Men Мене педијатарот мо рече да о давам по 3 капки Colief ви секое шишенце АД Hiipp кога правам на 3 саати...и плус и давам 7 капкиBabytool Neonate. I na Babytol D3 so K1 I Babytol она што ј прави мака е што цица малку од мене немам многу млеко ама инсистираат да цица о Ад и вчера на два три пати ми врати....и се витка пак со ноџињата нагоре.....овие комбинации не излудува....незнам што е ок што не е
Се витка дека има грчеви и моево се виткаше и црвенееше.Истото го даваме ,само нас ни прекинаа д3 со к1,сега давам д3 и омега.Бабутол неонате јас давам два пати дневно наутро со првото јадење и навечер 21ч пред спиење.Кај нас многу помогна појасот за грчеви ама сега дека е топло незнам дали можеш да го користиш.Јас пробав на града да го ставам ама не влечеше ја држи само и се нервира,а немав ни многу млеко ми се намали уштр додека беше на Оинт.Па се измолзував и тоа 10мл со пумпа само,и се откажав сега сме само на Аптамил прематуре па добар е напредува .
Женски само што се вративме од прва контрола на педијатар бебка моја 12 дена. Родилната тежина повратена и педијатар вика од денес цицање на 3h, јас мислам дека нема шанса дс изржи толкав период… бара на саат ипол два ако не вознемирена е премногу. Педијатарот од систина ми вика ќе ја залажуваш со цуце, со водичка кретас или чајче на бекутан. Сега на враќање земав чајче читам на него после 2риот месец вика… какви се вашите искуства? Педијатарот ми вика ско сакаш да имаш спокојно бебе ќе мора вака ако не цело време ќе плаче и ќе биде на цице и ти без време и бебе нервозно … ама вака па знам дека ќе биде вриштење и мн се плашам
Многу е некако 3 саати, моево е и на доење и на адаптирано па ретко издржува 3 саати а еден месец е… кога му се јаде толку вреска што нема шанси чекање. Пробај ама не ми се верува да издржува
И јас мислам дека повеќе од 2 саати е премногу многу се вознемирува …. А и сметњм декс треба да си го слушам и пратам детето … некако бесмислено ми е да следам саати а она да е незадоволна
Има чајче од анасон што може да се дава од 1 недела старост, ти си го земала најверојатно чајчето што е за добра ноќ, тоа е од 2 месеци. Батали тоа на 3ч, гледај си по бебето. Доење е според потребите колку што знам, не е како ад. На толку мало бебче греота е да му скратиш цице. Нема ни толку сила да влече.
Бебе што се дои цица колку сака и кога сака. Нема доза на мајчино млеко. Ако сака на 3 на 3 ќе и дадеш, ако сака на 1 на еден. Чај без потреба да даваш, не гледам причина. Нуди бебе колку сака, на почеток саат почесто, после сами си прават ред.
Моево е 3 и пол месеци и никогаш преку ден не сум го оставила 3 часа без доење, најмногу 2 и пол. Не па на 12 дена, мислам тогаш цело време беше на цицка.
Ептен ме исплаши во смисла … ако сакаш да си врзана за нејзе цело време и да е вознемирена и да дреме на цице дозволувај кога сака … од друга страна со мм си правиме муабет во кола … с што ми е работа оваа наредна година освен да и се посветам нејзе … поготово по тоа колку години ја чекавме и колку сакано дете е од прв момент кога дознавме дека ќе ја имаме. Мене хормоните ми се хаос … тажна па среќна тотално сум во дисбаланс не би кожела да гледам да ми е растревожена и тажна иако и вака мо е тешко … спие само до мене, на мене или на маж ми… ако се заспие малце подлабоко може да ја спуштиме некако до нас на кревет инаку се е со контакт напс дење ноќе … во креветче сама нема спиено ниеден ден
Мама, опушти се и слушај си се себеси и детето. Ќе помине периодов одма, после ќе смени. Ме изненади педијатаров на 12 дена бебе да дава вода… па и чај без никаква причина. Бебе цица и напредува, значи имаш супер млеко. Те молам не се растревожувај и нервирај. Искрено смени го и педијатаров, малку советиве.. ниеден педијатар не советува на одреден саат да даваш да цица, такво нешто советуваат само на почеток почесто за да крене да килажа. Нормално е да ти е хаос сега со хормоните, чекај скоковите да почнат Само опушти се и давај на бебе да цица кога сака и колку сака. Нема ограничување на мајчино млеко.
Исто е и кај нас, уживај! Супер си размислувате. Аман со тие муабети “ако не сакаш да си врзана”, а кој треба да е врзан за моето дете?
Скок 2 го прогласувам за почнат! Бебе спие само враце и сака да биди држена цело врме,грчеви на макс, кога ќе ја легнам во креветче се куби за косата од што се нервира и плус од грчевите. Дневните дремки се некаде изгубени, повеќе е будна одкилку што спие.. обесена е на цице и се прејадва и повраќа.. и такс. Утешетеме дека ќе биди подобро после скокот и дека дремките ќе се вратат во нормала да заспива сама.
Мајка честито бебе пред све, да е жива и здрава и да ве радува цел.живот Толку мало бебе неможе да не е врзано за тебе,само тебе те знае.. и нема да цица само од глад, ќе сака да се мази и да го држите, баш како што кажа првите неколку месеци во раце спијат. Плус и грчеви кога ќе почнат цице ќе му биде најголема утеха.. Бебе на доење цица кога сака и колку сака,плус на топлово ќе му треба и почесто. Доев 2 години и мојава не беше страствен цицач ама повише од 2 саати никогаш не издржала да не цица.. Остави го докторот што кажува или смени го. Какви се тие совети стварно не ми е јасно. Нуди цице почесто така и лактација ќе се воспостави да си имаш млекце цело време.. Гушкај бебе и нека цица колку сака и кога сака.нр гледај на саат . Сега сигурно хормоните ти се хаос ама ти најубаво ќе си го познаваш бебето натака ,ќе знаеш кога што му треба. Тоа па чај и вода апсолутно нема потреба. Во мајчиното млеко има све што му е потребно на бебето
Јас вториот скок освен вриштење за се друго не ни сетив, првиот ми беше потежок. Овој дали дека во движење бевме цело време, повеќе возење и во кола и во количка полесно го поминавме. Го немаше она будење ноќе со триста плачки. Кај нас една недела скоро траеше сега и заврши брзо и пак си е вратена во нормала.