Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    848
    На почетокот да будев после не ...си врзуваше сон од 4 5 часа па после доење

На Maria921 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. thinkerbell

thinkerbell Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2010
    Пораки:
    2.274
    Допаѓања:
    12.833
    Од старт почнав да ја учам, ноќите првите 10 дена мислам на мене и маж ми ги преспа. После полека почнав креветче, па ако се расонеше во ноќ ја земавме. Од третата недела некаде е цело време во креветче, со едно цицање. Сега се спремам и тоа да го тргнам ама па жал ми е на жешково. Реално и јас вода пијам навечер кога ќе станам.
    Преку ден немав проблем со држење во раце, туку детево не сакаше бре да спие.
    Некаде од 5тата недела почна да пали се што пробував ама не како што сакав. Веќе почнав да се нервирам, големата од 2 ипол месеци имаше дремки под саат, ова никако не можев да го спастрам, а се исто правев.
    И почнав со тренинг. Станува во 7, ја легнувам во 9, ако стане за пола саат, тоа е, ќе си чека, ќе ја занимавам, ќе вришти малку до следното нормално време за спиење. Инаку деновите во борба за спиење ни поминуваа.
    Сега за 5 дена е 4 полни месеци и веќе некоја недела и се под саат дремките. И бебе свежо и јас.

Твоето е се уште мало, ама со вакви лабави работи како темници, нишкања, бели звуци почни си полека. 3 месеци ми е веќе големо бебе за допрва да учи некои работи. А ќе си има страшни денови кога џабе е се што правиш. Сега може и меше ја мачи, скок сигурно...
    Ама битно да станува секој ден во исто време, да ја легнуваш во исто време, без разлика колку се будела или не во текот на ноќта.

На MariaBouli, Ladyme и Baby warrior им се допаѓа ова.
  3. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    3.509
    Мене исто, денски во дневна, навечер во спална, на кревтече со цуцлата правиме плукни ја бара јас стави и тапкање, по стомаче ја држам.. ако плаче ја земам, сега и да кенка се бориме во креветче, на стомаче па на грб, и заспива секоја вечер еве така. Сега и кај 4 кога станува за храна е баш гладна и очите џамлии и сега тука ја пресоблакам на спалната ја ранам и на јастук мој седи да и спадне млекото и ја гледам очи на пола копје и во креветче и се изборува заспива. Пробувам да не ја земам освен ако плаче.
    Не преспала на мене ни дремка ни вечерно све во креветче.
    Ќе видиме сега треба трет скок да го пречекаме хаха па да видиме и четврти што ќе донесе.

4. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    544
    Немам јас проблем каде ќе спие, не спие врз мене, освен некогаш ако имам желба да се гушкам со неа :D ама денски морам да ја нишкам за да заспие.

Исто ноќе немам проблем, на доење сме, па заспива цицајќи лежејќи, и ноќните подои исто ни се такви, океј ми е тоа :)

5. Amore.Mio

Amore.Mio Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јануари 2021
    Пораки:
    361
    Допаѓања:
    1.020
    Хематом, како оток на главчето, како голема џумка.

6. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    611
    Денеска бевме на ортопед.Рекоа добар е ,ехо му направија на кукчињата добро е се,да си продолжоме со вежбите и на стомаче почесто(седи на стомаче не прави проблем) .Ни рекоа широк повој навечер.Прашањето дали им ставате широк повој на жешково.

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  7. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    187
    Јас ставам да уште од прв ден

На Veci@123 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    317
    Допаѓања:
    611
    Ги имаш земено тие што се како гакички или таа пелената за широк повој.

9. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    11.285
    Ја пресоблакаш навечер? Пелената?
    Никогаш не користев широк повој, ниту еден ортопед не ни препорача. Застарена метода е.

10. An43

An43 Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2020
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    187
    Тетра и осмица најчесто, а некогаш и гакичките ама поретко

11. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.174
    Допаѓања:
    91.625
    Што прво почнавте да давате да пробува овошје или зеленчук? Да пробам 3 дена со морков или јаболко, нема врска знам ама се што е ново и треба да почнеме мене ми ствара паника да не згрешам (facepalm)

12. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    3.509
    Да Феникс, мочана е преполна, па знае и да се искака навечер уште побетер. На секое јадење менувам пелена, рани ми јаа дадоа од болница, и некој уплав имам па и дека е топло. И некако од 10 до 6 сабајле мн ми е да седи во една пелена. Заспива кај 10, и се буди кај 3-4 ја пресоблакам, ранам и после се буди во 6-7 и пак исто.

13. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.366
    Допаѓања:
    10.673
    Јас зеленчук, ми прифати малтене од прва.

14. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    11.285
    Мојата не кака навечер, ама не менувам пелена, цела вечер е со една. Ти се расонува?

15. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.641
    Допаѓања:
    3.509
    Секогаш се расонува, станува и да не разбуди кенка два пати и фаќа плач хаха вика овие ги нема јас сум гладна.. и борба правам млеко набрзина додека ја пресоблечам и да причекам да делува малку колиеф она е гладна, јаде мислиш не видела. Будна е од 1-1ипол часа додека презаспие. До сега никогаш не била сонлива да и дадам млеко и да заспие во секунд. И така се буди и преку ден еве се мислам од кога нокти да и средам. Будна мрда плаче, вака чепни ја отвара очи... ах

16. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    174
    Допаѓања:
    290
    До кога ќе се мачиме со грчевиве12та недела тераме и не стивнуваат :( Таман ја олабавија малце, ја прими рота и дури и се влошија… Не ми е јасно како може секоја вечер после бањање кога се успиваме нагло да ја фаќаат… Мислев прво нешто друго ја мачи гладна, поспана ама и скроз кога е со јадење и дремки како што треба одма после бањање и ги слушам цревата симфонија прават и се утепува од плачење пола саат… Грешам ли нешто? Да беше од нешто што сум јадела немаше толку да е навечер само…

17. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.223
    Допаѓања:
    3.791
    Колку убаво звучи, мислам никогаш нема да му направам ред со дремкиве:(.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Feniksgirl

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    6.888
    Допаѓања:
    11.285
    Да пробаш да не ја пресоблечеш? Само млеко и да си нана. Не се плаши ти во болница како била, сега ти се грижиш за нејзе. Редовно си ја хидрираш, миеш. Пробај така, ништо нема од мочка да и биде цела вечер. 11 саати сме со една пелена.

На naturally и Ladyme им се допаѓа ова.
  19. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    848
    Јас да ставам навечер само претходно преку цел ден сега само навечер

20. Lady Maria

Lady Maria Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2020
    Пораки:
    882
    Допаѓања:
    848
    Како успевате?? Јас толку да го оставам прокиснува.... во 20ч го пресоблекувам после во 4ч сабајлето оти ако го оставам до 6 сето е утоп