Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. gwenst

gwenst Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2015
    Пораки:
    1.536
    Допаѓања:
    1.527
    Јас користам Веледа откако е родено.

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  2. КаринаТ

КаринаТ Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2021
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    8
    Здраво мајки, бебето ми е 11 недели и ме загрижува нешто. Се насмевнува кратко и пред да наполни еден месец, но до сега многу голема промена нема. Се насмевнува неколку пати на ден, најчесто на играчките, но не секогаш и не е често. Плус некако престана да е заинтересиран за лица - на почетокот постојано ме гледаше и правеше гримаси, сега повеќе гледа во околината- ретко одржува eye contact. Во огледало исто не е дека многу сака да се гледа. Дали биле и вашите деца вака или има простор за грижа?

3. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.792
    Допаѓања:
    3.785
    Затоа, сега баш пресметував еве Моево е 10 мл, една капка е 0.05мл, односно 5 капки 0.25мл и има за 40 дена дозирање еднаш на ден. Биогаја не се сеќавам ако е 7мл тогаш е за 30 дена. Само убаво мешај и подржи во рака да се згреат. Хаха ме збуни непамтам толку често пробиотик да купувам, само за колактаза и еспумисамн дека на секоја храна ставам ми се трошат екстремно брзо.

На cocopuff му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Bum

Bum Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2022
    Пораки:
    418
    Допаѓања:
    340
    Девојки.. ми донесоа од Грција капки infacolic..за грчеви.....кажете ми дали некоја ги користи ..како се користат и колку пати во текот на денот..веќе памет немам сакав да пробам и со нив

5. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    3.863
    5мл е Биогајата, значи ни за 3 недели не стига:doh: а најскапа е.

На Ladyme и cocopuff им се допаѓа ова.
  6. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    10.965
    Пред секое јадење по една пипета во муце.

7. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.792
    Допаѓања:
    3.785
    Незнам излеговме од 3 скок и плаче кога се буди, плаче додека седи сака во раце, и во раце ако нема цуце пак ќе плаче, плаче пред јадење, при јадење... ме штрекна. Вчера во кола плачела мислиш крај свет е, сама бев.. 4 пати застанав замале.. ми го качи притисокот.Во количка несака излегов ај демек да поспие и во раце ја вратив дома. Јас незнам детево се смени... ги скрати дремките.. па денеска имала 3 дремки по 35 мин и 3 по 50 мин... тоа што спиеше сврзани дремки по 2 сата и сат ипол ги нема од кога пишав дека се преспа пред некој ден... дали све и се поремети или што излеговме од скокот. Новоо и е сака да гледа лево десно, испушта по некој глас така ама детево не е ни минута добро расположена. На 11ти сме 3 месеци.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  8. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    10.965
    Која недела сте по термин?

9. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    9.974
    Следи прозори на будност построго, максимум 5 дремки, од 1ч до 1ч30мин будност измеѓу. Пробувај да ја презаспиеш ако стане за 30мин без нервоза, ако треба и контактно нека доспие.
    3 скок е и пола од 12та недела, ама кај нас не беше драматичен до толку.

10. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.792
    Допаѓања:
    3.785
    Пробав значи 35 мин се буди плаче пробувам не сака на креветче ја земам во раце пробувам пак со шшкање, благо да ја понишкам, меѓу очињата.. нема отвара очи и толку прета целата... незнам што може да биде... од вакцината кога ја прими е пораздразнета (25 јуни) сега дали и 3от скок дојде... немам одговор и нервозна сум. Неможам да си го препознаам детево.

11. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.792
    Допаѓања:
    3.785
    По термин влегува во 5та недела.. 8 јуни ми беше термин.

12. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    4.520
    Допаѓања:
    10.965
    Како ве фаќаа досега скоковите?
    По термин како прв скок е.

13. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.792
    Допаѓања:
    3.785
    Сестрами ми праќа некој скиншот дека плаќа апликацијата... како во 3скок да е по работите што пишува дека ќе ги прави, прави звуци, балончиња со устата, гледа лево десно доста сака да ја движиш да разгледува... сега уште не ми се смее....и не реагира нешто многу на гласот или кога ја викам...некогаш така како да се сецнува кога ќе ме слушне, зборам ако не гледа во мене, ама со очињата одлично прати играчки и мене кога движам. Незнаеш колку сум напната јас внатрено имам немир... колку и да сакам да се смирам ми делува тоа како чекам да прави работи. Секоја мајка има.. еве ве читам, редовен термин се па се секирате.. кај мене мислам е пута 10. Неможам да го пребродам некако.. си викам некогаш ај нека порасне побрзо многу ми е тежок овој период. До сега си спиеше све најокеј.. млекото и е добро вака, мислам ги пројдовме грчевите.. сега си испушта гасови нон стоп. Најадена е.. не бара плус како претходно и затоа не зголемувам, пие 120 вода со млекото околу 140мл иде.

14. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    11.986
    И, до кога така? Вака воопшто нема да уживаш во делот бебе. А одма растат, еве ти се верува ли дека 3 месеци има? Ти додека чекаш да прави работи нема да ги прави, опушти се и остави ја сама да си прави и постигнува кога сака. Само опушти се и ќе се изненадиш.

На Ladyme и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  15. Ladyme

Ladyme Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    1.792
    Допаѓања:
    3.785
    Не ми се верува Феникс... му викам на мм кога стана како топче се збуцка.. беше кожа и коска и подочњаци. Ми е тешка да ја држам... незнам дали згрешив нешто тој ден со спиењето па неможе да влезе во ред, нервозна ми е и мн плачлива. Кака редовно, јаде редовно фул све.. сега ме мати умот млекото го сменив вака добро го поднесува ама дане ја дразни нешто. Утре викам имам да вратам аптамил. Или си правам филм во глава.

16. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.290
    Допаѓања:
    3.863
    Секој ден е различен со бебе, не може секогаш да е мирна.

На Autumn Love, Ladyme, Feniksgirl и 2 други им се допаѓа ова.
  17. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    673
    Мојата е во прв скок и се понаша исто вака како што опиша. Плаче повеќе од претходно дури за глупости драми пример ако и падне цуцлата. Не сака периодов сама да спие, спие врз мене и кога дремнува. Пробај исто кожа на кожа контакт. Преку ден мојава сака entertainment, не сака во една соба сака различни ствари, кога е ден ја носам во дневна, ако има прилика се шетаме пошто приметувам и е досадно и плаче. Ако преку ден ја однесам во спална кај што спие знае да заплаче. Пробај со повеќе стимулација види дали тоа и фали, во фаза на истражување се.

На Baby warrior и Ladyme им се допаѓа ова.
  18. arwen93

arwen93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    500
    Допаѓања:
    673
    Според chat gpt знаци на прв скок. :D Ние се пронајдовме. :D

Прикачени фајлови:

• IMG_1031.jpeg
      IMG_1031.jpeg
      Големина на фајлот:
      210,4 KB
      Прегледи:
      39
    На Maraya✓ и Ladyme им се допаѓа ова.
  19. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.314
    Допаѓања:
    11.986
    Нормално е да е вака во скок, и тоа овој не е нешто страшен, полека тек осети скок, за жал некои скокови се поизразени, ама гледај на тоа дека тогаш бебето учи нови вештини, секое лудило за добро е хахаха. Некои скокови ќе ви се поизразени, некои нема ни да ги осетиш. Нема потреба да враќаш на аптамил, кога гледаш дека со Бебелан ти процвета детето.

На Трагедијаупмм и Ladyme им се допаѓа ова.
  20. dummy

dummy Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2024
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    342
    И ние сме 3 месеци и на мојава речиси сите дремки и се по 35мин (некои и 25) дури и кога се контактни (речиси сите ни се контактни освен во количка) само една поголема ако услее да врзе со доење во спална. Нас не ни успева презаспивање па не ја ни форсирам веќе само пратам ww и супер тера вака весела е, сум приметила понервозна е кога пробувам да ја презаспијам и според goodnight сосема нормално е да се такви дремките до 6 месеци. Ќе стане после кратка дремка, го користиме ww за playtime дур не ќенка пак и после пак се успиваме. Не знам дали ќе и годи и на неа но пробај можеби исто ко мојава ќе и е подобро ако не форсираш презаспивање.

ЕДИТ: навечер супер спие еве последниве 2 вечери по 11 саати без ич да стане. Со кратките дремки и се собира накај 14 саати сон што и е таман

На MariaBouli му/ѝ се допаѓа ова.