Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    929
    Допаѓања:
    877
    Со нив... ах па мајка ми мислам дека од кога се породив е сменета или пак јас сум ... порано дали повеќе трпев или помалку се мешала не знаам ...

2. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    4.426
    Немој да ја малтретираш ако е нервозна за јадење, барем јас не би чекала многу да се изнервира. И мене ми е прво и искрено ми беше чудно кога почна подолго да е буден, сам си покажа не знам ни која недела беше.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  3. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.721
    Допаѓања:
    1.684
    Исто беше и кај мене, зошто со сила сум го заспивала, зошто ова зошто она.
    Зошто сега млеко, зошто сега плачи не знам шо.
    Од ваквите непотребни секирации и нерви кои си ги правев, ми прекина млекото. А ИМАВ.
    Ама секој ден со плачки и нерви бев.
    Ама ќе помине, само да знаеш да искулираш и да си го гледаш бебето како сакаш ти. Мало е и нормално дека ќе му е најубаво во раце, уште не знае каде е.
    И брзо ќе ти порасне, уживај со бебето.

На Lady Maria и merriel0 им се допаѓа ова.
  4. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.188
    Допаѓања:
    4.571
    Јас затоа и не викнав никој ни мајка ни свекрва, а и ми рече мене и на мајками првиот ден демек ти немаш потребаа ее јатрвати е со две неа треба да и помогнам и океј. Решив сама најдобро, мм беше дома две недели јас како така се снаоѓам, желудникот само почна да ме мачи затоа што не јадам редовно и немам време ни желба да готвам моментално. Др све сама пеглам средувам... ќе биде здравје. Подобро вака него да трпам такви коментари кога можам да избегнам.

На merriel0, JasBee11 и Lady Maria им се допаѓа ова.
  5. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.721
    Допаѓања:
    1.684
    Од сама поубаво нема. Раатот нема цена. А не некој да ти соли памет за секој можен чекор.
    Во врска со не јадење, исто беше и кај мене. Еднаш во ден успевав да јадам, и тоа на брзина од нога што се вели :?:
    Сега вака кога ќе си го вратам времето ми е криво што гледав да ми биде се под конец, средено и наредено.абе гледај си бебе таму, него си му најпотребна.

На JasBee11, Lady Maria, Viktorijaaa5 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.612
    Допаѓања:
    4.426
    Викај си ја мајка ти за пеглање, што се замараш со коментарите од свекрвата. Ако не сака нека не помага ич.

На Lady Maria и Ladyme им се допаѓа ова.
  7. Mimka123

Mimka123 Активен член

Се зачлени на:
    21 март 2025
    Пораки:
    72
    Допаѓања:
    36
    Нас ни се по половина час до 40мин, ретко 1час

На Dodo1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Се зачлени на:
    12 февруари 2011
    Пораки:
    1.742
    Допаѓања:
    2.441
    Значи ќе мораш да научиш да ги игнорираш тие коментари. И јас нонстоп добивам посебно кога сме кај свекрва ми на ручек. Ти им викаш треба да спие малата, еее вие ни ја носите само кога е за спиење намерно за да не ја гледаме, па еве видете ја не и се спие она кога ќе сака сама ќе си заспие (а бебево жар во очите). Среќа маж ми ги сече во корен да бе им вика вие повеќе од нас знаете ај дајте сега бебето да си го успиеме. Значи не знам коментариве.. или свекрва ми кога ќе земе да и се дере во фаца и малава почнува да вришти од нервоза. Ти и викаш не и прави така ја збеснуваш, неее она си игра со мене видете како вика. Е тогаш маж ми иде го зима бебето и го крие во друга соба. Ама јас не можам да вратам, го оставам него он да врати на неговите а јас на моите. Ама коментарите, со тек на време научив од едно влага од друго излага.

На JasBee11, Lady Maria, Viktorijaaa5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.800
    Допаѓања:
    10.579
    Потешко е сам, ама мирот нема цена. Мене еднаш на гости свекрвата ми кажа дека касно заспивала, а беба со грчеви на раце нишкање по 3/4саати секоја ноќ. Се молев да заспие порано и кога ми го кажа ова му кажав на маж ми да и каже да си ги чува забелешките од тука натака за себе. Затоа и доаѓа еднаш месечно да ја види и не дозволувам никаква тема за одгледување дете да се започне, одма вртам на заебанција цица ли не бе и даваме сеа сладолед дека топло, а колку мењаш памперси аа не ставаме она си кажува више за вц.

Покажете и малку став не прикажувајте дека сте несигурни и исплашени пред такви солачи на памет. За секоја недоумица си има педијатар, патронажна сестра, консултант за доење па дури и форумов е покорисен од некои вакви роднини.

На silvana4, JasBee11, Butterfly009 и 7 други им се допаѓа ова.
  10. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.721
    Допаѓања:
    1.684
    Разбирам да сака да даде совет, ама претежно не е совет, туку солење памет. И те тера на нејзин начин да одгледуваш ТВОЕ дете.
    Аууу колку иритирачки.
    Не те оставаат, буквално не те оставаат, да си поуживаш со бебето.
    А форумот да не беше, мислам уште ќе страдав од постпородилна депресија :l:

На merriel0, JasBee11, Butterfly009 и 5 други им се допаѓа ова.
  11. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    797
    Допаѓања:
    1.154
    Лелееее, од збор до збор истово "еее вие ни ја носите само кога е за спиење намерно за да не ја гледаме, па еве видете ја не и се спие она кога ќе сака сама ќе си заспие" :headbang:

12. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    326
    Абе не се секирај ама не можам капнав.Бебе само во тишина заспива како ќе искочиме некаде.Кенка му се спие ама нејке љубопитно е.Скроз уморна сум и налет прозори и врати и што не.

13. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    326
    Демек немало самостојно никогаш да заспијат ако така заспива

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    326
    Не знам како е прост овој процес на растење дете јас полудев.Пробувам да фатам некој ритам али не бре.Капнав луѓе

15. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    326
    Кога е тој дел со одмарање?Спие 15 мин ако не сум до него да го презаспијам толку.Зборам за денските дремки.Еве сме во раце спие.Како стигате жени и ручеци и куќа бре.Он заспива ноќно во 20 часот ја трчам во 21 да легнам да поспијам ,ако не стане во 23;(

16. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.875
    Допаѓања:
    12.887
    Кога ќе се смириш и ја прифатиш ситуацијата ќе ти олесни одма. Пробај и ќе видиш, проаѓа.

На JasBee11, Aschenputtel, naturally и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Stone

Stone Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    279
    Допаѓања:
    326
    Што да прифатам?

18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.875
    Допаѓања:
    12.887
    Се што ти се случува. Дека е нормално, бебе е ќе менува цело време, бебињата осеќаат, а ти цело време си под стрес, тебе те осеќа највеќе. Се што поминуваш е многу нормално, тоа треба да го прифатиш.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.352
    Допаѓања:
    92.359
    Тие 15 ми дур спие и си до него одмарај :) одмор не е само ако лежеш и спиеш барем не за мене, се одмарам и ручек дур правам или пеглам на пример.
    Убаво и Фрникс кажала тоа што сакав, прифати ситуација и тоа е тоа. Нервозно, тешко ама што фајде кога си нервозна осеќа и тоа уште толку.
    Бебе е не знае ништо и зависи од тебе... плус период е нема секогаш да се така мали, нема секогаш да сакаат да сме до нив или да спијат до нас... не знам може ваквиот муабет ве нервира ама јас така си ставив во глава дека е и тоа е тоа.

Мојот спие во галама, некогаш се штрекнува во сон ама и усисавам пред него, и ручек праам, и садови раскревам и се, тв е пуштен... се оваа е уште од почеток дур дојдовме од болница. Некогаш кенка плаче дур е во количка а јас работам нешто ама зборам 24/7 устата ми се суши од зборење, брмчење, шшкање, ама ете така некако успевам да го занимавам
    Заспива во раце и го оставам ако се разбуди го земам пак заспива пак го оставам, како инаку ќе се научи.

На NadjaJo и Stone им се допаѓа ова.
  20. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.721
    Допаѓања:
    1.684
    Колкаво е бебе?
    Моето 8ипол месеци е, уште дремам до него на дневните дремки оти обавезно се буди, да го презаспивам и јас. Јас се помирив дека е такво, со немирно спиење.а има бебиња што спијат, топ не ги буди. Порано кога беше помал, дури спиеше, јас трчај по соби да средам. Ама сега не. Тој спие, јас до него, ако ништо друго, нозете да ги одморам. Средувам низ куќа дури е буден, го ставам на подлога па на брзинка средувам.
    Навечер иста сум:rofl: го заспивам во 21, и легнувам и јас да преспијам, оти некогаш се буди мноооогу често.
    Мислам дека веќе отрпнав од се. Со тек на време и кај тебе така ќе биде. Само издржи :muscle:

На Stone му/ѝ се допаѓа ова.