Баш фала за мислењево и на сите погоре … дојдовме дома и од што се стресов како ќе биде почна и млеко помслку да истекува… одма влијае се.. се напив чај за доилки и за 10минути почна да надоаѓа пак … си ја надоив се искака и сега си седи во релаксатор веќе 15мин - за педијатаров од систина нема да и спомнам име … ама ептен е фалена од мои другарки а и на форумов сум читнала убави критики … изгледа за болни дечиња е подобра како дијагностичар отколку за стандард прегледи и совети немам друго шо да помислам …. Ај секако уште два пати треба да одиме во систина па после треба да смислам каде да ја впишам за матичен асален - од се што читав тука се е индивидуално изгледа ќе пробуваме и ќе талкаме и ние
Секое бебе си е различно. Големиот цицаше на 2 саати, слабо влечеше и спиеше повеќе на града. Ама убаво напредуваше. Малата сега цица на 3саати од старт, не сака на 2 саати, самата си го постави тој ритам. Првиот месец качи 1400гр. Вториов месец почна да врзува по 5-6 саати кога заспива и не ја будам. Следете си ги децата, тие ќе ви покажат најубаво.
Омг каков глуп совет од педијатар од Систина и тоа! Не давај чај и вода какви се тие глупаци совети, дој си го детето кога сака колку сака има само 12 дена леле се изнервирав не ми се верува дека некој дели ваков совет! Доењето е on demand, не се гледа саат и време никогаш, на 4 месеци нема цицано на 3 саати освен ноќеска кога спие подолго нормално. Ќе сака постојано на града моментално затоа што е нормален дел од развојот, со ова се докажува по стотипат дека педијатрите немаат поим од доење и единствено се експерти во дохрана и препорачување фирми од кои земаат процент. Водата и чајот се празни калории плус ги оптоваруваат сеуште недоразвиените бубрези, чајот плус е шеќер, те молам најди си друг педијатар и пиши го со име кој е овој со брилијантните совети.
И на другарка истиот совет и го дадоа до збор. Плус навечер замисли коа се будел да му давала чај/вода да сфател дека навечер нема млеко бидејќи не станувал од глад него да си игра. И еве од раѓање до сега детето нема сврзано повеќе од 2-3 часа сон навечер, станува цело време.. за неа била најдобра, се што ќе кажела така било..иако се што прави не му одговара на малиот, ама битно она така рекла.. Дали е на П презимето на др?
Мајка ако сакаш да имаш спокојно бебе ќе му даваш да цица кога сака и колку сака. Моево на таа возраст цицаше по 40 минути до еден час, а спиеше по 1,5-2 часа. Толку сила имаат. И бебе ќе си биде сито и ќе си се зближите, тоа е само ваше време. Чај и вода не ти требаат. Јас чај дадов неколку пати само поради грчеви, ама потоа давав сируп Nurse Harvey's и од чај немав потреба. Следи си го бебето, најубаво си го познаваш ти. Не го залажувај со цуцла ако не сака. Моево само за заспивање ја сака. Еве го 7 месеци скоро, уште цица на 1,5 до 2 часа. Ретко на 3 часа. Цицањето не е само ради реда, тоа е и утеха. На толку мало бебе му требаш ти. И ти најдобро ќе знаеш што му треба.
Мајки, ќерка ми има 2 месеци и јас уште сум со аларми на 3 саати за да ја дојам, иако понекогаш сама ми станува и пред алармот. Сакам да ве прашам, дали остававте сами да се разбудат навечер за да ги доите или гледавте исто на 3 саати да ги будите и доите?