Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Kaj nas jas koga otvarav epten od zal malku se otvarase.Koga otidovme na maticna,taa koga povlece epten se otvori a bebus se smee.Sega na sekoi deset dena i jas taka malku posrcna pa go otvaram bajagi.So se vika kako pecurka.:rofl:
    Jas bev protiv otvaranje i ne sakav,no maticnata bez da me prasa prv pat povleeece i sega mora da otvaram.
    Verena i jas bi te posovetuvala kako clenkata pogore,barem saat i pol izmegu doenje.Rie sto ne doime davame duri preku tri saati.
    Zatoa i go boli uste poveke meseto,edno ne svareno mlekce od zeludnikot pa drugo mu nadoaga.
    Pravi mu masazi so kruzni dvizenja na racete po meseto.Isto so masazata na nozinjata za kolkovite i toa mu pomaga za da gi isfrli gfasovite.
    Stavaj go vo racete so mesenceto nadolu.
    Jas stavav prvo termoforce,no nekako mi se cinese deka mnogu tezi pa napraviv pernice so trici,go potopluvav na desetina petnaeset sekundi vo mikrovalna i stavav na meseto.
    Od site ovie raboti pomagaat za polesno ispustanje na gasovite i polesno kakanje.
    Kolief kapkite se nezamenlivi.Malku po skapi no davaat raat.

На mariz и verena им се допаѓа ова.
  2. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Не! :)
    Нема врска тоа со старо и ново млекце... Баш со д-р Јулија се консултирав за ова оти и мене ме советуваа дека не се мешале, грчеви правеле и слично. Мајчиното млеко баш и смирува грчеви кои не се поврзани со млекото, туку со дигестивниот систем. Детето нека си цица колку сака и кога сака. Грчевите ќе ги има како што ги има и секое бебе. И ќе поминат. Како и кај секое бебе.

И ќе бљуцка и ново млеко, и засирено млеко, и сето тоа е многу нормално. Не ризикувај да си ја намалиш лактацијата со уоброчување на детето! Тргни саат и дои го детето кога ќе посака. А за адаптирано се други правила.

На makedonkamak, Kitten, stefanija70 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    прво ке пробам со јадењето да му фатам ред барем на 2 сати да јади доволно е навечер на 3 сати се разбудва за јадење ако успеам да фатам ред можеби полесно ке биди

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  4. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Каде и да читав грчевите траат први два три месеци и мора да се издржат. Некои педијатри велат дека коликите се и од окоскување во комбинација со стомаче. Моево има грчеви, даваме Колиед со секој оброк и навистина намален е интензитетот на плачење и должината на плачењето. Од зафати ни успева на стомаче да лежи врз рака, шшкање погласно, тапкање по газето и кога ептен ептен плаче топлам тетра во микро 30 секунди и ја ставаме врз бодито.

5. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Ние, т.е. маж ми, му го отвара на секое бањање, потегнува малку посилно, јас не можам така. Со отворање почнавме веднаш кога можеше да си лежи за бањање, и сега веќе се повеќе се отвора. Пробајте така, кога го бањате да повлечете, не го боли, тогаш и кожата е поопуштена.

На galapce, muchacha_a и mariz им се допаѓа ова.
  6. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Ние кога го однесовме на педијатар два дена по испуштање од болница ни рекоа да го отвараме по малку и да чистиме. Ама јас по ептен малку отварав од страв да не го боли. После недела на контрола ми покажа докторката како и скроз се отвараше, па кога дојдов дома го отворив и исчистив. Така да сега скроз му се отвара и го чистам секој ден пред бањање и за време на бањање.
    Мој совет е да појдеш на лекар чим не се отвара и да го зачистат да не направите беља некоја па многу потешко да биде и подолго да боли.

7. Miss.Sweet

Miss.Sweet Популарен член

Се зачлени на:
    27 октомври 2011
    Пораки:
    1.002
    Допаѓања:
    4.538
    Нека цица бебуш кога сака и колку сака. Не секогаш сака да цица, туку на тој начин осеќа сигурност дека си тука. Мојот првиот месец качи 1500 гр. цицаше во саат и пол и пет пати. Во болница ми кажаа: Он Ааа ти на. И така правев. Сега еве сме 3 месеци и 10 дена и дали дека се сака да види мака мачиме со цицање и спиење. Убаво можам да го надојам кога е поспан, а се друго е игра со цице :) И многу малку спие преку ден. 3-4 пати ќе заспие по 20 минути максимум.Цело време когаа е буден гуга, се смее, вежбаме, шетаме и секое ќоше и деталче го гледа со внимание. Мајки поискусни и кај вас ли било вака? За успивање преку ден сака само исправен во раце. Го легнеш ли готов си. Одма писка :(

На mon4i91, Kaetana и verena им се допаѓа ова.
  8. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.726
    Допаѓања:
    77.010
    Секој ден после бањање го отвараме ама нема абер, значи ееееееептен е залепен.... Педијатарот го виде рече отварај по 7 пати отвори затвори, така правиме ама нема никаков напредок... Уште кога беше 1,2 месеци кога го виде рече леле ептен е запечатен ке има мака малку... :/

9. Maceto123

Maceto123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    612
    Допаѓања:
    960
    Ние сме помали од вас 2 месеци и 20 дена и само со шетање исправена на напред заспива преку ден,се разледува им гуга на предметите во собата и заспива исправена.

