@galapce јас користев дубак со син ми. Имам таков што му се подесува висината и се прави статичен, па бебе може и не мора да се одупире со ножиња. Значи иста функција како ти кога го држиш в раце. Понатаму не му го ускратував задоволство на син ми па го пуштав и да вози, само не го оставав долго да биде во него. Син ми прво прооди на 11 месеци, воопшто не сакаше да биде на мешето, ниту да се обидува да лази, ама така пројавуваше интерес за стоење и одење ко твоето. Го местев во положба за лазење, го потикнував со играчки, не бе тој ко трупче, нејќе ни да се обиде, протестира, така да дубак ми заврши работа голема. Кога прооди така паралелно одеднаш почна и да лази ама само кога падне за да дојде до прво нешто за кое ќе се фати да се издигне. Фала Богу немавме долг тој преоден период држење за раче да оди. На 10 месеци направи првите чекори на 11 и 4 дена трчаше Е сега малечката ја гледам многу сака да е на мешето, сета се одушеви, прета со ноџиња, ги свиткува, мислиш ќе пролази, па се надевам дека таа ќе лази. Многу ми се интересни бебиња што лазат.
Dobro uteo,nie se vrativme od vakciba,primivme petovalentna, e sega ja mackam so acidi borici, vie kako pravevte so shto oblogi,na kolku vreme?
Jas stavav na gazicka obicna voda.Acidi borici mislam deka se stava ako ima otok. Daj boze da pominete bez temperaturi.
Pettovaletna nemame primeno.No na vtorata revakcinacija na DTP pet dena so temperatura do 38 so 8,stignavme do antibiotici i za malku ke mi deidrirase maliot od sto maticnata velese nisto ne bilo.A site tie denovi prvo davav sirupce Daleron a potoa stavav cepcinja.Dur ne primi antibiotik ne prestana temp.
@espana На нас ни кажаа само газа или марамче со вода да се стави на местото.Ние бевме на шестовалентна и супер поминавме и само тоа ставав.Беше убодот како една мала точка но не ја болеше на допир и утредента и ја немаше повеќе
јас со првата доза поминавме без т.ама имавме облоги од камилица чајче.е сега со оваа незнам како ке е
Незнам дали знаеш дека има едни лепенки што се ставаат за температура да не крене.Јас ги немам користено но другарка ми е презадоволна од нив
@espana не кревај паника,значи од новите вакцини не би требало да има реакција а на местото од убодот пожелно е облоги од ациди борици ама немора нон стоп сега плус времето е ладно како тоа цело време мокро ножето,и зошто мериш тт кога нема знаци..значи јас ја пипкам со рака или со уста на главчето ако не ми е жешка воопшто не ја малтретирам со мерење тт. Ние кога ја примивме истата вакцина немавме никаква реакција ,напротив бевме весели се смеевме гугавме и дури се чудев е оти сега па вака оти нема реакција па со што ја боцнаа и знам како е секогаш сме во недоумница али не треба и да се претерува со паника и такви ствари!
Дигитален ли ти е топломерот? На тие дигиталните ич не им верувам. А можно е и да не си го наместила убаво или да се изместил. 35, па и 36.1 е премалку.
Ah majki beba se pozhtevna stanuva pa se nema vreme za citanje. Beba e 5 m i 3 nedeli a od 5m pocnavme so probuvanje vkusovi znaci do denes 3 nedeli kako probuvame ama i jademe. Mnogu e lakoma za jadenje (nei za cicanje), ko ke go vidi laziceto place za pobrzo da i dadam. E sega prasanjeto mi e kako postepeno da go zgolemuvam obrokot za da pocne da recam edna kasicka od 120 ml da ja jade. Kolku dena da davam i po kolku za da stigneme do cel obrok? I neli bebinjava na pocetok poveke napreduvaat a posle pomalku ako nekoj znae od koga pocnuvaat pomalku da napreduvaat zosto ko sto trgnala uste od sega manekenka ke ja pravam
Не знам зошто би се ставале ациди борици ако нема локална реакција, ниту пак зошто би се мерела температура цел ден ако не се забележи покачување на допир. @menelele , јас само со првите овошја, јаболко и банана, постепено го зголемував оброкот - првиот ден неколку лажички (бебуш толку и сакаше), вториот едно јаболче, третиот веќе колку сака. Банана почнавме со четвртина и од неа колку сака, па половина. Понатаму сите оброци ми се околу 120мл, прекинувам само ако самиот одбива (ретко). За напредувањето, бебуш мој до кај 4 и пол месеци качуваше кило месечно (вториот месец дури 1600г), а следните два качи по 500г. Сега е 7 и пол месеци, не сме го мереле скоро месец дена, дури наредниот ќе одиме и на вакцина и на педијатар, па тек тогаш ќе видиме.
Ние примивме пред една недела од петовалентните и да кажам искрено сум задоволна,бидејки немавме никаква реакција нити температура,баш напротив беше радосен и весел цел ден. Редовно му ставам од фластерчето и верувајте одлочно дејство има. Наполнивме шест месеци и јас воопшто не го форсирам за седнување. Денес го носев на ортопед ми рече да не го форсирам за седнувањето дека сам ке си почнел да се прицвстува и да седнува. Инаку почнавме со воведување на цврста храна и до сега имам дадено јаболко,круша,слива,морков,банана,оризова вода,батат и денес тиквица. Пресреќен и кога му давав да јаде и му давам се додека сака. За плачењето пред две недели плачење страшно едно три дена дури и го носев на преглед кај матичната бидејќи веќе паника ме фати, за по неколку дена да му помине па следуваше нешто ново,како што имаше една членка погоре пишано,почна да гуга долго,дури како да писка што некогаш се случува да се закашла. Јас имам едно прашање. Досега се заспивавме на цице? Ама забележав дека откако почнавме да воведуваме храна не сака да заспива на цице,туку ќе се нацица и си седи се додека не му дојде мн за спиење и бидејки го фаќа нервоза за спиење,а не знае да заспие почнува гласно да плаче. Мајки како ги заспивате вашите малечки? Поздрав и секогаш Ве следам,а немам време мн да коментирам.
Fala za odgovorot, vo pravo ste,gresno izmerena T.Inaku ne sun panicar,pisav vednas zasto dodeka mm ja cuvase ja si sedev na net pada ve konsultiram.Izmeriv i pak 36.1.Ne meram cel den,taman rab,toa bese cisto da znam vtor pat i tolku,i jas ja,dopiram,so usta na,glavce.a acidi borici stavam bidejki taka mi rece dr.
Majki dobroutro,sakam da prassam koi caevi se dozvoleni za pienje dodeka se doi,znaci mislam na lipa, kamilica, ovosen,takvi nekoi,malku sum nastinata pa sakam da se napiam so med dur me nema fateno saglam.