Hehe mi treba bas za vo kocani,me fati nostalgia za toj miris a ovde kaj sto sum gi nema pa sakav da mi ispratat nekolku kolekcii za bebusko,a sto ima vnatre kolku parcinja se, ti blagodaram mnogu
680 ден од зегин има пудра,шампонче.пенлива купка,кремче,масло,лосион за тело,марамчиња и гратис крпа мала
Jas se farbam so onie bes kiselina sto se,bas utre ke se farbam,ako gledame taka ne trewba nisto da pravime,se e stetno na nekij nacin..
So ogled na toa sto I vo bremenost posle 3ti mesec e dozvoleno, mislam deka so doenjeto sekako moze. Jas doduse cela bremenost I eve vekje 7 I pol meseci se nemam farbano, ama planiram naredniot pred da trgnam na rabota.
денес бевме на педијатар за тоа шо се напрега и ми реце да го ранам на 3 сати бидеки прејаден бил затоа толку се напрегал и сега бараше јадење еден сат немаше поминато од ко јаде последно и му дадов цуцла ? еден месец има мислам дека не е многу рано за цуцла ?
Него мајки, седат ли вашите бебиња? Ние сме 5 ипол месеци.Го ставам да седи потпрен со перниче ама неќе, после 1 минута се спушта надоле и легнува. Како ги седнувате вие? Иначе деновиве почна во текот на ноќта, во спиење на моменти да се буди со плачење и викање, одвај се смирува. Можно ли е да го болат непцата па затоа така плаче?
И ние сме иста возраст.Поќнавме да седиме,но нормално дека сеуште нема да можат сами освен со наше придржување.Малиша сака и да стои,го држам и така по малку. За плаќењето,знае понекогаш но одма ставам цуцла и го кревам во прегратка и престанува.
Jas od 6 pocnav da go sednuvam potpren so pernici okolu. Ako nejke da sedi, ne go forsiraj nekoj den, pa probaj posle pak - bebus moj koga bese spremen sam pocna da pruza otpor pri legnuvanjeto koga go vezbav, I sega uziva samo da e sednat. Za budenjeto so placenje mislam im e faza, kojznae sto si prezivuvaat - ako go nolat nepcata ili slicno ke primetis I koga e buden.
Ние денес наполнивме шест месеци и сеуште го немам уседнато. Единствено во релаксатор го ставам поисправен кога го хранам. Јас мислам дека нема потреба да се форсираат децата за седење, тие сами ќе си покажат кога се спремни за седење. Децата почнуваат да седат после 6-иот месец, тоа може да биде и 7-ми, 8-ми, секое дете си е различно. За плачење, си плаче секоја вечер, така се буди. Порано ќе заплачеше во сон, ама не ги отвараше очите, сега веднаш се ококорува, мислиш готово ќе станува. Му давам цице и пак заспива.
Едно прашање за мамичките кои почнале со дохрана со кашички. Имате ли заменето некој подој со цврт оброк, дали им давате јадење секогаш во точно одредено време? И после колку време од изедувањето на кашичката им давате да цицаат? Јас за сега му имам воведено еден цврст оброк, му давам околу 11-12 претпладне, и после 2 часа пак ми е како гладен, па му давам да цица. Некогаш и пред спиење му правам кашичка и го хранам, се одучуваме од заспивање на цице.
Мајка, никако седење на ваша иницијатива, посебно не потпрен со перници! Го ставаш седнат на спална без перници, ќе поседи неколку секунди па ќе се навали/ легне... Така секој ден по еднаш, и секој ден ќе седи подолго и подолго, се разбира самостојно, БЕЗ перници! Некое на 6, некое на 8-9, нема правила, но не ги наседнувате вие, ќе му се искриви рбетот, ова од паталец. А за држење во стоечка положба потпрен на ножињата,@galapce дури кога ќе почне само да се исправа и да постојува во креветче, за ограда држејќи се. Пренесувам совети од ортопед бац до бебушки
Mene ortoped mi rece da go nasednuvam,a za dubak rece koga ke napolni 6 meseci. Jas so pernici ne potpruvam,nasenuvam kaj mene na skut.Za stoenjeto isto taka ne navaluvam jas.Toj koga ke go nasednam se tegneda go ispravam i zastanuva na noze i e cel radosen.Zacudena sum sto cvrsto stoi i toa ne na prsti tuku na cela noga. Pak ke povtoram,ne navaluvam nikako,koga toj izrazuva zelba togas.Sam sidava i znaci koga saka da legne i go nalegnuvam.
Mene ortopedot mi rece dubak ne, a bebus uste ne projavuva zelba ni da se podisprava... Obozava da sedi I da si igra so igracki, ama gazeto mu tezi izgleda za da go krene (ni za lazenje)
I moeto nema zelba za lazenje @darcy .A zosto dubak ne? Jas ne ni prasav za sedenje i dubak od sto mislam deka e rano,ama toj sam kaza.Demek vidi bebus ti bara da sedi zosto ne go sednuvas.
И нас истото - дубак не, од безбедносни причини. Малата е во џампер со кој досега имаме фино искуство. Сака да седи, интересно ѝ е (нормално, определено време, не нон стоп). За седење и станување, прво со ортопед но пратете ги децата, сами ќе си покажат. Нит ја вежбам, нит ја стојам, сама си покажа иницијатива, ортопедот рече дека колковите ѝ се оформени, гајле нема, па ја оставив да се исправува и да си прави што сака.. @Tanjusce Јас и покрај два цврсти оброци ѝ давам да цица кога сака. Пример, после доручекот, ја оставам барем пола час да седи за да не го поврати јадењето, и ѝ се приспива, бара да цица, ѝ давам. Мислам дека не е коректно гледање на саат и типично заменување на доењето со оброк. Башка секое дете е различно, и различно троши енергија, па различна потреба ќе има. И доењето уште им е не само храна туку и сигурност, утеха кога вадат заби и сл.
Doktorkata ne ja prasav zosto ne, bidejki I od prethodno imav citano preporaki I ocekuvav takov stav. Ima na internet kup statii. Prasav za jumper, za nego rece deka moze, no po nejzino mislenje ne vredele parite za kratkotrajna upotreba - deteto bilo spremno za jumper kratko pred prooduvanje, a koga ke proodi vekje ne saka vo mesto.