Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. MariaBouli

MariaBouli Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2024
    Пораки:
    815
    Допаѓања:
    1.202
    Омега после 12 недела давав, кога се префрлив само на Д3 без К1 :) Патронажната ми рече да давам уште од одма, 2ца доктори ми рекоа после 12 и затоа така направив:)

На Трагедијаупмм му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.348
    Допаѓања:
    2.869
    Аман со препоракиве да полуди човек сите различно кажуваат :drunk:
    Памтам со првото не давав одма.. ама не памтам кога почнав. Ги купивме ние ама не сум дала уште. Имаше и д3 + омега така ?
    Се некако ми иде дека д3+ к1 и давав прво после д3 + омега ама не сум сигурна.

3. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    630
    Ако сте на доење треба и омега, тие на АД после 12 недели, бидејќи во АД има омега.

4. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.646
    Допаѓања:
    185.458
    Ohhh the horror!!! :x
    Само тој скок и го памтам од првото дете. Па тоа беше хорор. Кај скок, кај регресија па и заб извади на 4 месеци. Лу ди ло!!!

Може регресија да го има спукано бебули. :sweat:

Навечер спие цврсто топови не го будат. Ова ми е единствено дете што ми спие ноќе. Големата сега 6 ќе прави следен месец, до 3 години се будеше ноќе. А како бебе првата година и на 45 минути знаеше. Почна во градинка на 3 и почна да преспива ноќ. Средното само што направи 3 години пред 2 недели, уште станува ноќе два-три пати неделно и ми доаѓа во спална. Сега ќе почнува во градинка и тој па очекувам да почне да преспива оти имаат доста активности таму. Дур беше бебе се будеше на два саати. И двајцата на 2 години ја отфрлија дневната дремка. Освен во кола кога сеуште знаат да си дремнат и некогаш ретко по дома кога се уморни.
    Ова ми е и мене ново, бебе да ми спие ноќе. Сега патувавме ноќе и големиве си знаат секои 3 саати ги будам да станат да се истегнат и истрчаат, бебево за жива глава не се будеше. А дење сум пробала и јас да го будам порано од дремка ама е неподнослив после тоа низ нос ми го вади. Кога спие сака да спие и крај, ама затоа е пренапорен кога е буден. Едно нервозно па и со желби да се чуди човек. :sweat:

На naturally му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.212
    Допаѓања:
    4.628
    Сега ми е таква 3 месеци сме и спие 5-6 дремки по 45 мин преку ден... дел пробувам кога ќе се разбуди додека ја презаспијам поминува пола сат и пак дремка не се споени и затоа ги рачунам како индивидуални да може да ги одспие тие нејзините сати. Еве три дена ја легнуваме во 9 до 9 ипол заспива се буди во 2 ипол па во 7. Еднаш инцидентно заспавме во 8, и ај демек да дремнам ја во др соба, они во дневна, се будам 12 , мм заспал бебе спие со него во дневна од таму со све тетра под неа префрлање во креветче и сите во спална и се разбуди дури во 3, спиела од 8 до 3 и после јаде и заспа до 6. Така да вечерите и се добри.Сака да разгледува преку ден, малку се смири плачењето не е на секое, ама уште е плачлива.

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.212
    Допаѓања:
    4.628
    Јас од старт од Неонатологија ми дадоа омега и д3к1 и пробиотик. Сега давам омега, пробиотик со д3, биотрина и бејбивит.

7. EnaEnA30

EnaEnA30 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2020
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    630
    Нас матичниот тоа ни објаснуваше, дека пред 20 години омега се давало само кај прематурчиња, бидејќи најголемата концентрација ја примаат во третиот триместер, а тие практично го скокаат. Сега од пред неколку години почнале и на термински бебиња да го даваат, ама доколку е на ад рече нема потреба, бидејќи во формулата има веќе омега а и термински бебиња имале одредено депо на омега. А тие што се на ексклузивно доење е убаво како поддршка, бидејќи во мајчиното млеко не се излачува во големи количини омегата.