На Miss.Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  10. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Majki na deca sto vadele zabi dajte spodelete od iakustvo kako pominavte?Znaci, se somnevam deka ke vadi zabi, pokraj ligavenje, stavanje se vo usta,sega prstinjata tocno.si gi stava da se cesha na nepcata, cuceti so delot kaj plaatika go stava vo usta da se cesha,taka.go cuca i mn.piska, znaci ne place voopsto,ama na momenti pocnuva i piska, glasno,,aaaaaa,, si vikam dali i e intereano si go slusa glasot, dali ne e nesto kako sto treba(glad, toplo,ladno,zedna-nemozam da povrzam)ili zabi da cekame

11. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Јас кога го бањам му го отвсрам но не сака не оди надолу а кога беше месец два повеќе се отвараше и вчера мстичната спомна да го носам кај хирург да погледнал каква е состојбата.а мајки малце на врвот му е црвенко како нешто да е воспалено што може да го мачкам.а понекогаш се поддувува малце дали не може да мочка от шо е залепено незнам.

12. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    @espana јас заби чекам од петти месец :D Сега сме седум ипол месеци и се надевам дека крајно време е да извади веќе. А како што кажуваш, се лигави, писка, цуцлата ја гризе, ама ништо... Очигледно ќе си почекаме

На galapce и espana им се допаѓа ова.
  13. tincemajmunce

tincemajmunce Форумски идол

Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.345
    Допаѓања:
    28.356
    И јас како вас чекав заби на 4~5месеци,бидејќи истово што го кажувате го правеше и синко.Амаа ништо првото запче ни излезе на 8,5месеци беше понервозен и послабо јадеше,после две недели никна и второто исто нервозен и послабо јадеше.А вчера после еден месец од второто запче,повеќе од една недела нервозен одбиваше секаков вид на храна,2~3 дена потечна столица...Вчера точно на 10 месеци ни проби третото запче единицата горе лево,ама се спрема и др кај и да е ќе излезе.Пред да му излезат вели му се познаваа,доле кога ги вадеше дента имаше како крв,а утредента веќе грепка запчето,а горново само црвено му беше дента пред даа почне да грепка.

На galapce, pilenka, espana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. verena

verena Активен член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    101
    синчето за грчевите пиеше сируп nurse harveys но од сирупот многу се напрега за во вц и многу поретко оди во вц почесто прди од вчера му го прекинав сирупот по моја иницијатива бидеки воопшто не му помогна сакам да пробам со капки еспунисан од утре бидеки многу се мачи некое ваше искуство од капките и дали се за бебе од 1 месец

15. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Јас лично сум против тие espumisan капки затоа што имам тетка општ лекар и ми кажа дека на сите им е кажано да ги нудат тие капки, а многу се штетни за деца и мене ми кажа никако да не му ги давам на син ми така да јас му давав чај на хумана од коморача и ким и му помагаше. А за напнувањето веќе ти имав пишано дека тоа не е од грчевите туку затоа што расте, убаво напредува и затоа се напрега така да сигурна сум и дека откако ќе се искака се напрега и додека спие :) Еве моето синче е веќе месец ипол и деновиве убаво си кака без многу напрегања, а грчевите деновиве ги снема :D И практикувај да му даваш да цица на 2 саати за да нема многу грчеви затоа што ако почесто цица, а неможе да се искака му е тешко на стомачето. Исто мене педијатерот ми кажа да давам водичка по малку и од чајчето

Последна измена: 27 септември 2015
  16. eatpraylove90

eatpraylove90 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јануари 2015
    Пораки:
    550
    Допаѓања:
    861
    Јас мамички сакам да ве прашам за тоа што син ми почна да кашла по неколку пати во денот :( Незнам дали има причина за грижа, а столицата му е златесто жолта и си кака по 5/6 пати во текот на денот. Има месец ипол и незнам дали се прочистува или да одиме на педијатер да видиме за грлцето :|

На verena му/ѝ се допаѓа ова.
  17. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    @mariz јас во чаир сите педијатри ги распрашав едни викаа поселе месец дена да му го отварам, други викаа не не го пипај. Матичната ми рече да не го чепкам, а др Станка од систина да му го отварам. И ние го отвараме по малку на бањање, како времето одминува се повеќе се отвара. Но детето на моја другарка беше ист случај како вас. Она пробуваше ама ич не се отвараше. Сега е скоро два години, го носеа на лекар таму му го отвориле и и рекле дека кожичката му била потесна затоа она дома не успевала.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Majki,ako znae nekoj da mi kaze,kolku kosta edna cela kolekcia na becutan..:)

На verena му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.454
    Допаѓања:
    61.068
    @mariz и кај син ми мубеше повеќе залепено,иако буквално секоја вечер му отваравме на бањање. Некаде на 8 месеци приметив нешто бело, го однесов на педијатар, таа ни даде упат за уролог и таму му го отворија скроз. Многу гној имаше. Плачеше малку тој ден при мочкање, го печеше, и утре веќе не.
    Поделени се мислењата околу отварање\неотварање.
    Ама ако веќе почнавте треба да внимавате бидејќи сигурно малку му подотварате, ќе навлезе гадното внастре со тек на времето и ќе мора да се исчисти.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. muchacha_a

muchacha_a Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    1.236
    Допаѓања:
    14.580
    Околу 700 денари баш гледав оној ден.Кај нас во Кочани на др места незнам :)

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.