Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    34.532
    4 имаме, една е 1ч, другите се по 30-40-45 минути.

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    1.707
    И како ти се буди после тоа кратките дремки, расположено или кенкаво? Мојава после 45 мин сака да спие уште ама не може да презаспие и после кенка

3. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2013
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    34.532
    Расположен е после секоја дремка. Кенкав знае да биде после дремка ако стане гладен само. Сите бебенца се различни мајка.
    Ние сме во 4ти скок. Преку ден е добар сега за сега, ама навечер немаме сон. Се буди цело време. Хаос е мал збор.

4. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.193
    Допаѓања:
    10.105
    Мојава скрати од 5 на 4 дремки, веќе 10тина дена сме само со 4 во слично време. Спие од 30-50 минути, најчесто 3 и се по 30-40 минути и една да има така подолга од 50 минути, ретко ретко 1 саат. Ама вкупно 3-3.5 часа и се дневните што е океј собрано. Сите до една во раце.:D

На Dodo1 и naturally им се допаѓа ова.
  5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2023
    Пораки:
    1.560
    Допаѓања:
    1.232
    Мајки вие што доите, периодот од доручек до ручек, што давате како замена за цицка кога тргнавте на работа?

6. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    61
    Ако уште некаде прочитам за прозори на будност ќе се мрднам начисто.Само кај мене ли нефункционира тоа бе...бебе јаде па спие па игра и се таја во круг
    Е сега не требало да се заспива со јадење туку да се поигра.Ајде пробавме ,заспа после 15 мин игра,ајде спиеше 15 мин па се пробуди,во раце пак заспа,спушти го се буди за кратко.Абе живци искинав ем ја капната ем него му се спие,џабе гледам саат пратам прозори чуда џабе.Уште па да треба да искочиме око не склопува освен кога се вози во кола.Па кај ќе искочам кутрото око нема да склопи заробена дома ќе останам.Тек сега навечер кога ќе е убаво он мора да спие во 20 часот ноќното.Што тогаш.А да не зборам дека кога спие преку ден мора тишина и затемнето завеси иначе љубопитниов нема шанси око да затвори.Не знам како не израснале нас ама јас не сврзувам крај еве...3 месеци за 1 недела ко 3 години ми се.

7. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.136
    Допаѓања:
    3.689
    Слично сме и ние, ќе влезиме во шема не се секирај. Зошто да не заспива со јадење? Моето најчесто со цицање заспива.

8. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.392
    Допаѓања:
    6.125
    Нѐ израснале така што не читале све и свашта (добро не ни имале многу од каде), туку нас нѐ следеле - му се спие - ќе спие, му се јаде - ќе јаде. Заспало на цицка - најголем дел од доени бебиња така заспиваат и заспивале, зошто тоа да е погрешно, а ова новоизмисленово eat, play, sleep да е правилното?
    Сами си го отежнуваме периодот, а толку прост е, следи го бебето, нема универзална шема за бебиња исто ко што нема ни за возрасни.

На Anchita, naturally и Cherry blossom89 им се допаѓа ова.
  9. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.111
    Допаѓања:
    91.350
    Да бе и нашите сигурно прателе прозори на будност и не знам што глупости... по 'книга' да се гледа дете е тешко посебно ако се замараш да фаќаш ред како што кажуваат или пишуваат.
    Секое дете е различно и секоја мајка си го познава своето дете.
    Немам искуство којзнае какво прво дете ми е ама правам како што сака тој и како што ни одговара фаќаме ред.
    Некои заспиваат во 20ч моето заспива во 00ч може не треба така и не е нормално ама така тераме и засега добро функционираме. Како што растат ќе се кратат дремки ќе има поголем прозор на будност ќе фатиме ред.
    Прави како што тоа сака и гледај да не ти ствара дополнителен притисок за да можеш да одмориш и ти, не се сите деца исти, споредби нема.

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  10. HappyAsItGets

HappyAsItGets Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    367
    Мајки, како почнавте со дохрана? Колку лажички јаде на ден и Дали правите паузи неколку дена?

11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    10.314
    На 5, ама не сакаше, па на 6 дадов пак и сакаше. По неколку лажички два дена по ред, сабајле и попладне, после тињ два дена нов вкус и така цело време дур не ги испроба вкусовите, па после почнав со житарки, и веќе полека воведувам доручек.

На HappyAsItGets му/ѝ се допаѓа ова.
  12. HappyAsItGets

HappyAsItGets Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2023
    Пораки:
    324
    Допаѓања:
    367
    Така правам и јас, ама другарка ми рече дека требало 3 дена пауза, па да си прашам да не мора така да се прави.

13. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    10.314
    Да бе, така до година нема доручек да има. Пауза се прави ако прима вакцини или некоја реакција има од храната, иначе нема зашто.

На HappyAsItGets му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    1.707
    Ја мојава во раце ако ја држам по 2 саати знае да спие. Сега спие сама во спална последно 45 минути макссс

15. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.111
    Допаѓања:
    91.350
    Од кој месец најчесто се почнува со вкусови
    Педијатарот ни кажа штом наполни 5 да почнеме.

16. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    10.314
    Па некои почнуваат од 4ри ама со причина, ние почнавме од 5, не сакаше ништо, доено бебе, строго цице. И паузирав до 6ти, па почнав и сега за сега се сака, се надевам и така ќе остане. Ама можеш од 5.

На Viktorijaaa5 и Dodo1 им се допаѓа ова.
  17. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    1.707
    Татјана ви рече од 5 ? Мене ми рече со полни 6 и 2 недели отприлика да почнеме. Зашто толку касно ми вика?

18. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.410
    Допаѓања:
    2.667
    Мене ми рекоа со полни 6 месеци да почнеме бидејќи е со атопичен дерматит.

19. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.264
    Допаѓања:
    10.314
    Не, на моја иницијатива на 5. Иначе со полни 6 ми рече, зашто дојам. Дека до 6 месеци е ексклузивно доење. Не знам зашто плус две недели ти рекла.

20. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.357
    Допаѓања:
    1.707
    Ахаа епа добро па така рече она полни 6, 6 и нешто отприлика.. а зашто на твоја иницијатива?