Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. LeNora

LeNora Истакнат член

На доење сме, на почеток исто си какаше повеќе пати на ден, после по еднаш ретко два и сега неколку дена преку еден ден почна.
    Кај нас на болница се бог да чува ама тоа е

Lady Maria likes this.
  2. snowwhite.24

snowwhite.24 Истакнат член

Сега читам ова... и на моето му е сплескана позади, 7 месеци сме и се нервирам... викаат ќе се среди до година две, ама страв ме фаќа. Сега веќе и само си заспива на страна и стомак, има мало подобрување само.

3. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Е потполно те разбирам како е ...дури некогаш си велам мајка дека тој е не јас...прашано пред педијатар носено значи со него заедно и за некој работи попушта ама за некој е ужас ...помош дома никаква се на мене и ручек и чистење се ... ама сепак нема разбирање дека не треба да си игра со животот хаха ...не знаам што да правам вака на нерви оди па уште кога ќе му речам аман то и то ме нервира па ми вели не можи ништо да ти се речи :?::emo:

4. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Прашај на педијатар имам читано дека до 10м можи да се среди

snowwhite.24 likes this.
  5. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

До 2 години се средува. Не читај.
    На тема мажот, мора да разговараш со него, делов каде се сама правиш е проблем, не си сама, не е гостин во ќуќата, животен сопатник и татко на твоето дете. Детето е и негово, не е само твое. Седнете и разговарајте, само така ќе решите.

6. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

А фонтанела до кога се затвора ?? Моево е скоро 4 месеци и е скоро затворена уште еден прст има за затворање

7. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Мислам 18 месеци, а има и случаеви до 24 месеци. На моето на 6 месеци беше целосно затворена.

Lady Maria likes this.
  8. gwenst

gwenst Популарен член

9ипол сме. Сега смени и позиција за спиење, веќе не спие на грб. Си спие на страна. На грб е само кога му сменувам пелена. И е мнооогу многу подобрена ситуацијата со главата. Така да не се секирај :nod:

Lady Maria and snowwhite.24 like this.
  9. gwenst

gwenst Популарен член

Од 6 па до 18м треба да се затвори

Lady Maria and snowwhite.24 like this.
  10. Ladyme

Ladyme Популарен член

Моево од десна страна, што да кажам главчето скроз искривено, три недели таму на една страна само ја ставаа во инкубатор. и сега ја вртам лево десно ама позади така и е лошо испапчено неможе право да застане кога лежи и потешко и кога лежи да ја врти главата. Сега сме на ортопед јуни почеток, да видам што ќе каже.

11. angel4444

angel4444 Популарен член

Исто и нас така ни беше баш на 4м. Имам пишувано, сега било многу почеста појава него порано, ништо страшно, нека го ѕирне ортопед и педијатар. Мене ме успокоија.

Lady Maria likes this.
  12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Од 6-18 месеци. Еден прст не е малку. Што мислиш ти колкава е фонтанелата?

@Ladyme ќе се среди, врти ја обратно да спие на дневни дремки, ќе ти каже и ортопед дека ќе се исправи.

Lady Maria and Ladyme like this.
  13. gwenst

gwenst Популарен член

И моето прво беше така, само од едната страна. Така си било свртено дури било во мене, и таа страна ја преферираше. После тоа кога почна на грб, машала ја сплеска скроз:rofl: и ние одевме на ортопед, ќе ти каже вежби како да и правиш, и како да ја држиш правилно. Ништо страшно, ќе се среди. (fingers)

Ladyme likes this.
  14. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

На нас па ни ја зголемија дозата на вит Д3 поради широко отворена фонтанела ова на 2м беше

Lady Maria likes this.
  15. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Јас има земено перниче со отвор е внатре го зедов од локо кроко а и во енци менци го има
    Од пријателка детето е скоро 15 месеци значи како ливче е горе на главата дури некогаш си велам дека не е во ред тоа ...и пулсирање можам да осетам на допир а кај моево немав така осетено
    Од кога бевме на ортопед на првиот преглед за колкчињата ни дадоа по 4 капки да давам д3 а инаку давав 3 капки
    И ти рекоа дека е во ред така ?? Ме паничат многу луѓе не требало да се затвори многу рано

Butterfly009 likes this.
  16. LeNora

LeNora Истакнат член

Некогаш си викам он појма нема што значи да си цел ден со бебе дома. И јас си кажувам шо ме нервира ама кај мене па ништо не враќа си ќути за да не се караме. Одвај чекам да ми се средат овие хормоните оти се ми оди на нерви

Lady Maria and Autumn05 like this.
  17. Kala22

Kala22 Популарен член

На ортопед може да ви дадат вежбички за истегнување на вратчето, зошто при лежење на една страна муслулот знае да се затегне. Ставај на меше кога можеш на тебе или ако имаш перница за доење на неа ставај ја, земи картички контрастни и покажувај и ги лево десно за да го врти главчето колку може. Давај и млеко од обратната страна каде не е сплескано и можеш да ја поставиш да спие во кревегче обратно со главчето од таа страна што не е сплескана да е свртена накај тебе. Играње со играчки тропалки исто лево десно. Кај нас воопшто не сакаше да ја врти главата на лево со се ова се среди, се уште не е главчето скроз средено ама се надевам ќе се среди.

Ladyme likes this.
  18. Зеленоокатаа

Зеленоокатаа Истакнат член

Да, бевме на контрола кај невролог и ортопед. И двата кажаа дека е нормално.

Lady Maria likes this.
  19. Maraya✓

Maraya✓ Истакнат член

Бебе порано какаше 4-5 пати дневно.сега 3 дена не е искакана.на АД сме.од што може да е така и до колку дена е нормално?

20. QweenSM

QweenSM Форумски идол

Мислам дека на ад до 3 дена е нормално да не какаат, над тоа веќе треба консултација со педијатар, барем мене вака ми беше кажано.
    Следи дали е весело и дали си јаде нормално.