филипс шише. Од цуцли на почеток ја сакаше на медела, после нешто кратко на фригг, сега веќе не сака. Во однос на доењето ние не успеавме и премногу ми е криво. Беше и Јасна немаше што се не пиев, лактамикс, лактил, хип чај, грчко семе, овесно млеко, power pumping и како тебе едвај вадев 20-30 мл. Сите ми викаа прво на града после шише ама џабе она не можеше да повлече притоа беше лакома и одма сакаше да и тече за да си поцица и заспие. Многу плачки имав тој период, на крај снемав млеко само од себе зошто бебе не стимулираше, ми се згади и пумпа и се, се нервирав и почна да ме фаќа депресија како не уживам со неа туку се што правам е само пиј сега овој чај пиј сега тој чај, сега земи пумпај се, се ми се вртеше околу тоа.
    Се надевам вие ќе успеете, пробај со овие препарати, викни ја и Јасна ако сакаш. Ќе смени она, ќе почне да станува побудна само моево кога почна веќе беше касно немав млеко.

20. merriel0

merriel0 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 ноември 2023
    Пораки:
    1.426
    Допаѓања:
    2.452
    Да, 5ти. @nikja
    Грешка ^^

После 5ти научи беба малку сама да нана. 6ти пак у раце. Еве влегуваме у 7ми.

На nikja му/ѝ се допаѓа ова.