Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Срцки да ве прашам, дали е вистина дека од портокалите и мандарините се добивала алергија кај бебињата ако јаде мајката, а дои? Мене сега ми кажаа во болница додека бев, сестрата ми кажа да не јадам од нив ако дојам оти можело кај детето да се појави алергија.... :?:

2. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    би можело, ама не е сигурно јас јадам портокали и мандарини и мајка ми јадела кога ме доела мене и сестра ми, па никој нема алергија, тоа се случува на ептен ретки случаеви, како што викаат за доматите дека ако јаде мајката и дои на детето ке му се направи осип под пелената.

Го миев и со света водичка деновиве тогаш за тогаш се смирува после пак не бива, значи цела ден е мирен се е во ред навечер во 2 часот се буди и како да не е моето дете, незнам до кога вака еве денес купивме и релаксатор па ке видам вечер како ке поминиме до сега убаво реагираше на него.

Инаку меу давам капки еспумисан, и чајче бекутан тоа го смирува, јас почнувам да сумјам дека детето плаче заради грчеви, може и нешто друго да е а јас неможам да сватам што е. :( како преку ден е ок ништо не ми е, леле почнав да се плашам кога почнува да се стемнува, ја замразив ноќта

3. pepus

pepus Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    696
    Допаѓања:
    156
    Мојава ако ја оставам денски може даспие и до 4 и пол саати ноќе легнува кај 8 денеска ја одржав до 10 и спие некој си 5-6 саати потоастанува до вчера стануваше тука некаде на 3 саати вчера беше нонстоп гладна и се насе испи 750 мл ако само пред двадена пиеше 820 мл ова е каде каде помалку денес со будење едвам 770 сега ги избројав ќе пукнам :@

4. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.720
    Допаѓања:
    107.016

мене во болница ми спомна сестрата да не јадам кикиритки , бадеми , лешнаци , зелка ,грав за да не се јавуваат грчеви на бебето. Еве и овде има нешто во врска со исхраната и доењето :)

http://tvoebebe.com/MAJKA/ishranata-i-doenjeto

5. Unique.chick

Unique.chick Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2011
    Пораки:
    1.258
    Допаѓања:
    2.391
    pepus зошто да пункеш .. ти секој ден исто јадеш количински ?? некогаш и се јаде повеќе некогаш помалку, мене една феминка од овде ме подучи да и давам само кога е гладна и кога навистина и се јаде да не и мерам колку и кога јаде .. најубаво така , ако не и се јаде немој со сила да ја тераш :) сум пробала да и дадам повеќе и ништо не добив со тоа само вриштење и плукање млеко :)

6. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    јас стално на син ми му даван на сат не цеам да побера. и кога беше бебе :D :D му давав во сонот ако дошол сатот а тој спиеше.
    и ден денеешен сабајле му давам во 06ч во сонот.
    точно дека на сите па и на бебињата не му се јади секој ден исто , ама има една определена количина на млеко која треба да ја испие за да правилно и добро да си напредува.таа количина не е за џабе кажана.ако треба да испие пр.800мл во текот на 24ч то и да испие 780 или790 е во ред ама неможи да испие 700 или помалки и да е во ред 100мл за бебе се многу еден цел оброк.

7. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    и мене истото ми го кажа педијатарот ,само керка ми имаше сува кожичка па затоа ми кажа да избегнувам портокал,какао и чоколада

8. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Јас многу јадам портокали и мандарини, се случува и по 800гр-1кг да изедам дневно, но досега не сме имале проблем. Исто и со чоколадото, што посебно ме радува зошто манијак сум за благо :$
    И пак ќе кажам, мислам дека претеруваме со тоа што се потресуваме толку во однос на храна и хранење. Порано кога немале интернет нашите мајки не пораснале, па еве не сите здрави, прави. Да ни помине ова кенкавоста од вакцината, па планирам да и дадам на цуцлата малку мед. Нема некој кој имал дете до пред 2години а да не ставал и тоа било најнормално. А сега ние ваму собрани на нет и само пазиме, читаме, се тресеме. Додуша и денес оние кои не седат и не се придржуваат до правилата на нетот си прават како порано, па супер поминуваат.
    Морам да пробам и да видам што и одговара што не.

А за јадење, мене лично ми смета гравот и зелката како манџа, па првите три месеца не јадев, за да не случајно има грчеви малата, сега веќе ги јадам па нема проблем.
    Гледајте што ви смета вас, па по тоа водете се.
    За цитрусните овошја читав дека , алергија не(затоа што не ги примаат директно), туку може да им се јави црвенило на газето(најчесто), исто и за какаото. Затоа се препорачува да не се јадат пред самиот подој. А далеку од тоа дека на детето му ствараат алергија за цел живот.

9. NoellePage

NoellePage Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    910
    Допаѓања:
    1.767
    Меу ако веќе решена си да ставаш нешто, раствори малкуцка шеќер во додича и потопи ја цуцлата, а мед некој никако оти е силен алерген. Знам дека порано ставале, ама не е играчка. Јас не би ризикувала, оти ако има некоја реакција заради моја некоја си замисла д аостварам нема да си опростам. Ако не сака цуцла не сака, тоа е. Живот иде даље. Јас на мали мој од прв ден му ставив цуце да се научи. Сега си го трга сам, оти поинтересно му е да го глода гризалчето, или па прстињата.

10. meU

meU Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    3.056
    Не растворен шеќер, пробавме со зрнца шеќер и ванила, но ни тоа не упали.
    Ах јас се откажав веќе од цуцлата, секако не ја сака.