На Ladyme и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  8. Butterfly009

Butterfly009 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    137
    Не знаев каде да го поставам прашањево па решив овде можи некоја има или имала ист или сличен проблем...
    После пораѓај ми излегоја еден куп нови бенки и ептен ме нервираат што да правам се соочила ли некоја од вас со истото...

9. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    2.028
    Допаѓања:
    4.000
    И мене во текот на бременоста малечки ситни околу гради околу интимна зона на врат на раце неколку … планирам да отидам на кожен есенва да се консултирам ;(

10. Butterfly009

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    137
    Исто особено грбов катастрофа ми се направил читав сега баш во жан митрев имало за целосно испитување на сите бенки јас таму планирам да закажам...

На Baby warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Трагедијаупмм

Трагедијаупмм Истакнат член

Се зачлени на:
    2 ноември 2023
    Пораки:
    1.348
    Допаѓања:
    2.869
    Бенки не ама како лишаи и папиломи да
    Па и чешаат никогаш сум немала не знам дали е нормално да чеша ?

12. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.891
    Допаѓања:
    12.924
    Нормално е, се повлекуваат понатака. Исто и пеѓи е нормално.

На Butterfly009 и Трагедијаупмм им се допаѓа ова.
  13. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.212
    Допаѓања:
    4.628
    Преглед дерматолошки, бев кај Др Верче Тодоровска, после бременост на лицето имав една близу увото па почна да ме чеша и ми рече дека е брадавица хпв, излагала кај трудници заради пад имунитет, промена хормони и ми ја гореше со течен азот се исуши и падна. Ми рече имаат тенденција да се шират на време сум дошла. Така да иди нека види што е бемка, брадавица.. да си мирна.

14. Butterfly009

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    264
    Допаѓања:
    137
    Каде работи таа на клиника или на приватно некаде?

15. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.212
    Допаѓања:
    4.628
    Приватно 3000 ден преглед на цело тело со дермоскоп и ако има потреба може одма да почне терапија, не ми наплати за горењето со азот, сега треба да идам на контрола уште еднаш само. Ординацијата е на зелено пазарче во зградите наспроти школото Димитар Миладинов.

На Butterfly009, dummy и Baby warrior им се допаѓа ова.
  16. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2016
    Пораки:
    1.337
    Допаѓања:
    2.477
    Јас демек со второ ама све сум заборавила ..додуша и беше многу одамна пред скоро 10 години..по колку спијат новороденчињата.Ние сме недела и цицаме и спиеме.Ја будам на три часа заради жолтицата.
    По колку ви спијат бебенцата во почетокот дали цело време или седат и будни

17. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Се зачлени на:
    27 јануари 2022
    Пораки:
    7.891
    Допаѓања:
    12.924
    Ако цица многу е на три часа. На саат и пол до 2 буди. Навечер можеш на три, преку ден немој на повеќе од два. Иначе по 18часа спијат во денот вкупно.

На LanaDelR му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Iva.T

Iva.T Популарен член

Се зачлени на:
    8 ноември 2011
    Пораки:
    833
    Допаѓања:
    1.735
    Здраво мајки. Дали постои спреј или нешто друго против комарци за новороденчиња? Месец ипол сме:inlove:

19. Noemi

Noemi Популарен член

Се зачлени на:
    7 април 2010
    Пораки:
    2.814
    Допаѓања:
    10.627
    На Чико апаратче користиме задоволна сум, не би прскала на месец ипол директно на бебето.

На Kitanova77 и Iva.T им се допаѓа ова.
  20. Kejt362

Kejt362 Истакнат член

Се зачлени на:
    25 февруари 2021
    Пораки:
    330
    Допаѓања:
    646
    Сте го сретнале скоро апартчето од Чико во продажба? Во Зегин ми рекоа немале увоз, бебехоум исто…