Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. QweenSM

QweenSM Форумски идол

4 имаме, една е 1ч, другите се по 30-40-45 минути.

Dodo1 likes this.
  2. Dodo1

Dodo1 Популарен член

И како ти се буди после тоа кратките дремки, расположено или кенкаво? Мојава после 45 мин сака да спие уште ама не може да презаспие и после кенка

3. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Расположен е после секоја дремка. Кенкав знае да биде после дремка ако стане гладен само. Сите бебенца се различни мајка.
    Ние сме во 4ти скок. Преку ден е добар сега за сега, ама навечер немаме сон. Се буди цело време. Хаос е мал збор.

Dodo1 likes this.
  4. baguf4e

baguf4e Популарен член

Мојава скрати од 5 на 4 дремки, веќе 10тина дена сме само со 4 во слично време. Спие од 30-50 минути, најчесто 3 и се по 30-40 минути и една да има така подолга од 50 минути, ретко ретко 1 саат. Ама вкупно 3-3.5 часа и се дневните што е океј собрано. Сите до една во раце.:D

Dodo1 and naturally like this.
  5. Laura7

Laura7 Истакнат член

Мајки вие што доите, периодот од доручек до ручек, што давате како замена за цицка кога тргнавте на работа?

6. Stone

Stone Истакнат член

Ако уште некаде прочитам за прозори на будност ќе се мрднам начисто.Само кај мене ли нефункционира тоа бе...бебе јаде па спие па игра и се таја во круг
    Е сега не требало да се заспива со јадење туку да се поигра.Ајде пробавме ,заспа после 15 мин игра,ајде спиеше 15 мин па се пробуди,во раце пак заспа,спушти го се буди за кратко.Абе живци искинав ем ја капната ем него му се спие,џабе гледам саат пратам прозори чуда џабе.Уште па да треба да искочиме око не склопува освен кога се вози во кола.Па кај ќе искочам кутрото око нема да склопи заробена дома ќе останам.Тек сега навечер кога ќе е убаво он мора да спие во 20 часот ноќното.Што тогаш.А да не зборам дека кога спие преку ден мора тишина и затемнето завеси иначе љубопитниов нема шанси око да затвори.Не знам како не израснале нас ама јас не сврзувам крај еве...3 месеци за 1 недела ко 3 години ми се.

7. naturally

naturally Популарен член

Слично сме и ние, ќе влезиме во шема не се секирај. Зошто да не заспива со јадење? Моето најчесто со цицање заспива.

8. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Нѐ израснале така што не читале све и свашта (добро не ни имале многу од каде), туку нас нѐ следеле - му се спие - ќе спие, му се јаде - ќе јаде. Заспало на цицка - најголем дел од доени бебиња така заспиваат и заспивале, зошто тоа да е погрешно, а ова новоизмисленово eat, play, sleep да е правилното?
    Сами си го отежнуваме периодот, а толку прост е, следи го бебето, нема универзална шема за бебиња исто ко што нема ни за возрасни.

Stone, Ladyme, BellaBibi and 3 others like this.
  9. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Да бе и нашите сигурно прателе прозори на будност и не знам што глупости... по 'книга' да се гледа дете е тешко посебно ако се замараш да фаќаш ред како што кажуваат или пишуваат.
    Секое дете е различно и секоја мајка си го познава своето дете.
    Немам искуство којзнае какво прво дете ми е ама правам како што сака тој и како што ни одговара фаќаме ред.
    Некои заспиваат во 20ч моето заспива во 00ч може не треба така и не е нормално ама така тераме и засега добро функционираме. Како што растат ќе се кратат дремки ќе има поголем прозор на будност ќе фатиме ред.
    Прави како што тоа сака и гледај да не ти ствара дополнителен притисок за да можеш да одмориш и ти, не се сите деца исти, споредби нема.

Stone and naturally like this.
  10. HappyAsItGets

HappyAsItGets Истакнат член

Мајки, како почнавте со дохрана? Колку лажички јаде на ден и Дали правите паузи неколку дена?

11. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

На 5, ама не сакаше, па на 6 дадов пак и сакаше. По неколку лажички два дена по ред, сабајле и попладне, после тињ два дена нов вкус и така цело време дур не ги испроба вкусовите, па после почнав со житарки, и веќе полека воведувам доручек.

HappyAsItGets likes this.
  12. HappyAsItGets

HappyAsItGets Истакнат член

Така правам и јас, ама другарка ми рече дека требало 3 дена пауза, па да си прашам да не мора така да се прави.

13. Feniksgirl

Да бе, така до година нема доручек да има. Пауза се прави ако прима вакцини или некоја реакција има од храната, иначе нема зашто.

HappyAsItGets likes this.
  14. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Ја мојава во раце ако ја држам по 2 саати знае да спие. Сега спие сама во спална последно 45 минути макссс

15. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Од кој месец најчесто се почнува со вкусови
    Педијатарот ни кажа штом наполни 5 да почнеме.

16. Feniksgirl

Па некои почнуваат од 4ри ама со причина, ние почнавме од 5, не сакаше ништо, доено бебе, строго цице. И паузирав до 6ти, па почнав и сега за сега се сака, се надевам и така ќе остане. Ама можеш од 5.

Viktorijaaa5 and Dodo1 like this.
  17. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Татјана ви рече од 5 ? Мене ми рече со полни 6 и 2 недели отприлика да почнеме. Зашто толку касно ми вика?

18. Orchidea

Orchidea Популарен член

Мене ми рекоа со полни 6 месеци да почнеме бидејќи е со атопичен дерматит.

Dodo1 likes this.
  19. Feniksgirl

Не, на моја иницијатива на 5. Иначе со полни 6 ми рече, зашто дојам. Дека до 6 месеци е ексклузивно доење. Не знам зашто плус две недели ти рекла.

Dodo1 likes this.
  20. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Ахаа епа добро па така рече она полни 6, 6 и нешто отприлика.. а зашто на твоја иницијатива?