Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.412
    Допаѓања:
    3.005
    Во систина на ден на испис, три дена по раѓање ја боцнаа мојата. Протокол си е бсж и хепатит се даваат во родилиште ако бебето е здраво

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    323
    Допаѓања:
    636
    Оф, еден пријател ортопед во една прилика ме виде како ја држам заспана на рамо (а јас станата да ја нишкам) таква лекција ми држеше што од памет ме извади. Иако тоа трае макс 15-20 мин дур заспие сепак било погрешно. Комплетно ми го уништи денот.
    Навлеговме во тешка дискусија како контактот е од енормно значење за невролошки развој и има голем импакт врз детето ама тој си стоеше на неговото.
    Среќа не се гледаме често.

3. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.615
    Допаѓања:
    9.879
    Ја би му кажала нека роди па нека дојде да ти соли памет :) Толку се меки и флексибилни на почеток. Апсолутно никаква последица нема, на подлога си ужива сега, се врти, колкчиња се во ред. Нема кој што знаеше дека спие контактни дремки не ми посоли памет зашто не сум ја спуштала. Гушкај бебе и свиркај си (lalala)

На Feniksgirl, Baby warrior, naturally и 3 други им се допаѓа ова.
  4. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.461
    Допаѓања:
    10.881
    Јас кога бев кај Талески ортопедот на контрола стриктно ова го прашав, дали има проблем што детево спие контактно врз човек преку ден и навечер така заспива пред трансфер во креветче. Ми рече дека нема никаков проблем.
    Ќерка ми 6 ќе прави, навечер уште ја заспивам врз мене, не заспива сама и не сака нишкање во раце, вака си заспива па и правам трансфер во креветче откако ќе завлече.
    Тие моменти додека спие врз мене ми се магични, само ја мирисам, ја гушкам. Еднаш е бебе.:)

На Feniksgirl, Baby warrior, Noemi и 3 други им се допаѓа ова.
  5. Viktorijaaa5

Viktorijaaa5 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    6.206
    Допаѓања:
    91.759
    Исто заспиваме и ние кога сме дома обавезно потпрен на рамо, гушнати и со мене и со маж ми така заспива... навечер како што велиш го капиме,масажа, цица, и веќе е полузаспан па дур завлече убаво си го држам, па префрлам во креветче.
    Некогаш и по саат не од што морам туку од што уживам :tmi::inlove:

На Autumn05, Feniksgirl, Baby warrior и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.117
    Допаѓања:
    11.697
    И ја вака правев, ама сега со потењево, она жива вода, ја уште толку и одма ја префрлам на кревет, иначе ко со кофа да не полиле ќе бидеме:rofl:

На Kejt362 и Ladyme им се допаѓа ова.
  7. @HANA@

@HANA@ Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2021
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    103
    Zdravo majki
    Baram sovet i mislenje . Jas sum porodena na 13.06 2025 zesko bebe 3280gr so carski vo drzavna klinika vo skopje. 3 dena samo lezev vo bolnica i ne pustija se bese vo red i jas i bebeto mi rekoa dobro e bebeto mozes da si odis doma. Deneska mi se javia od drletska klinika i mi vikat da ja odnesam bebeto za bockanje na krv deka se somnevaat za cisticna fribroza. Ja prasuvam nea deka dodeka bevme vo bolnica nikoj nisto ne ni rece deka se somnevaat na takva bolest . Nezaese sto da odgovori . Trebalo da se ceka 21 den kolkune vistina i jas neznam . Ve molam ako imate info ...

8. bella12

bella12 Популарен член

Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    7.960
    Да не е тоа испитување што им го праваат со боцкање во пета. 48часа после породување знам им зимаат крв од пета. Како се вика точно тој скрининг и за кои точно болести е не знам. Знам дека се чека време дури да излезат резултати. Распрашај се

На happygirl, Feniksgirl и @HANA@ им се допаѓа ова.
  9. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    660
    Само што се вративме дома после скоро цел месец, отидовме на 4+, се враќаме на 5+ месеци, ја ставам на вага, вика намалено околу 150 грама...

А вака бебево не застанува, само прете, мрда, весела е, се смее, си игра, кенкава е после 4 скок ама најчесто за да станеш и да ја шеташ, брзо се смирува. Цица максимум на 2 часа, е сега и да цица 30 мин она кенка кога ќе ја тргнам, ама јас гледам дека не јаде активно, туку си цуцка, и мислам дека кенка зошто сака да си дреме на цицка. А во тие моменти ако стиснам на цицката потекува млекце, значи има ако сака да јаде уште. Си полни пелени убаво, имаше само еден период од 7-10 дена после вакцината кога послабо мочкаше ама се врати на нормалното.

На педијатар треба да одиме за 1-2 недели, ама се прашувам дали да закажувам и порано?

Ќе полудам со килажава, уште од бебе е шашава и само со тоа имам стресови...

10. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    660
    ЕДИТ:ја мерев сега пак, демек после јадење, плус на меше ја ставив дека не грб многу ми преташе. Излезе 650 грама потешка од претходното мерење :rofl: Сигурно не изела 650 грама хахаха Да ти се плукнам и во вагите, само за стресови ги бива :rofl: уште еден доказ дека треба да ја фрлам веќе

На happygirl, Izzy_0504, Autumn05 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.461
    Допаѓања:
    10.881
    Фрли ја вагата, голема е веќе за толку често мерење.
    Кога почнувате со вкусови?

12. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    207
    Допаѓања:
    332
    Од кога почнавте да ги оставате бебушите да се исправаат од лежење за да седнат? Малава за некој ден прави 3 месеци и последнава недела главна атракција и стана да ме фаќа за прсти и да се крева за да седне дури без да ја повлечам јас. Не е премала за тоа? Може ли нешто да и се случи ако прерано ја оставам да се крева? Се погоди на педијатар па ортопед па пред вакцина сите три докторки да ја проверат како се крева и сеа и стана интересно и почна сама. Не се ни откажува и кога ќе ја спуштам пак да легне ми ги фаќа прстите и пак пробува. Дури и ако ја земам во скут во полу лежечка се оттргнува од мене и се крева. Ќе прашам педијатарот наредна недела сме на редовна контрола за 3 месеци ама ме интересираат искуства и со други бебчиња

13. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.412
    Допаѓања:
    3.005
    На прва контрола на педијатар за една недела скоро ја вративме родилната тежина 3460, вчера на втора контрола за една недела бебка качила само 100гр :| педијатарот од систина ми вика нема потреба од паники, убава килажа си има 3550 ќе следиме до наредна контрола за 10дена. На ексклузивно доење сме, си цица на 2 саати отприлика, ноќе на 2ипол/3. Сакав чисто консултација околу времетраењето на подојот отприлика 20-30мин цица ноќе пократко 15тина и си се трга сама си продолжува со сон. како беше кај вас пвој период? 3 недели сме утре :l:

14. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.117
    Допаѓања:
    11.697
    Кај мене никогаш повеќе од 15 минути не цицала, еве сега па за 3 минути некогаш, некои бебиња побрзо цицаат. Иначе не се секирај, кај мене така еднаш 150грама за една недела, следната 400 качила. Не креваат исто секоја недела.

На Izzy_0504, Baby warrior и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  15. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.111
    Допаѓања:
    2.485
    Истото што рекла феникс сакам да ти го кажам. Оваа недела 100 следната може и 500 да качи ,затоа и педијатарот ти рекол да не паничиш. Следете си и ќе видите.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    93
    Бидејќи ништо не функционира во државава па во се сме несигурни дури и педијатар доктор кога ќе ти каже.Истрауматизирани од се што сме слушнале за неписмени и какви неприфатливи грешки.Јас си реков ако вака терам се да преиспитувам кај ќе ми е крајот.Верувај на доктор и тоа е.
    @Baby warrior ќе бидете добро ,ќе со качи може наеднаш тежина,затоа и се иде често на контроли тој прв месец.
    Бебуш ако е гладен ќе вришти,така мене ме советуваа тука:inlove:

На Baby warrior и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  17. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    660
    Ич не се секирај, ние една недела качувавме исто малце, една дури и намаливме, па следните качувавме колку што треба. Бебка е среќна, весела, се развива како што треба. Тоа со 30те грама аман веќе со него, како роботи да се бебињава. Следи си бебе и уживај, секое бебе си е различно, се додека е среќно, не е гладно, се е како што треба :$

На Baby warrior и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  18. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    660
    За фрлање е, дефинитивно :D

Матичната рече од 5ипол, ама јас сакам блв да терам, таму препорачуваат 6, ама она веќе сака да седи, па сеа во понеделник сме на ортопед, ќе прашам од кога можам да ја седнувам за јадење бар :^)

На baguf4e и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  19. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.111
    Допаѓања:
    2.485
    @Stone знам затоа шишав ,мене со првото ми се погоди стар педијатар ама поборник за доење ,фала Богу и доста од неа научив.
    Сеа во близина немам баш педијатар кај општ лекар семеен како и да ги водат таму. Млада докторката ќе речеш нови насоки нешто.
    Абе се плашеше да ја допре,само ја наслуша и за мерење сосе алишта сосе се ми вика стави ја на вага (facepalm)
    Контрола за еден месец.
    Ни флонтанела и провери ,ни јазиче ,ни фат. Само папочето му стави хидроген и толку ,сеа нова да барам :sweat:
    А изборот е пак семеен лекар |(

20. Stone

Stone Активен член

Се зачлени на:
    22 јуни 2024
    Пораки:
    171
    Допаѓања:
    93
    Иста ситуација ама реков вака ако терам крај не ми се гледа,некад по свој инстинкт ќе терам ,некад ќе слушам.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.