Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.023
    Допаѓања:
    4.291
    Хаха ја носев два пати на ноќна. Еднаш во козле, јас мајка нова ништо незнае мм вика каде викам козле, кога ја видоа.. месец ипол зрно 2 ипол кила се фати за глава докторката и викаме видете детево грчи црвенее плаче како ќе спијам и викам јас вака... абе смешки ајде крв и зеде тој лаборантот се плаши, докторкава вика јас сум тука одговарам земај крв, ова спие он стиска. Абе будала луѓе она по пат ни заспа ние на лекар ја носиме ни се дави. После уште еднаш кај моја докторка кај битпазар дежурна вика абе вие двајца извадени од памет здраво е детево има шлајм уште, јас викам дане аспирирала нешто млеко мн ми се давеше. И така више почнавме да отрпнуваме и сега знае да се задави некогаш од што наеднаш шмука гладна.. ама кашла се бори и очиве солзи хахаха а не плаче и продолжува. Како човек возрасен кога ќе се засркне. Ќе помине само исправи тапкај и тоа ќе се навикне.

На Amelia. и Baby warrior им се допаѓа ова.
  2. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    1.388
    Мајки, дали повивавте бебиња скроз на почеток или не?

3. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.023
    Допаѓања:
    4.291
    Мене ми викаа по 20 мин да ја чувам исправена, ама ја ставав на перница. Малку ќе блуцне ама и ќе заспие, и тераше по 2-3 дремки долги пак после ќе стане исто хрчеше има шлајм некој од раѓање не и смета на дишење хаха и огледало сум ставала ја луда мајка да видам дали диши кога спие дека така имаше шлајм. После прочитав дека е од тивок рефлукс и затоа. Колку можеш подржи ја.. јас макс 10-15 мин и ќе ја ставам на перница и ќе заспие, прозор на буднос и беше 30-45 мин. Не се плаши. Чистев носе обавезно дека од млекото и враќаше и се запекуваа малку. Па марисол капки со носко вадев.

4. Baby warrior

Baby warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2023
    Пораки:
    1.747
    Допаѓања:
    3.584
    Еве ја спие до мене повиена, два месеци и една недела и никако другачие не може да спое навечер. Сега веќе има повеќе сила и ми се расповива по 2-3пати во ноќта па повивам одново ;( го прашав Талески, ортопедит пред една недела кога бевме дали има штета, ми рече нема штета за неа, а штета би било ти да не спиеш :D додека дава да ја повиваш повивај навечер после ќе си ојача да спие сама и моро рефлексот ќе се изгуби

На Amelia. му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    1.388
    Епа баш ради тоа сум на два има, знам дека ради Моро рефлексот ќе се буди ако не е повиено ама читав дека не препорачувале ортопеди ради колкчиња.

Инаку ја повиваш само со ќебенце или со оние пеленине со лепенки?

6. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.023
    Допаѓања:
    4.291
    Ја повивав до кај 2 месеци мислам.. горе раце цврсто доле нозе распуштени и спиеше со нозете отворени баш како што треба. Ортопед рече супер е. Така да пови си бебе.

7. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    1.388
    IMG_20250818_221737.jpg

Со вакви повиваше или обично ќебенце?

8. Ladyme

Ladyme Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2020
    Пораки:
    2.023
    Допаѓања:
    4.291
    Имав и вакво од сестрами ама искрено со тетра пеленка, од тие 80 на 80 и таман како фишек.
    Еве и термофорче ќе и ставев одозгора кај стомачето и така спиеше. Ова е ептен мала кога ми ја дадоа месец нека има, ладничко беше.

Прикачени фајлови:

9. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    1.185
    Ќе видам, голем проблем имаме. Навечер се случува да нема големи дремки, го ставам да спие или ќе ми се грчи веднаш или ќе стани за кратко време. Од 1 по полноќ до 9/10 сабајле јас сум будна и се борам си него. Во денот дали 4/5 саати спијам вкупно.
    Го дојам, го држам исправен ќе подреми тро и оп еве ти го станат.

10. naturally

naturally Популарен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    1.484
    Допаѓања:
    4.237
    Кога почнав да дојам искрено имав многу слабо предзнаење, среќа не добив совет да го дојам на минимум 2 часа. Голема е веројатноста после таков совет да се откажев од доењето. Зошто? Затоа што, ќе ме дозбунеше, бебето ќе ми плачеше од глад, а јас ќе гледав во часовник дали поминале 2 часа и на крај ќе се одлучев за формула. Кога почнав да се едуцирам за доењето секаде наидов на совет “доење по барање”, стварно не знам дел од педијатриве од каде ги вадат советиве за 2 неделно бебе да се дои на сат.

На Autumn Love, Ladyme и Cvetce_ им се допаѓа ова.
  11. Amelia.

Amelia. Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    408
    Допаѓања:
    1.388
    Искрено за тетра бев и повеќе, пелените ми се повеќе лажи пара искрено, некако некомотни ми изгледаат и ко да ќе стегаат бебе.
    Ти благодарам најмногу :hug:

На Ladyme му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Autumn Love

Autumn Love Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2020
    Пораки:
    2.471
    Допаѓања:
    6.221
    Абе какви саати, а заплачат прво цицка добиваат :D.

13. Cvetce_

Cvetce_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 декември 2024
    Пораки:
    785
    Допаѓања:
    1.185
    Со спиење како стоите, освен попладневни дремки не можам поинаку со оглед на ситуацијата што ја опишав