Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Мајки,синко мој малце настинал и му тече носето и кашла,но грлцето не му е црвено.По малце јаде и незнам како да му помогнам што да направам,не пие никаков антибиотик,матичната вели мала настинка и ништо не му препиша.Му ставам солени капки,му давам чајче од хип но ич не го сака.Инаку сме на ад и сакав да прашам дали вашите бебиња вечерно време издржуваат повеќе време од тие 3 часа за млеко,моево на 2ипол се буди со плачење вриштење и не си го испива целото а пие по 150мл.За 2 дена полни 6 мес.Некој совет??

2. awl

awl Популарен член

И моето е на АД, 2 месеци е и пие 150 мл готова формула според упатство, вашава количина некако малку ми делува, ама ако така пише во упатството... Инаку Навечер успева да врзе 6 часа сон... Планирам од следен месец да скокам скрос ноќно хранење па ќе видам дали ќе ми успее. Во однос на чајот, не сака да пие секогаш, ама упорна бев и сега пие по 50 мл пред бањање и е мирен дур се бања, лажњак му правам за да издржи :)

За настинката може да го мачкаш на челото со миена свинска маст. Јас минатата недела го мачкав немаше никаква реакција. Тоа ми е совет од мајка ми, додупа до денес се мачкам со маст ако ми е затнат носот ( или на гради ако кашлам)

muchacha_a likes this.
  3. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Да,малку е тоа.Сега треба по 210 да пие но не сака мислам дека носето го мачи од него не може воздух да си земе.носето му е затнато.

4. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Не сите бебиња и пијат иста количина и не можат сите исто.
    Мојава има скоро три и пол месеци, на кутијата за три месеци пишува дека треба по 120 мл. вода и 4 лажички формула, ама моево е погусто млеко па ваљда затоа има разлики. Она толку пие максимум и не може повеќе.
    Ама и да е обично млеко мислам немаше да пие по 200. Син ми до десет месеци млеко што пиеше и тоа секогаш по 120-150.:/

5. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Мила зависи какво млекце пијат,ние сме на Аптанил и за 2 месеци пишува дека треба да пие по 120 мл млекце баш како што спомна @Sky-butterfly секое дете различно си пие, а добро е што врзувате ноќе по 6 саати,ние до сега најмногу 5 имаме врзано а сега сме 2 и пол месеци,а вие целосно ли поминавте на ад млеко или уште цица..Позз

6. danichap

danichap Moderator Staff Member

Скокот во раѕвој на 3 месеци ли беше?
    Бебуш тера 12 недела и деновиве е прилично сменета.
    Се буди почесто навечер, и почнува толку гласно да ја шмука раката што додека не ја зедам да ја успијам немаме мир да заспиеме.
    Туку почна да се врти странично, ама толку многу ќе се уплаши и автоматски почнува вика да ја вратам назад.

До сега само еднаш сме биле на педијатар. Петок втор термин, се надевам дека ќе поминеме добро.

7. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

И на мене матичната ми рече доколку е само носето затнато и се накашлува само аква марис бејби капки,друго не ми препиша,мамички за совет дали е доволно само тоа?

8. joy1

joy1 Форумски идол

Да на три месеци

danichap likes this.
  9. Mekuska

Mekuska Популарен член

да аква марис се мегу најдобрите капки,и на нас ни е затнато носето и кашла по малку и исто ставаме само капки

Maceto123 likes this.
  10. irena.1

irena.1 Форумски идол

Dani isto ko za sin mi da si pisala.gi smuka racete ko sladoled.noke pocna da se vrti,na stomak,ako se namesti prodolzuva da spie,ama ako ne vika preta i place.nokeska pa na strana se mestese da spie,pa place vo son i preta. Da go vratam na grb place,da go ostavam taka pak place.pa ja luze pizamata vo son,rakavot utop mokar. Nokeska na edno oko sum spiela.

danichap likes this.
  11. Sky-butterfly

@Maceto123
    Ние вчера бевме на др бидејќи малата е толку полна со секрет, две ноќи не спиеме од што се гуши и кашља од секретот. Само инхалации, витамин ц и камилица чај. Јас сакав и нешто додатно во инхалатор како декстаметазон ама матичната не ми даваше. Господ да го благосливи оној што измисли инхалатор, еве ја денес веќе подруго е. Веќе оди на подобро.

galapce, Maceto123, Tanjusce and 2 others like this.
  12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Sky vo koja forma vit.c vi prepisaa.i kazi mi te molam kakov inhalator imas,sakam jas da si kupam za doma za sekoj slucaj da si imam.