11. kallias

kallias Популарен член

Се зачлени на:
    22 ноември 2010
    Пораки:
    3.782
    Допаѓања:
    6.985
    Абе глупости со тоа што треба да јадеш што не , ова треба она не, значи само не тормозат на кој како му дојде така кажува |(
    Како што вика и МеУ , порано нашите мајки ништо не знаеле и гледале па ете не живи и здрави и сега мајка ми тоа вика, таа ништо не знаела тогаш , како и идело така си правела и ете сме фала богу здрави,прави,а сега ептен ова медицината напреднала па гледам ептен сме напреднале и ние со сите глупости кои ги слушаме.....

Инаку да ве прашам друго, се мислам да земам пумпица за измолзување и така да му давам ммлеко на синчето оти гледам со доењето не стоиме баш најдобро, не знае да тегле добро или нема сила стварно не знам и така по саати се мачиме да цицаме и на крај пак плаче и е гладен, а јас се стискам цело време и излегува млеко значи млеко имам јас и плус градите ги осекам малку како тврди и на допир ме болат, а тој кога го ставам да цица ме гризе за пупката и шмука само, а дали голта нешто којзнае, за да е гладен стално значи не јаде или па не му е доволно :?:
    И сега со пумпицата би заврсила ли работа што ќе ми кажете вие? Сакам мајчино млеко да пие, не е работата да му давам ад, тоа најлесно е :worried:

12. expert

expert Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    267
  13. senjorita.lombardi

senjorita.lombardi Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    1.207
    Допаѓања:
    755
    и јас деновиве прочитав за медот не бил убав за бебињата, и навистина не ми е јасно како пред многу години цуцлата во мед ја ставале па кај бебето во устата, и сите здрави живи си живееме еве, сега наеднаш еден куп статии по интернетов за медот. немора во се да веруваме, јас да не го прочитав ова ке дадев мед за да ја засака цуцлата, и оанак чекав барем 6 недели да наполни и после да се бориме, а сега кога го прочитав знам дека многу мајки од моето пошироко семејство му даваа на бебињата мед со цуцлата, јас сега нема да можам оти веке ми е шубе дане му стане нешто.

14. expert

expert Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2010
    Пораки:
    402
    Допаѓања:
    267
    Не било за да биди, како што се вели. Сепак статијата е за да не ги хранат бебињата со мед. Цуцлата намакана во мед има мала количина и помала шанса за инфекција. Сепак не знаеме дека воопшто немало вакви случаи кај нас. Особено дека медот е природен има уште поголема шанса да има таква бактерија.
    И сега нема потреба дури воопшто да се дава ни на цуцлата знаејќи ја оваа информација.

Јас учев средно медицинско, иако сега сум на сосема друг факултет, памтам дека уште пред четири-пет години ова ни го кажуваа и го учевме во средно и баш сите се чудевме како не сме знаеле до тогаш и јас тогаш им кажав на моите дома и ги прашав дали ми давале мене мед, излезе дека не ми давале, ама познаваат луѓе кои им ги намакувале цуцлите вака.

15. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    искрено да ви кажам не знае човек денес кого да слуша ,а секоја млада мајка нормално е дека се плаши да не направи нешто погрешно,јас со керками кога се породив немав дома интернет ама затоа имав еден куп бебе магазини ,плус консултации со педијатар, бла бла искуства од свеки ,тетки стрини ,и сите различно ти кажуваат ,свеки на пр инсистираше да не се водам по рецепти и да не слушам доктори :( а и самиот педијатар и патронажната што ми доагаше дома имаа многу контрадикторности во советите ,и ме факаше паника за нервоза да не зборам ,сите инсистираа на доење па и јас самата а дете пишти корне гладно,и ајде сега ,едни не давај цуцла други ништо не му е оф леле кога ке се сетам и сега ме чека здравје боже истото ,само едно знам гледајте само во бебчето тоа нека ви биде водич за се кага е гладно ,давајте не чекајте саат,сака цуце се смирува така ,сака во раце сака да се гали зошто да не ,сега е тоа најбитно и се друго нека падне во втор план :)

На SimonaTino му/ѝ се допаѓа ова.
  16. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.720
    Допаѓања:
    107.016

се согласувам ,во градот кај што живеам едно бебенце почина баш од вакво нешто , сега може се ретки случаеви и нели зависи од медот а и педијатарот ми преопорача по 15-тиот месец да давам , но и јас не сакав да ризикувам и на ќерка ми и дадов прв пат мед на 17 месеци :)

17. ivanovicka

ivanovicka Истакнат член

Се зачлени на:
    24 март 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    227
    Мамички што правите ако бебушка не е какан два дена , синми до вчера супер какаше , а вчера и денес еве нема абер да пушти какушки......плс совет ... :(

18. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    јас имав со ваков механизам http://encimenci.com.mk/proizvod.asp?id=42341491&kat=1&sn2=16
    ама касно ми ја дојоија немав млеко иначе премногу се добри ваквите
    или ако имаш од поќе пари купи си електрична со нив нема промаш

19. cecilia

cecilia Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    1.329
    Допаѓања:
    1.195
    Мене исто ми рекоа од две повеќе да не јадам во денот (заедно со сок од портокал) ама затоа што киселоста поминувала во млекото и млекото било различно по вкус па детето може да не го пие ама за алергија нисто не ми рекоа.

На Micika80 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. pepita82

pepita82 Истакнат член

Се зачлени на:
    4 ноември 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    512
    а чајче му даваш да пие ? инаку друга опција чепче, во аптека да прашаш