Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

2. jabi

jabi Истакнат член

Majki nesto za temenica?
    Na maloto mu se napravi sega od ragjanje nemashe nisto.
    Probano so masloto od weleda i freyderm maslo za temenica no nepomagaat bezuspesno.
    Mi rekoa za kokosovo maslo se misli na ona za gotvenje sto e ?Dali nekoja probala so nego dali ciste?

3. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Имам и со кокосово и со уље на Бекутан. Мачкаш и да стои 30 мин негде. Па чешлаш со чешле. Миеш и после пак. За 2-3 дена и се исчисти.

jabi likes this.
  4. Autumn05

Autumn05 Истакнат член

Ми го опиша секојдневието :D уште кога ќе ми рече сабајле ништо не сум ве чул а јас буквално сум војувала цела ноќ во спална :sweat: не трпи мојов повивање никако, или јас не знам да го повијам. Тоа со лепенки не го сакаше, од тетра излага лесно, вреќичка имам - спобудалува и од неа :sweat: се надевам ќе пројде скоков зашто иначе јас ќе скокнам од некаде :D

5. Autumn05

Autumn05 Истакнат член

Прееска со кокосово пробав, кај моево денес забележав дека се направило. Почекав пола саат, после тоа пројдов со тетра па со мека четка па миење два пати со мустела. На прв поглед ми личи намалено, ќе видам сабајле поасално

jabi likes this.
  6. Бибиче

Бибиче Активен член

Ако може да ми кажете како се резултатите на бебчето?
    4 месеци сме стари.
    Во болница ни рекоја дека овие граници биле за возрасни.
    Незнам да ги прочитам јас.
    Ви благодарам

Attached Files:

7. MartoDav

MartoDav Активен член

Мајка, пази на прозорот на будност. До 45 мин и заспивај ја, вклучи и бели звуци додека ја заспиваш и остави ги додека спие. Ако се разбуди за кратко, за пола саат пак ја заспиј, да фати малку сонче. Може и во транспортер, релаксатор, на кревет до неа легни, како и одговара. Чешкај ја меѓу очињата да презаспие, стави ја раката на мешето и вибрирај, замотај ја во тетра. Пробувај се. Јас само така успевам. Ама и пак си е до бебчето. Ние сме месец и пол, вие сте малку поголемки, ама исто важи до 3 месеци.

8. Noemi

Noemi Популарен член

Е како не на 3 месеци 45мин прозор на будност. Саат и 15 до саат ипол е на таа возраст. Баш со краток прозор идат кратки дремки, нема доволно sleep pressure.

9. happygirl

happygirl Форумски идол

Нема шанси да ја заспијам после само 45мин. Обично саат до саатипол е будна, па почнува да кенка и ќе заспие ама спие само 10-15мин.

Изгледа ќе треба да се помирам дека такво е бебето, не знам. Чудно ми е што не спие повеќе преку ден, оти ја гледам дека и се спие, затоа е и нерасположена, кенкава скоро цело време.

10. Baby warrior

Контактни дремки си пробала на тебе? Мислам лоша варијанта е ама мојата само така преку ден, месец ипол сме ние :$

11. Noemi

Noemi Популарен член

Еве 6 месеци, моето некои денови севкупно 2часа има спиено денски и се помирив дека некои деца едноставно имаат помала потреба од сон. Битно ноќеска да спие.

happygirl likes this.
  12. happygirl

happygirl Форумски идол

Да, пробав, и во раце/на гради кога ми спие најмногу 15мин трае дремката.

Да, разбирам, ама ако нема потреба од сон преку ден, тогаш нема да плаче и да кенка нон стоп после 10мин откако е будна. Затоа мислам дека и се спие.

И навечер ако не спие, лудница не ми бега :) Ама преку ден ништо не можам да фатам од неа, а имам и поголемо дете на кое му требам, и чека ручек од мене на пример :) Не е исто со едно и со две деца.

13. Baby warrior

Јас потполно те разбирам, декс мојава без да е на мене или до мене не спие, цел ден сум буквално заробена. Јас немам друго дете и сјде да речам си уживам со неа-така најдов начин да се помирам. Ручек нема шанса да направам … среќа маж ми е прекрасен па нема замерки околу тој дел … за второ дете не ми спомнувај за сега 8)

happygirl likes this.
  14. Noemi

Noemi Популарен член

@happygirl Да со едно е тешко со 2 е пекол, моментално сме споени со сестра ми и се 3 на куп и е хорор. Два реда муабет немаме разменето.

Не знам точно колкави сте, да не е скок? Штом и контактни не спие повише.

На подлога да се занимава седи ли да си завршиш некоја работа? Друго што ми паѓа на памет е да не и е многу жешко?

15. dummy

dummy Истакнат член

исти сме и ние од негде 2.5 м до сеа 3+++ се некој скок и регресија со прекратки дремки цело време со максимум од 30 мин а презаспивање ептен ретко успева и тоа само со цицање. Јас си прифатив дека е така сега за сега и се надевам ќе смени сама некогаш наскоро… Низ дома колку толку се занимава сама на подлога ако ја оставам со расфрлени играчки или во релаксатор како столче покрај кујна што ми е па така успевам да средувам и готвам по дома. Ако ептен е ќенкава ја ставам во кенгур, си пробала така?

едит : Не допишав за прозори будност, да не не и погодуваш премал или преголем да и е чим цело време на 15 се буди ? Мојава некогаш 15 спие ама ретко, обично по 25-30 и тера со тие дремки издржува и не е ќенкава дур е активна, ептен ако само 15 мин поспала тогаш и е малку и ќенка. Нас прозор на будност обично 1:45 ни е периодов

Last edited: Jul 29, 2025
    happygirl likes this.
  16. LanaDelR

LanaDelR Популарен член

Како ви иде редоследот на спиење на новороденче од 20 дена незнам ама ми останува будно по 5 саати а мислам дека е многу

17. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Премногу е, максимум саат се будни.

18. Feniksgirl

Feniksgirl Популарен член

Во 4ти скок сте. Заради тоа е.

19. dummy

dummy Истакнат член

Да да знам тераме веќе некој период во тој скок. Кај нас некако се спои регресијата од трет скок со четврти само се влоши уште повеќе спиењето

20. naturally

naturally Популарен член

Кога завршува регресијава во 4ти? Не знам дали сме на средина ама сепак се надевам дека сме на крај:sweat: