Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Таков е периодот, не сакаат да губат време во спиење. Превише им е интересно, се сакаат да видат, да фатат. Вашите како што ве читам тебе и @espana барем навечер си спијат. Моево ноќе станува на секои 2-3 часа, значи 4-5 пати ноќе. Не знам веќе од кога не сум спиена како човек. Мака ми е да станувам толку често па затоа во текот на ноќта го земам да спие до мене и така легната му давам да цица. Не верувам дека е толку гладен, ама некако навика му стана да се буди така често и да ме бара, да се гушка. Не знам што да правам за да се одвикне. Ако некој има слично вакво искуство помагајте!

2. Flory

Flory Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    8
    Еве два дена ја залажуваме со музика и тропалки и некако успеваме, пие по 30 мл но и тоа е напредок . Фала на советот
    А и денес пиеше млеко во полу сон така да ќе продолжам да бидам упорна

На espana и Maceto123 им се допаѓа ова.
  3. Flory

Flory Истакнат член

Се зачлени на:
    18 септември 2015
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    8
    Имам и нук но џабе. Еве ја лажеме со играчки и музика и некако пие по малку по малку плука ама ке биде. Работам и на зголемување на лактација пијам чаеви, имам млеко ама не е доволно по кратко време откако цица снемува и бебуш е постојано неевозна ненаапана кенкава. Ќе бидам упорна и со доење а и со шише се надевам со време ке се средиме. Ти благодарам на советите

На espana и Sky-butterfly им се допаѓа ова.
  4. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    И ние сме така,абе некој да не гледа од страна ќе рече овие се откачени,но мораме така.И ние пиеме во полусон кога несака да јаде,а гладна е и и се спие,па тропаме,играме со играчки,измислуваме се и сешто.Позз

5. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Леле и ние сме исти овие неколку дена,а сме помали од вас 2 месеци и 3 недели сме,а сака само во раце и напред исправена да гледа,јас спасот го наоѓам само надвор и така низ двор,по улица,заспива и сега тоа ни е решение

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.285
    Нема врска дека е гладно па за тоа се буди, такво си е детето. Мојава има скоро 15 месеци и нема ноќ поминато а она да не стане за цицање 4-5 пати, а кога вади заби тоа е ужасно нешто, само да имаш нерви да не се побудалиш. Не сакам да те плашам ама едноставно има такви деца и тоа е тоа. Моли се да е период и побрзо да помине.

На Tanjusce му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Мојов е 3 месеци па истото го прави. Дали е скок во развој или што е не знам. Му се спие му се плаче а не затвара очи и ко ќе заспие спие 10-15 мин. А ако не може да заспие вриска мислиш го дерат. Нон стоп прета со нозете и бара во раце, ако не го земеш и 'ржи од нервоза :) За цицање се трудам секогаш кога е заигран да му понудам цице бар малце да цицне затоа што и кога цица прета со раце, нозе не можам да го додржам па користам и ко ќе дремне па ќе се подразбуди додека е сонлив да цица убаво. Мака мачиме и со релаксатор. Никако нејќе во него да седи. Само во раце, напред свртен и да разгледува и да им гуга на предметите.Не е баш лесен за во раце, ама тоа е. Се надевам ќе пројде фазава на ладново па ќе поспие.Инаку навечер убаво спие од 21-22 до 7-8 сабајле со едно-две будења за цице.

На eatpraylove90, mariz и Maceto123 им се допаѓа ова.
  8. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    И јас ви се прикључувам во друштво на бебуши што не спијат преку ден. Моја беба има 3 и една недела. Мојава додуша од самиот почеток не беше нешто по денско спиење, всушност сакаше да спие и лесно се успиваше, само што обично кратко спиеше.
    Ама сега... и се спие, се тегне, кенка, стенка, одупира од мене со рацете, ја спуштим плаче повеќе, ја нишкам на перница, во релаксатор, легната во раце, нејќе никако. Само во исправена положба наслонета на мене и тоа и треба време да се опушти.
    Кога ептен претера и е кенкава ја спуштам, се исплаче некоја минута, го исфрли тоа бесот од себе, и потоа ја земам и веднаш заспива. Ете сега тоа ми е тактика.
    Пробав и да ја оставам да плаче да заспие сама. Не бе, само зема паузи во текот на плачење, иако ја смирувам одвреме навреме, таа во состојба е да плаче саат време и не заспие. Поента е секое спиење така да ја оставам и да се навикне, ама она тврд орев, не се ломи така лесно.]:) Немам срце за повеќе да ја оставам кога некако не иде, барем не сега.

Гледам да не е преморена, обично затоа потешко заспиваат, ама кратко преспива па не стигне ни да се одмори убаво.
    Приметив дека полесно заспива во спална каде и е креветчето, ако се обидувам да ја заспијам во дневна, се се врти, протестира, се гледа, се смее, па плаче, никако не оди.
    Велат добро е да се затемни просторија, кај нас па никако не е изводливо тоа, две тераси имам во спална со венецијанери, не можам потемна да ја направам.
    Порано спиеше преќу ноќ, сега и преќу ноќ ми е потешка за спиење, легнува во 8-9, се буди и пие млеко во 1 и во 5. И тоа ќе и намалам и ќе и го зголемам растојание ама си велам можеби е скок во развојот сега да не и ускратувам тоа.
    И така, жива изморена, ненаспана сум.
    Периоди, периоди. Ќе пројде и ово, само потешко да не дојде. Син не ми беше поарен преку ден, само тој ја преспиваше ноќта цела во овој период. Некаде од 6. месец тој го стабилизираа денското спиење, ама па го наруши ноќното, почнуваат запчиња, ова она, лелеее (facepalm)

На eatpraylove90, Tanjusce, mariz и 2 други им се допаѓа ова.
  9. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    I mojata denovive prespiva po 10-15 min i se budi.porano ne i smetase galama sega i na najmal shum se budi, i se ponasa ko da spiela dva saata bas odmorena deluva.si vikam aj moze i sto se promeni vremevo pa i tie osekjaat pa se im e poremeteno.a navecer fala bogu dobra e.si ja otspiva nokjta samo se budi za cicanje a i togas ne diga galama tuku ke si gi stavi prstite vo usta i gi cuca pa taka me budi i znam deka e gladna:)

На eatpraylove90 и Mekuska им се допаѓа ова.
  10. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Mamicki za vie sto imate pisani za promeni kaj decinja od 3meseci znam deka e nornalno zatoa sto toa e period na skok vo razvoj no i jas go imam istiot problem, a moeto since e 1mesec :( Mnogu se plasi se stresuva i samo sto ke zaspie se budi.Preeska dodeka placese vristese kako nikad do sea se tresese od strav i se brani so racinjata i za prv pat i na cice nesakase pistese na cel glas od pamet se izvadiv kako gjavoli vo soba da ima pa se trese i brani.A navecer denovive spiese ke vidime vecer..A ima i prodolzena zoltica neznam so toa kako da se spravime ni soncanje ni pocesto doenje nepomogna :(

11. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.725
    Допаѓања:
    77.007
    Moze da e skok vo razvoj, jas primetuvam obicno posle takvo vristenje kaj nego narednite denovi ima nesto novo :) na pr na odmor: imase takov den vristenje kornenje da nemozes da go smiris i drugiot den pocna da guga vo spoeni slogovi babababa dedede tetetebe pa i vegji kreva mislis razgovara pravi biten muabet :D

На eatpraylove90, espana, Flory и 2 други им се допаѓа ова.
  12. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    синчето мое нема месец а постојано плачи кенка некогаш и во сонот кенка неможам да го смирам кога ке плачи пие шуруп за мешето но и тоа не помага,за јадење си немаме мака многу често цица :)

13. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    I
    И кај нас беше така до 40 дена, после си се смени, плаче за јадење и спиење ама кога ќе викне од памет ме вади...Така да период е тоа ќе помине,мене така ми кажаа мамичките овде и стварно после се смени детето

На verena му/ѝ се допаѓа ова.
  14. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Син ми од ноќеска почна да се превртува од грб на стомак во спиење. И се пика со главата во оградицата. Од памет се извадив, викам ќе се угуши. Па ноќеска сум ја извадила оградицата. А страв ми е и без неа. Знае да се изротира за 180 степени и да удира со глава во дрвото. И сега не сум паметна што да правам.
    Дали вашите бебенца кога ќе се свртат на стомак, ги оставате така да спијат, или ги вртите назад.

15. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.996
    Kerka mi uste od tri ipol meseci spie na stomace.ke ja legnam na geb a raa sred nokj ke si se svrti na stomak.i eve do den denes(5 meseci) si spie na stomace..samo kako i e zgodno si ja vrti glavata de na leva de na desna stran.ostaj go kako mu e zgodno neka si nana

На stefanija70 и irena.1 им се допаѓа ова.
  16. *цветче*

*цветче* Популарен член

Се зачлени на:
    21 февруари 2015
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.269
    И ние месец ипол имавме жолтица, му давав на почетокот по 10мл декстроза, така ми препорача педијатар. Го држев на прозор на сонце, некогаш и го оставав така да спие, ретко го носев надвор на сонце беше многу топло. За брзо и заборавив на жолтилото, си помина така само од себе. Само очињата долго време му останаа жолти.

На eatpraylove90 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Majki moja beba e 5 i pol meseci i uste ne se vrti na stomak. Jas ja legnuvam na stomak si ja drzi glavata i koga nemoze pocnuva da vika ama ne ja spusta glavata. Inaky veke se potkreva za stanuvanje saka da sedi. Neznam dali da se sekiram za vrtenjevo od grb na stomak. Iako mi vikaat deka nekou deca nesakaat da spijat na stomak.

18. Rabbit

Rabbit Форумски идол

Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.265
    Допаѓања:
    46.285
    Ич да не се секираш :)
    Мојата од третата недела спие на стомак зошто така не ми се штрецаше и не ми се будеше многу често ама сама од грб на стомак и обратно почна некаде од 8 месеци што е релативно касно во споредба со другите бебиња. Самостојно почна да седи од 7 месеци, што може да се каже и за тоа е релативно касно, почна да лази на 10 месеци, и тука малку "каснеше" а прооде на 14,5 месеци. Не му се секирај кога ќе му дојде време и ќе се почуствува сигурно се ќе си прави :D

19. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.898
    Sekoe dete si e posebno. Sinko moj go stavavme na stomak da vezba uste od mesec dena, ama so kjenkanje. Mislam kaj 5 ili nekoj den plus pocna mnogu da se prevrtuva na stomak, ama nejke taka da ostane (a tesko mu ide vrakjanje nazad). Pocna na strana da spie, ama na stomak ic (ima 7 I pol meseci). Za sedenje si sedi I e cvrst I stabilen.

20. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Moeto since pocna da se prevrtuva na stomak na 4 meseci i 3 nedeli, a od pred nekoe vreme pocna i od stomak na grb da se vrti (5 i pol meseci). Pocna da spie na strana, ako slucajno se prevrti na stomak dodeka spie, vednas se budi, ne saka da spie na mese. Sekoe dete si e individualno, ne im se sekirajte.