Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.269
    Допаѓања:
    1.560
    Да си се помириш со судбината хахаха. Мојава 5 ќе прави, од четврти скок сме исто така или во мене или во маж ми. Штом ја спуштам отвара очи. Надвор тераме една дремка секој ден, другите во раце ама тоа е. Нема вечно да сака да спие во мене, уживам во секој момент зашто кога ќе порасне ќе ми фали ова. Сите поткасти ги изгледав, сега ќе барам серија некоја хаха

На baguf4e му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    2.651
    Нас педијатар ни ја препорача Биодерма цикабио за црвенила. И официјално сме со атопична кожа (facepalm) сега користиме Биодерма. Ни ја препорача и кремата на Скендер, ама овде читав дека и таа содржи кортико. На два ума сум дали да ја земам или не. Кога се воспалува, користиме Декотал, кортико.

Последна измена: 13 мај 2025 во 18:45
  3. nikja

nikja Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2021
    Пораки:
    2.682
    Допаѓања:
    2.573
    Ова кортико е или

4. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    3.143
    Индивидуално е зависи од бебе искрено, моево е мало ми рече педијатар барем до два месеци да не го изнесувам, и не сме вакцинирани и тоа ќе чекам, 2кг дете е, здравје ќе биде све. Ти ако се осеќаш добро, може да прошетате.

5. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    3.143
    Атодерм Биодерма мислам е подобра опција @nikja , исто Орхидеја ама пробај со цикабио чим ти го препорачале, побарајте имаат примероци да пробате во аптекиве па ќе купите сепак се скапи а може нема да одговарат, од две до три користења треба да има подобрување. Внимавај кортико само колку што ти пишале пример 3 дена, и не користи често на своја рака. Може да направи стрии промени на бебешката кожа. Не го лечи го ублажува и ако прекинеш се враќа.

6. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    2.651
    Да атодерм користиме, емолиентен балсам и масло за туширање. Цикабио за црвенила ми рече да ставам за да не користиме кортико. Декотал ставам само кога е ептен воспалена, рани. И претходниот пат се јави после вакцината и сега пак. Додека ја средиме, третата вакцина ќе дојде (facepalm)

7. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.447
    Допаѓања:
    3.143
    Ако доите избегнувате цитрусни овошја, портокали, лимуни, грејпфрут итн. :!: и тие мн знаат да направат такви промени атопични дерматитиси на кожа кај бебиња. Колешка многу јадела и на крај бременост и после додека доела вика само тоа и сокови и овошје така жедна бев и вика со бебево мака кожата катастрофа атопичен дерматит и егзема додека една докторка не и кажала да исклучи тоа све од храната. Вика после 2 месеци се среди све.. чисто ако може да помогне и кај вас.

На Autumn Love му/ѝ се допаѓа ова.
  8. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.108
    Допаѓања:
    9.959
    Blacklist ја гледам, интересна е.:rofl:

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    95
    Допаѓања:
    204
    на нас ни помогнаа колиеф и еспумисан (3 пати дневно и давам пред доење во измолзено млекце) + вежби за ноџиња да и помогнам да се испрди и искака ( собирање накај стомак и пуштање ) . Исто така ако приметам дека повеќе плаче и помага топло на мешето - јас имам од тој појасот од локо кроко што е со семки од цреши кои се загреваат во микро https://lococroco.mk/produkt/po-as-antikolik-mint/

исто викаат ако доиш помага и чај од анасон да пиеш, јас иако го исфрлив сега почнав пак со лактамикс бар пола доза и гледам уште подобра е со грчевите

На Lady*Bug му/ѝ се допаѓа ова.
  10. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    1.112
    Bebe zadutre pravi 6 meseci I treba da pocneme so kasicki a jas nekako ne sum psihicki spremna, ne znam sto mi e

11. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    6.103
    Го доиш?

12. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    94
    Мене ова ми личи на егзема . Со големото поминав сега и бебушка има.

13. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    248
    Допаѓања:
    355
    Не не :) искрено сестра ми ми го кажа она го имала користено за децата и го пробав, сега после бањање со него и го мачкам лицето само :)

14. silvana4

silvana4 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2017
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    94
    Јас ја користев од скендер за големото. Дур ја најдов од скендер кремата користев секакви креми, спрејој чуда ништо не му помогна . Имаше премногу беше нервозен се чешаше плачеше кортико ми дадоја зошто рани беше цел. Ни кортико не му помогна колку што од скендер. Пробај види некакви креми ама за нас само скендер беше спас. И ден денес ја имам за секој случај :D. Гледам и бебушка сега и се прави ама уште е мала и не е толку кај нас алармантно во моментов.

На Orchidea му/ѝ се допаѓа ова.
  15. snowqueen

snowqueen Истакнат член

Се зачлени на:
    5 февруари 2022
    Пораки:
    803
    Допаѓања:
    1.112
    Da

16. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.389
    Допаѓања:
    2.651
    Да, само на доење сме. Од цитруси ништо не јадам баш поради тоа што бебе е само на доење. А и во фамилија немаме никој со атопична кожа, па да речам од тоа е.

Дали се појави пак? Кога е воспалено и моево се чеша, посебно навечер, и уште полошо станува. Декотал засега му помага, за 2-3 дена се чисти. Ама не сакам да ја користиме често.

17. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    1.275
    Доручек околу 10ипол, 11,зависи од дремката. Ручекот и на мојот му е тоа време отприлика, оти ми преспива до кај 3,3ипол. И јас мислам дека му е доцна. Чекам да смени на 2 дремки (facepalm) моето не цица, на ад сме. Наутро кога ќе стане пие млеко, па кашичка. Втората дремка заспива со млеко, па кога ќе стане ручекот. После тоа околу 6 пие пак млеко, и уште едно шише млеко за заспивање навечер.

18. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.375
    Допаѓања:
    6.103
    Може ради тоа. И јас имав такво безвезно чувство со првото кога требаше да почнеме со дохрана и мислам дека тоа беше причината.

На snowqueen му/ѝ се допаѓа ова.