13. Sky-butterfly

Pico C, taka se vikaat kapki, voden rastvor.
    Dva pati po dve kapki vitamin c na nas ni prepisa so lazice caj.

A inhalator imam zemano od Zegin pred godina i pol i cinese okolu 3000 iljadi. Firma nekoja italijanska, ne znam tocno.
    Ama otkako go imam sin mi na dr ne otide niednas.

Maceto123 and irena.1 like this.
  14. danichap

danichap Moderator Staff Member

И мене ме интересира.
    Секое утро го чистам носето со аспираторче и испаѓа по некое мрсулче...но не знам дали е тоа што е, или има можност внатрешно да е полна секрет а јас да не знам:^).

Ова оти на редовна база мораме да користиме аспираторче, па не знам дали е нормално.

irena.1 likes this.
  15. irena.1

irena.1 Форумски идол

Aj koga ke mozes vidi koja firma e,da odam do zegin da go pobaram.mislam ako pisuva firma na nego.

16. awl

awl Популарен член

О
    Кај нас постои ентузијазам за цицање ама млеко немам. Упорна сум, знам случаи кои добиле млеко после 2 месеци па си реков и јас не се откажувам. Цица пред секое јадење по 15 минути, ама мислам дека повеќе од лажичка нема млеко. Си дадов рок до крај на следен месец да пијам чај, да се измолзувам, да пијам кефир па ќе видиме :)

Maceto123 likes this.
  17. Sky-butterfly

Irena, se obiduvav da vidam naziv na firmata, na deklaracija pisuva proizvoditel: elettroplastica.
    Ti ja sliknav kutijata, so toa sto na nea pisuva tip A400, a vsusnost nasiot e tip A 440, taka i na garantniot list pisuva.
    Ako ti objasniv nekako :tmi:
    Ima vnatre mala i golema maska. Mala e za bebinja a pogolema site ja koristime :)
    20150923_163055.jpg

Stom ja pocustvuvav malata da krci, ja inhalirav. Bese vekje popladne, maticna ne rabotese. Sabajleto pak ja inhalirav pred da odime na pregled. Mi bese strav da ne i se spusti na plukjata bidejki kaj malite bebinja toa brzo moze da se sluci.
    Nea sekogas ja uspiva inhalatorot, barem nemam maka da se opire.

Jas imam isto aspirator doma, toj sto se cevce stavi vo usta pa se vlece, ama maticna mi kaza podobro toj najobicniot, sto pritisnes so prstite taa guma, bidejki ne e dobro da se stvara jak vakuum so vlecenje poradi uvoto. Toa e nejzino mislenje, jas samo prenesuvam :)

18. espana

espana Популарен член

I kaj nas ima promeni, maleckava ima 5 meseci i nedela i pocma poslednivenekolku dena da vrisk, naednas ke si miruva i pocnuva,ja mesti ustata kolku sto moze najsilno da pisne,i ke prekine.Kaj nekogo vakvo nesto?Znaci ne place,vriska, pishti ke pysti taka glas i potoa pak ok.Pocnav da se somnevam deka vadi zabi, se stava vo usta ama ne kako prethodno,tuku si se mesti za cesanje, butka prstinja bas na nepcinjata se ceshka,ponervozna e i pomalku jade, ai nekako potoplicka e od voobicaeno...

Mandarinka likes this.
  19. kallias

kallias Популарен член

Moze moze da se zabcinja, ne mora da znaci deka utre, zadutre kje i niknat tuku se stvaraat sega i nea ja boli, moze za 1 mesec da i nikne zabce ama sega e procesot na stvaranje pa najverojatno zatoa place. Isto kako kaj nas i temperatyra imase koga niknuvase zabce i rasteceno nose i crveno gaze i placki, od nisto ne ne postedija tie zabcinja. Ajde kje pomine samo trpenie mnogu i vreme, ete sme nie 2,5 god.sega so site zabcinja i vekje e druga prikazna ovaa vozrast, lakse se dise :)

espana, galapce, joy1 and 2 others like this.
  20. awl

awl Популарен член

Дали е во ред бебево што ми бљувка дури еден час по јадење. Ќе испие формула, ждригнува и се случува да бљуфне, веројатно заборава да голтне. Го легнувам после 15 мин и во наредниот саат лигавчето е мокро. Вода враќа или плунка....