Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Autumn05

Autumn05 Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2024
    Пораки:
    179
    Допаѓања:
    228
    Колку трае? :( како во бунило сум

2. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2019
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8
    Здраво девојки
    Кога ги вакцинираа вашите бебиња против туберкулоза мене ми закажаа за 14 дена од породување да не е многу рано за вакцина мене ми се така чини

3. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    489
    Допаѓања:
    667
    Мислам дека е рано. Јас не би брзала многу со вакцините.

4. Beksss12

Beksss12 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2019
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    8

Мене така ми закажаа мене ми е прво дете па незнам малку сум исплашена и незнам кога обично ги вакцинираат против туберкулоза

5. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.057
    Допаѓања:
    11.569
    Не е рано, орална фаза е.
    Недела дена.
    Бсж ја боцнаа во родилиште. Не е рано.
    Бсж се боцка прва, нас во родилиште не боцнаа, не е рано. Другите вакцини се покасно на 2 месеци.

На Autumn05 и Noemi им се допаѓа ова.
  6. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    627
    Ние дека сме предвремено родени и немаше килажа не не боцнаа во болница ни кога не пуштија.Дека примавме крвна плазма ни рекоа послем 3 месеци да почекаме па да почнеме со вакцини.Педијатарот рече од септември он има кг ама нема 3 месеци од крвната плазма.Дали за бсж треба да е над 2,5кг така нешто спомнаа.

7. Veci@123

Veci@123 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2024
    Пораки:
    328
    Допаѓања:
    627
    Официјално прв скок и кај нас започна цел ден си сакаме во раце,млекце ако може на 2ч,спие ама цирка со очињатс да не отидсм негде.Еве сега во паркчето пред зграда сме од 6ч он си спие во количка јас кафе пијам и дремам на нет и ги испраќаме комшиите на работа.Одамна немам излезено во 6ч пријатно е

На Izzy_0504, Maraya✓, Autumn05 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.253
    Допаѓања:
    3.825
    Не е рано, во болница на втор ден од раѓање им ја ставаат заедно со Хепатит Б.

На Noemi му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Kala22

Kala22 Популарен член

Се зачлени на:
    19 април 2014
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    1.330
    Педијатарот би требало да ви ги покаже вежбите или барем да ве упати кај некој кој работи со тоа.
    Од наше искуство можам да ти предложам да појдетете и на физиотерапевт (физиоактив или Дијана од Систина). Ќе ви објаснат како и на кој начин да ја стимулирате страната на која не лежи толку. Ортопедот исто може да ви објасни како да правите истегнување на вратчето зошто е многу битно да нема затегнување таму за да може еднакво да ги користи двете страни за спиење. Tummy time, contact naps исто многу помага. Репозиционирање на главчето кога спие исто. Играње и стимулирање со контрастни картички, тропалки на страната која не ја користи.

На An43, dummy и Baby warrior им се допаѓа ова.
  10. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    319
    Да се надополнам на сите корисни совети кои веќе ти ги дадоа, на нас многу ни помогна што почнав да форсирам да ја дојам легната свртена на страната што не и е толку активна. Мојава дека и навечер со цицање така се успива па си останува така да поспие а обавезно ја потпирам со перница долж глава и цело тело за да не се сврти обратно. И во количка и ставам играчка насочена да мора да се сврти обратно да ја гледа и исто и ставав тетра или мало перниче од страна да мора да се врти на другата страна и во количка. Сеа почна и сама да се врти и на оваа страна иако пред тоа воопшто не сакаше

На An43 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  11. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.602
    Допаѓања:
    9.821
    Не и се плаши за искривување нема такви шанси, моето до 4 месеци речиси во раце тераше дремки, а и на многу други членки. Контактните дремки им пружаат сигурност и комфорт при наглите скокови во развој.

На Трагедијаупмм, Kejt362, baguf4e и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Lady*Bug

Lady*Bug Популарен член

Се зачлени на:
    29 април 2017
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    5.114
    Колку шишиња и колку мл отприлика ви пијат адаптирано млеко вашите 2 месечни бебиња?

13. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    2.991
    што се случи после 4месеци? Како успеа да ја трансферираш во креветче? И мојава е само до мене или повиена за да не се буди со рачињата ама на почеток мора барем 20-30мин до неа да сме за да потоне убаво во сон

14. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.602
    Допаѓања:
    9.821
    Не знам што се деси :rofl: Почнав накај 3ипол да ја оставам прво на спална јас до нејзе и тераше 20минути дремка, па 30, па 40. После почнав да ја успивам со нишкање и да ја спуштам во гнездо и продужуваше. Уште има потреба да ја презаспијам некогаш за подолга дремка. Навечер сме на cosleeping за мој комфорт, многу понаспиена сум, спиејќи дојам. Собирам сили да го сменам тоа сега...
    Ама искрено уживав во тој период, еднаш ќе е толку мало бебенце и би ја држела уште сто пати. Ако ти кажам дека во раце ми има спиено 1 саат во таверна на 3 месеци и сите напреку ме гледаа |(

15. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    2.991
    Сега додека е 3ипол кила ич не ми смета обожавам да се гушкаме и ќе ја држам што викаш со саати… него се плашам кога ќе стсне 7-8кила за некој медец што ќе бидне ако нејке да ја спуштам во креветче. Иначе навечер спие до мене, ко слипинг креветчето е до нас али така за сликање украсно :D само преку ден ско е повиена успевам една дремка во него да истера иначе за навечер строго или до мене или до маж ми … од ова што читам уствари ништо посебно не може да се направи освен да си помине времето и да ни пораснат колку толку за да осетат дека не ги оставаме и да имаат сигурност :?:

На Трагедијаупмм, Noemi и Viktorijaaa5 им се допаѓа ова.
  16. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.194
    Допаѓања:
    91.691
    И 7 и 8 кг кога ќе дојдат пак ќе ги држете од милост :inlove:
    Моето не го осеќам како бебе туку како детенце :lol: 5ипол месеци 8. 500 се повеќе се разбираме и сме зависни еден од друг :l:
    Сега е во период кога заспива сака да не допира по лице, па само брца рачиња во уста во око :D

На Bubicaljubica, Noemi и Baby warrior им се допаѓа ова.
  17. Baby warrior

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.400
    Допаѓања:
    2.991
    IMG_5579.jpeg Денес сме на педијатар и ќе се консултирам ама ај и тука да прашам, оваа недела и се појавија на обравчињата бубулички и како загноени се … читав за бебешки акни не знам дали се тоа или од силиконските брадавици што ја допираат на лице и се прават IMG_5578.jpeg :sweat:

18. Orchidea

Orchidea Популарен член

Се зачлени на:
    22 мај 2017
    Пораки:
    1.496
    Допаѓања:
    2.754
    Бебешки акни се, исто вака му беа на моето. Само не ги стискај, јас не ставав ништо, така му поминаа.

Уште некој ден 7 месеци, исто вака кога заспива, де во уста, де во нос брца. Некогаш и во око :D

На Viktorijaaa5 и Baby warrior им се допаѓа ова.
  19. Aschenputtel

Aschenputtel Популарен член

Се зачлени на:
    6 јуни 2012
    Пораки:
    2.193
    Допаѓања:
    9.044
    После 2 недели од раѓање, таман си е.

20. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.434
    Допаѓања:
    10.807
    Не само во таверна, на 1 мај во кафана надвор 3 дремки си ги отспа врз мене, еднаш на ручек си седнавме знаејќи дека и е време за спиење па фино лепо си ја земав и си отспа врз мене 45 минути, во кафичи на кафе сме седеле и си спиела врз мене... До ден денес не спие во количка, ама се научи да спие бесконтактно дома на спална.

На Viktorijaaa5, Noemi и Baby warrior им се допаѓа ова.